Cum ii ajuta municipalitatea pe oamenii fara adapost ai Clujului

Traiesc din mila strainilor, din banii pe care ii castiga scormonind in gunoaie, din mana intinsa la coltul strazii. Viata lor se rezuma la cativa lei pe zi, primiti in schimbul fiarelor, dozelor ori plasticurilor dupa care au cautat prea mult in containerele din oras. Noptile si le petrec sub cerul liber, ori sub balcoane, atunci cand ploua sau ninge, pe bancile parcurilor sau in curtile unor case in care nu locuieste nimeni. 

Clujul are sute de oameni fara adapost, pentru care strada inseamna casa, familie si serviciu. Cei mai norocosi dintre ei ajung sa locuiasca pentru o perioada in adaposturile municipalitatii, unde le sunt asigurate un pat si o masa calda. Pentru jumatate de an, daca intrunesc cerintele necesare, nu mai trebuie sa infrunte frigul de pe o banca din parc si nu mai trebuie sa se intrebe: “astazi mananc?”. 

Doar in adapostul de urgenta al Primariei, de pe strada Dragos Voda, stau, in acest moment, peste 40 de astfel de persoane. Oameni care nu mai au nimic. Dintre ei, cinci sunt adolescenti care au implinit 18 ani, motiv pentru care nu mai pot locui in centrele pentru orfani, dar care nu au unde altundeva sa se duca. Altii sunt batrani ori bolnavi, oameni pe care asistentii sociali nu ii pot ajuta sa isi gaseasca un loc de munca. 

“Pe acesti oameni ii ajutam sa primeasca o pensie de boala ori ajutor social, in functie de situatie. Pe cei in putere incercam sa ii incadram in campul muncii, iar rezultatele din ultimul an au fost unele foarte bune in aceasta directie”, spune directorul centrului de urgenta pentru oamenii strazii administrat de Primaria Cluj-Napoca. 

Municipalitatea are doua centre care pot gazdui persoane care nu au unde locui cu un numar total de 118 locuri. Sunt singurele locuri in oras unde oamenii strazii se pot adaposti de frig sau ploaie in conditii decente. La Centrul de Gazduire Temporara de pe str. Oasului nr. 298 ajung cei pe care politistii locali ii ridica de pe strazi in noptile geroase. Din pacate, acesti oameni sunt incurajati sa paraseasca centrul la venirea diminetii si se pot intoarce doar seara. 

La ambele centre, insa, regulile sunt stricte si nu se incalca: adapost primesc doar cei cu buletin de Cluj. Ceilalti sunt dusi la gara si indrumati catre localitatile de domiciliu.

Adauga comentariu