Cum i-au reprezentat senatorii pe clujeni: s-au preocupat de soarta taxei de stalp de la Marea Neagra si au facut declaratii politice sforaitoare

Au fost alesi de clujeni sa ii reprezinte in Parlament, au vacante lungi si sunt platiti bine, cu salarii lunare medii de peste 5.000 de lei, la care se adauga multe alte beneficii. Cu toate acestea, cei patru senatori ai Clujului prea putin au reprezentat interesele alegatorilor la Bucuresti. Daca Laszlo Attila nu a avut nicio declaratie politica si nu a pus nicio intrebare in Senat, PNL-istul Alin Tise a fost, mai degraba, preocupat de seceta din acest an. Alexandru Cordos a fost singurul senator clujean care s-a interesat constant de problemele socio-economice ale municipiuluii Turda. In acelasi timp, Marius Nicoara s-a preocupat in Senat de eliminarea taxei de stalp pentru sondele petroliere din Marea Neagra.


Senatorul PNL Alin Tise a avut, in ultima sesiune parlamentara, 19 declaratii politice. Impreuna cu grupurile parlamentare din care face, senatorul a promovat noua initiative legislaive.
Printre acestea, s-a numarat propunerea legislativa privind modificarea legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat; propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; propunerea legislativa privind medicina scolara; propunerea legislativa privind completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.


Din intrebarile transmise in ultima sesiune parlamentara, se poate observa ca senatorul clujean a fost preocupat de problema secetei in Romania. El i-a cerut Ministrului Agriculturii sa comunice care vor fi despagubirile acodate agricultorilor pentru seceta.
El s-a interesat si de situatia aparatelor RMN in spitalele de stat, dar si de plata unor taxe scolare ilegale, ca de exemplu fodul clasei sau fondul scolii.
Alin Tise a adresat o singura intrebare primului ministru, Victor Ponta, legata de felul in care guvernul isi asuma responsabilitatea de a fi pierdut fonduri europene nerambursabile, dupa ce ministerele nu au reusit sa le atraga, din 2012 incoace.

PSD-istul Alexandru Cordos face parte din Comisia pentru munca, familie si protectie sociala. El a avut, anul acesta, 23 de propuneri legislative, impreuna cu grupul parlamentar din care face parte. Totusi, a avut numai patru declaratii politice in aceasta sesiune parlamentara. El s-a preocupat in Senat de efectele reducerii TVA la 9%. O alta declaratie de-a politicianului s-a intitulat, in limbaj de lemn, “Necesitatea unei Romanii stabile politic in actualul context european”.

Printre putinele subecte care au avut vreo legatura cu judetul Cluj si abordat de senator la Bucuresti a fost acela ca municipiul Turda are nevoie de o sosea de centura, care sa scoata traficul greu din localitate. El a pus mai multe intrebari in Senat, legate de reabilitarea siturilor poluate Istoric din municipiul Turda, realizarea unei noi sali de sport in municipiul Turda, finanțarea elevilor din invațamantul privat, sprijin pentru realizarea centurii ocolitoare a comunei Florești, restaurarea complexului muzeal „Octavian Goga” din Ciucea,  groapa de gunoi de la Pata Rat sau finanțarea spitalului municipal Turda.
Senatorul a adresat si trei interpelari primului ministru al Romaniei, legate de preluarea Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Cluj de catre Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, de recunoasterea statutului de revolutionar si de aplicarea TVA-ului de 9% pentru apa potabila.

Laszlo Attila, care face parte din Grupul parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, este membru al Comisiei pentru sanatate pubica si al Comisiei pentru cultura si media. A fost cel mai putin activ senator al Clujului,  deoarece nu a avut nicio declaratie politica si nicio intrebare. In plen, a luat cuvantul de zece ori, iar anul acesta a avut 12 propuneri legislative, impreuna cu grupul parlamentar al UDMR. Printre acestea, s-a numarat propunerea legislativa pentru declararea zilei de 10 februarie Ziua egalitatii de sanse intre femei si barbati; propunerea legislativa privind infiintarea Consiliului National pentru Prevenirea si Combaterea Torturii; propunerea legislativa pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare.

Senatorul PNL Marius Nicoara este secretarul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii. El a avut, impreuna cu grupul parlamentar din care face parte, 13 initiative legislative in acest an. Printre acestea, s-a numarat propunerea legislativa privind cinematografia; propunerea legislativa privind medicina scolara; propunerea legislativa privind pensiile militare de stat; propunerea legislativa privind infiintarea Muzeului Ororilor Comunismului in Romania.


Nicoara a avut, anul acesta, sase declaratii politice, si nici una dintre temele abordate nu a avut vreo legatura cu judetul Cluj. El a fost preocupat, mai degraba, de eliminarea “taxei pe stalp” pentru sondele petroliere din Marea Neagra. In aceasta ultima sesiune parlamentara, Nicoara a avut trei interpelari, fiind preocupat, printre altele, de amanarea organizarii alegerilor pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj.

 

Adauga comentariu