Cum incearca un grup de clujeni sa scape de numele “Napoca”

In 25 de ani de la Revolutie, niciun senator sau deputat clujean nu a avut o initiativa legislativa, prin care denumirea “Napoca” alipita Clujului de Nicolae Ceausescu printr-un decret din ‘74, sa fie abrogata. Un grup de cetateni, la initiativa unui fost subprefect de Cluj, Zoltan Gyorke, formeaza acum un comitet de initiativa si se folosesc de dreptul constitutional de a initia un poiect de lege, prin care sa ceara Parlamentului sa abroge Decretul din 1974, iar orasul sa reprimeasca vechiul nume.

Initiativa a pornit pe Facebook si este greu de apreciat cate persoane sunt de acord ca orasul sa reprimeasca denumirea de dinainte din 1974. Cert este insa ca, in cateva saptamani, va fi format un comitet de initiativa, care trebuie sa aiba minimum 10 membri, pentru a putea fi demarata campania de strangere de semnaturi.

Zoltan Gyorke, fost subprefect al Clujului in 2008-2009 si membru al Guvernului, care acum activeaza in mediul privat, administrand o firma de consultanta, este “creierul” acestei campanii.

“Chiar daca denumirea Napoca a fost adaugata de membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Roman doar pentru a marca o festivitate, organizata la Cluj, in 16 octombrie 1974, nici unul dintre deputatii si senatorii clujeni nu au initiat pana la aceasta data revenirea la denumirea Cluj. De aceea, am adus in atentia clujenilor faptul ca pot uza de dreptul lor constitutional pentru a repara, simbolic, agresiunea comisa de Nicolae Ceausescu impotriva comunitatii noastre locale, in urma cu patruzeci de ani”, explica clujeanul.

Nu este nevoie de un referendum local pentru schimbarea denumirii

Cetatenii care s-au alaturat acestei initiative nu cer modificarea numelui orasului, ci abrogarea Decretului Cosniliului de Stat nr. 194 din 16 octombrie 1974, care nu obliga la organizarea unui referendum local.

Potrivit prevederilor OG 63/2000, doar proiectele de legi care privesc schimbarea denumirii unei unitati administrativ-teritoriale se inainteaza Parlamentului, dupa consultarea prealabila, prin referendum, a cetatenilor.

“Exista și motive pentru care se poate sustine ca aceasta prevedere este neconstitutionala, intrucat restrictioneaza dreptul cetatenilor la initiativa legislativa. Mai mult decat atat, problema supusa unui refendum local se stabileste doar la propunerea primarului si doar daca acesta o considera de interes deosebit. Clujenii trebuie sa-si exercite liber dreptul la initiativa legislativa, fara a putea fi obstructionati de un primar ales de 19% din cetatenii cu drept de vot”, puncteaza Zoltan Gyorke.

Dupa Revolutie, 40 de comune din Romania au revenit la vechile denumiri, renuntand la cele comuniste. Totusi, niciun deputat sau senator clujean nu s-a gandit sa ia aceasta initiativa si in cazul denumirii “Cluj-Napoca”.

Zoltan Gyorke recunoaste faptul ca iesirea din trecutul comunist este un proces anevoios si costisitor. “Daca locuitorii din Gheorghe Gheorgiu-Dej, Dr. Petru Groza, Emil Botnaras, Stefan Gheorghiu, Vasile Roait, 1 mai sau 23 august, spre exemplu, au sustinut revenirea la vechile denumiri ale asezarilor lor, de ce ar fi clujenii mai prejos?”, se intreaba acesta.

100.000 de semnaturi din cel putin 11 judete

Urmatorul pas este ca cel putin 10 cetateni sa formeze, in fata unui notar public, comitetul de initiativa. Deja, la acest comitet au aderat cateva personalitati ale Clujului, care nu sunt nominalizate deocamdata. In cateva saptamani, insa, comitetul de initiativa va fi constituit, astfel ca se va trece la campania de strangere de semnaturi. E nevoie de 100.000 de oameni sa semneze, din minimul 11 judete ale tarii, adica cel putin 5.000 de semnaturi din fiecare judet.

Foto: facebook.com. monitoruldecj.ro

Comentarii

alintimis

30.04.2014 12:56

Da, ar trebui sa revenim la denumirea corecta

B

30.04.2014 16:08

Ti-e rau. Am suferit peste 1000 de ani de agresiune. Hai sa revenim la denumirea din anul 100. Napoca

Attila D(r)acul

25.05.2014 19:11

DC. nu se scimbá altfel: doar Napoca?!?!?Clujul toatá lumea o stie....e d f.f. nostim! :(Sau eventual original: Kolozsvár,ptr. asa a fost pe veacuri? 

