Cum i-a taxat Primaria ilegal pe soferii clujeni cu sume de patru ori mai mari

Functionarii Primariei Cluj-Napoca au perceput taxe de parcare penru persoane juridice pe contracte de persoane fizice, incasand ilegal sume de patru ori mai mari decat cele prevazute de Hotararea de Consiliu Local. Procedura dubioasa a durat ani de zile, pana cand un clujean i-a “bombardat” cu sesizari si adrese, solicitand reglementarea situatiei. Anul trecut au modificat Hotararea, astfel incat sa fie acoperiti din punct de vedere legal, dar clujeanul pagubit, si nu este singurul, este decis sa isi recupereze prejudiciul din anii trecuti in instanta.

“Eu am contract pentru loc de parcare din 2005. De atunci am platit, conform contractului incheiat intre mine si Primarie tariful pe persoana fizica. Apoi din 2009 tariful a crescut de patru ori, pentru ca ma incadrau la persoane juridice, pentru ca masina era pe firma. Nu sunt singurul in situatia aceasta, cunosc mai multa lume. Practic functionarele de la ghiseu decid unde te incadreaza si daca le ceri explicatii, spun ca “asa a zis sefu'”, ne-a povestit Viorel Boca.

Daca persoanele fizice platesc 50 de lei pe an, persoanele juridice trebuie sa scoata din buzunar 200 de lei.

“Le-am spus sa imi dea factura pe persoana juridica, sa pot sa imi deduc aceste cheltuieli, dar au raspuns ca nu se poate, pentru ca am contract pe persoana fizica. Atunci sa ma taxeze ca persoana fizica, nici asa nu au vrut. Am avut o corespondenta stufoasa pe tema aceasta cu Primaria, si intr-un final, in 2014, au adaugat in HCL ca persoanele fizice care au masini pe firma platesc acelasi tarif ca persoanele juridice. Dar au incasat ilegal, fara nicio baza acele tarife mari in perioada 2009-2014. Nu de suma e vorba, ca nu este mult, probabil pe asta si mizeaza, ci de principiu, si mai ales de atitudinea lor atunci cand le ceri explicatii”, arata barbatul.

Clujeanul le-a solicitat reprezentantilor Primariei restituirea sumelor incasate ilegal, dar a fost refuzat.

“Mi-au raspuns ca baza legala este HCL din 2014, or nu poate produce efecte retroactiv”, spune Boca si este hotarat sa isi caute dreptatea in instanta.
Potrivit ultimei adrese depuse la Primarie din luna septembrie, acesta ar avea de recuperat 890 de lei de la Primarie, incasati ilegal in perioada 2009-2014.

Intr-un raspuns anterior Primaria refuza sa ii restituie banii.

“Referitor la restituirea sumelor solicitate va comunicam prevederile HCL nr. 494/2014 Anexa VI privind taxele administrate de catre Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcarilor din Municipiul Cluj-Napoca punctul 1.6 prevede nivelul taxei pentru persoane fizice si punctul 1.7 care prevede nivelul taxei pentru persoane juridice si pentru persoane fizice care au in folosinta un autoturism aflat in proprietatea unei persoane juridice. Avand in vedere cele aratate mai sus consideram legala procedura de incasare a taxei de parcare, neexistand o intentie din partea Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcarilor pentru prejudicierea ori vatamarea drepturilor sau intereselor dumneavoastra legitime, drept urmare nu vom da curs solicitarii de a restitui sumele solicitate, acestea fiind conforme cu prevederile legale”, se arata in raspuns.

Doar ca Boca se refera la anii 2009-2014, cand nu exista o asemenea prevedere, si platitorii de taxe erau impartiti doar in persoane fizice si persoane juridice, cu doua tarife clare. Omul este hotarat sa isi caute dreptatea in instanta, nu pentru a recupera suma, care nu este exorbitanta, spune el, ci pentru a atrage atentia asupra situatiei, in care municipalitatea a incasat taxe ilegal de la populatie.

Comentarii

grig

15.10.2015 19:25

50 de lei pe an? Faceti parcari oriunde are chef sa opreasca soferii, faceti drumuri asfaltate oriunde ii duc rotile si veti desertifica planeta. Ne vom strecura ca soarecii printre volume abandonate pe spatiul public pentru ca... e ieftin.

Gabriel

15.10.2015 19:33

Cei din primarie Serviciul Parcari fac mai multe greseli. Niciodata in defavoarea partii care incaseaza banii. Si cind isi dau seama de gresala, fie vin cu o "admistie fiscala" - vezi cazul garaje cu taxa neachitata pina in 2014, unde cu "forcepsul" scot din buzunarul platitorului de taxe de 12 ori suma care se plateste normal. Dar timp de 4 ani 2010 -2014 ei aveau obligatia sa respecte legea. Nu au facut acest lucru, dar de plata dunt buni doar contribuabili.
Sa revin la subiect, sunt in situatie similara, dar daca pt sumele achiate ca persona fizica ce utilizeaza un autoturism proprietate persoana juridica nu se poate achia un loc de parcare care sa fie facturat pe persoana jurudica, de ce se incaseaza impozit incadrind bunul la persoane juridice.
Este simplu. La cererea mare de locuri de parcare, Primarua isi permite sa faca abuzuri, avand in vedere ca legislatia este deseori ambigua, dar tot ei sunt cei ce sunt cei ce genereaza aceste legi.
Concluzia: ne considera: multi si.... buni de plata.

Adauga comentariu