Akos

30.04.2014 13:03

Buna ziua, doresc in acest mod sa anunt infiintarea unui comitet de initiativa care sa modifice denumirea de Kolozsvár care sa devina astfel doar Kolozs. In acest fel vin in completarea cererii formulate de concetatenii mei care au decis revenirea orasului la vechea denumire ! Am deschis un comitet de initiativa la Junkyard ! Multumesc, köszönöm, danke, thanks, merci, grazie si de ce nu, спасибо !

marcela

30.04.2014 13:20

Mai bine mai tarziu,decat...Aveti semnatura mea din Vrancea.Si va doresc sa izbanditi !

Dan

01.05.2014 08:47

Cum noi, cei de la Cluj-Napoca nu am venit la Valcea sa va redenumim orasul sau strazile ...abtine-te! Daca nu poti intelege scopul acestei initiative, nu semna ca primarii. Se doreste sa se inlature latinitatea acestui oras pt a se cultivate ideea ca este oras unguresc

Dan

01.05.2014 08:50

Pardon, Vrancea

bagatorism in seama

02.10.2014 16:49

E frustrant sa vezi extracarpatici comportandu-se ca stapanii cuceritori ai Ardealului. Ca ii trimiti pe maghiari in Ungaria sau ca le faci cadouri ca nume de orase, ori declari  structuri continand coloane dorice ca fiind "pivnite unguresti", tot marlanie e

scarbit

02.10.2014 16:53

S-au smecherit sudistii cand nu-i mai fac pe maghiari "bozgori  sau "boanghine" se apuca sa le dea Ardealul de parca ar fi al mamelor lor. Mai stiu o pofa universitara, mare intelectuala, mare caracter, venita din Miticia gata sa maghiarizeze tot Ardealul

Vladimir

30.04.2014 14:23

"agresiunea comisa de Nicolae Ceausescu impotriva comunitatii noastre locale, in urma cu patruzeci de ani”... eu unul nu ma simt agresat. Localitatile care au revenit la denumirea anterioara dupa revolutie au renuntat la "Gheorghe Gheorghiu-Dej", "Stalin", etc. Sa pui "Napoca" in aceeasi categorie mi se pare cel putin deplasat. Ca sa nu mai spun ca "Napoca" face parte din istoria orasului la fel de mult ca si "Cluj". Si daca tot e sa revenim la denumiri anterioare, de ce sa ne intoarcem doar cu 40 de ani in urma? Hai sa ne intoarcem cu 2000 de ani in urma si sa renuntam la particula "Cluj". Sa ramana doar Napoca... minti odihnite care isi bat capul doar cu chestii irelevante.

Radu

30.04.2014 14:30

Asta e o problema care-i deranjeaza foarte tare pe unguri pentru ca daca ar ramane doar Cluj, ar putea spune ca numele orasului a fost tradus din maghiara in romana. Napoca n-au cum spune ca e traducerea Koloszvar-ului. Chiar daca Ceausescu a fost un dictator imbecil, alaturarea de Napoca arata ca orasul a existat dinaintea venirii hunilor si celorlalte popoare migratoare care au creat mai tarziu Ungaria!

k

23.05.2014 19:13

Vai de capu tau, cat de needucat esti Radule :(Clujul, ca si Kolozsvár (cu "zs" si nu cu "sz" si se pronunta "j") devine din denumirea latina, care a fost Castrum Clus. CLUS. > din asta a venit denumirile Cluj, Kolos, Kolozs, Klausen(burg) etc.Ce influenta etnica? ce- cu unguri extremisti? despre ce vorbiti? de unde e vorba ca e o initiativa maghiara? De ce sunteti asa de frustrati totdeauna? Inca n-ati obisnuit in Ardeal? Vai vai vai...

Attila D(r)acul

25.05.2014 19:14

Hai sá lásám!Cine a furat teren si nu a ínvatátat istorie ce mai asteptám de la ei...?!

Vasi

30.04.2014 14:54

Sa nu uitam totusi ca localitatea de pe Somes mai sus amintita a fost mai intai Napoca. Daca tot a aaprut aceasta initiativa, de ce sa nu transformam Cluj Napoca in Napoca. Pentru asta as semna

clujean

30.04.2014 14:58

din pacate, prostimea adusa de Ceasca in oras ca sa-i darame statutul de urbe culturala se opune, pe motiv ca "noi suntem romani, noi suntem aici stapani", de parca sufixul Napoca le-ar consolida in vreun fel stapanirea ...

Mircea

30.04.2014 15:39

Clujene, spune-mi te rog cu ce te ajuta pe tine ca dispare denumirea de Napoca?

ala liber

30.04.2014 15:29

Prietenilor ce va veni? care ar putea fi urmarea abrogarii decretului din 74? denumirea orasului sa se scurteze sau doriti o reparatie istorica si nu aveti nimic cu denumirea orasului asa cum este acum? Ca nu va inteleg. Similitudinea situatiei cu cele relatate de Caragiale este pregnanta. De ce sa modific un lucru daca nu vreau sa se schimbe nimic? Sau vreau, dar actionez "under cover" si nu spun nimic, nimanui. Asta inseamna altceva. Si seamana cu multe alte alte actiuni intreprinse de colegii Gyorke (fiind fost subprefect era sigur inregimentat politic unui partid - daca nu este asa sa ma scuze domnul). Mi-ar face placere sa vad care alte pesonalitati marcante ale Clujului au ca obiectiv maret schimbarea numelui urbei in care traiesc. Sa le compar si eu ca si clujean ceea ce vor, cu ceea ce au facut pentru Cluj, de au ajuns personalitati marcante ale urbei.Napoca este un nume latin,usor de recunoscut si usor de citit. Clavdiopolis vine de la cuvantul clus - care inseamna inchis. Nu sunt sigur ca vreunui clujean ii va place sa i se spuna ca locuieste intr-un loc inchis( culturii, invatamantului, bunelor maniere, etc) .Asa ca domnilor recomand calduros ca daca dorim sa ne numim altfel orasul, hai sa-l denumim Le Neuf Paris, New Washington, Neues Berlin. Istoria arata ca noile orase le-au depasit pe cele dupa care au fost denumite initial. Poate ca ajungem undeva mult mai bine decat suntem acum.

Mircea

30.04.2014 15:37

Toate aceste initiative unguresti ma dezgusta tot mai mult.Deasemenea si tampitii care le sant de acord.Extremistii unguri ar dori ca tot ce tine istoria noastra de dinainte de migrarea lor pe plaiurile noastre, sa fie date uitarii. 

Andreea

30.04.2014 15:48

De ce sa nu se numească Koloszvar din prima??? Reveniti-va oameni buni , formați comitete si adunati semnaturi pentru ceva mai serios daca tot va plictisiti !

mircea

30.04.2014 15:52

Sunt si eu de acord cu schimbarea numelui, dar in Napoca.

cluj napocan

30.04.2014 16:13

Foooarte bine !!!! Excelent !!!Si cine plateste pentru asta ?De ex. peste 200 mii de buletine schimbate, permise de conducere, certificate, formulare, alte si alte milioane de acte...Si pentru ce ?

erdelyi

30.04.2014 16:25

Semnez pt revenirea la denumirea Napoca. Si nu stiu de ce ar trebui semnaturile unora care nu au nimic cu orasul. Eu am dreptul de a hotari pentru probleme locale din Oradea sau Miercurea Ciuc, sau Iasi? Sa facem referendum sa dam banii pe prostii si nu are rost sa mai continuam ... 

marius c.

30.04.2014 16:59

Iara-si s-a trezit un ungur parlamentar sa scoata o lege de kkt ca nu a dormit bine azinoapte

sami

30.04.2014 19:48

tu chiar nu ai altceva de facut? pe mine unul ma plictisesti de cat de mult te bagi in sea ma, si o intrebare, din ce regiune ai venit pe somes? 

Didi

30.04.2014 20:07

Observ ca VINITURILE nu au nimic in comun cu numele de CLUJ !! de acea vor sa fiie NAPOCA.  inculti da navetisti s-au trezit la oras dar ei tat in parc se kaca.

Ion

30.04.2014 21:12

Propun un referendum local pentru schimbarea numelui in Napoca.

marius

30.04.2014 21:50

astia nu sunt clujeni! sunt unguri, cozi de topor !!!!!!!!!

Mircea

30.04.2014 22:04

Asta e ultima problema la Cluj Napoca , strazile sunt ok , Bulevardul Eroilor restaurat si plin de turisti , traficul infernal din centru rezolvat , zona Piata Mihai Viteazu  restaurata toata ,str Horea o frumoasa promenada , cetatuia frumosa plina de turisti si as putea continua . Ce a mai ramas de reparat numele . Ce ii trebuie chelului ? Tichie de margaritar .  

Radu

01.05.2014 10:00

Individul asta se plictiseste.. Ce ar fi ca mataluta sa faci si ceva util pentru tara asta si locuitorii ei? De exemplu sa te agiti pentru taxe mai putine, pentru dezvoltarea economiei, pentru drumuri mai bune, etc?? Oameni buni, pana cand ii mai suportam pe politicienii astia care nu fac nimic pentru noi???

Adauga comentariu