Cum a fost la dezbaterea regulamentului pentru caini - intre reclamatii, aberatii si promisiuni

Dezbaterea publica pentru regulamentul privind cainii de astazi din Sala de Sticla a Primariei a fost un amestec intre audientele de cartier ale primarului, promisiuni neonorate de ani de zile - reluate acum, si interventii pertinente ale iubitorilor de animale care au subliniat superficialitatea cu care s-a elaborat proiectul. Dupa mai multe argumente in acest sens si primarul Emil Boc, care a moderat dezbaterea a admis ca nu se impune ca Clujul sa fie mai catolic decat Papa si va fi suficient sa poarte botnita doar cainii periculosi, asa cum prevede legea la nivel national.

La ora 15 Sala de Sticla a Primariei era arhiplina, pe lista de participare la dezbatere s-au inscris peste 100 de persoane – reprezentanti ai asociatiilor de protectie a animalelor, iubitori de caini, reprezentanti ai autoritatilor, consilieri locali si alti cetateni. Primarul i-a asigurat ca se vor lua in considerare toate parerile si i-a rugat sa se limiteze la trei minute de discurs, timp in care sa aduca argumente pro sau contra regulamentului propus, care este “doar un material de lucru”.

“In momentul de fata sunt doua spatii ingradite pentru caini, la Cartodrom si la Parcul Rozelor. Pana in 1 septembrie vor fi gata inca patru locuri. Sunt 11 locuri marcate si dotate cu cosuri de gunoi si pungi, alte 33 vor fi amenajate pana in 15 august. In studiu sunt foarte multe terenuri, dar avem probleme cu proprietatea. Vreau sa va asigur ca pana nu sunt gata spatiile nu se va aproba regulamentul pentru ca nu poti cere ceva, cand nu oferi alternativa”, a explicat Emil Boc.

Edilul a subliniat ca ultimul cuvant in adoptarea regulamentului il va avea Consiliul Local, dupa ce acesta, in urma dezbaterii, va capata o forma finala. Si la acea forma consilierii pot aduce amendamente si completari atunci cand proiectul se va discuta in plen.

Aproximativ 20 de persoane s-au inscris la cuvant, dar dezbaterea s-a desfasurat anevoios, rareori respectandu-se limita de trei minute sau cerinta sa existe strict referiri la regulament.

“Nu cred ca exista oameni care nu iubesc animalele”, a fost afirmatia primarului care a starnit hohote de ras in sala.

La doar cateva minute o femeie mai in varsta a propus ca detinatorii de caini sa presteze munca in folosul comunitatii o zi pe luna si sa plateasca cheltuieli de bloc pentru caine.

“N-am vazut un detinator de caine sa faca curatenie, sau sa puna o floare. O sa ajungem sa tinem copiii in lesa in loc de caini. Am 116 poze din care sa vedeti ce faceti, voi, cu cainii. Propun ca fiecare proprietar de caine sa faca munca in folosul comunitatii cate o zi, iar a doua propunere este sa plateasca cheltuieli la bloc”, au fost vorbele care au generat o rumoare dezaprobatoare in sala.

“Ceea ce s-a sugerat este fascism”, se aude din public. Nici primarul nu poate fi de acord: “Munca fortata este interzisa de Constitutie, dar doamna a avut o parere, trebuie sa i-o respectam”, a subliniat edilul.

Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari a fost de parere ca asociatiile ar trebui sa fie cele care sa decida daca au sau nu acces cainii in jurul blocurilor, de vreme ce tot asociatiile se ingrijesc de spatiul verde respectiv.

“Spatiul verde nu se afla in intretinerea Primariei ci in cea a asociatiilor de proprietari, care sunt si amendate de Primarie daca nu sunt intretinute corespunzator. In acest context am pretentia ca Adunarea Generala sa decida daca se pot plimba cainii sau nu acolo”, a subliniat Muntean.

Iubitorii de animale au incercat sa scoata in evidenta deficientele discriminatorii din propunerea de regulament.

“Acest regulament restrange un drept acordat de Constitutie, dreptul la proprietate”, a aratat Radu Cocean, unul dintre primii vorbitori.

“Luand in considerare statistica prezentata de dvs: 257 de plangeri in doi ani la 300.000 de locuitori ai Clujului, nu cred ca avem o problema cu cainii. Acest regulament este unul tendentios si arata o municipalitate cu o traditie in discriminarea fata de caini”, a spus si Cornel Vilcu.

“Regulamentul este superficial, va trebui refacut. In ceea ce priveste botnita, sunt rase la acre conformatia nu permite purtarea botnitei, de exemplu Bulldogul American moare in 15 minute daca i-ai pus botnita. Propun sa ramanem la Ordonanta 55, care prevede purtarea botnitei de catre cainii periculosi”, a spus medicul veterinar Andrei Timen.

Edilul Boc a fost de acord, dupa mai multe interventii in acest sens.

“Accesul cainilor este interzis in perimetrul institutiilor de invatamant. Pai asa condamnati Facultatea de Medicina Veterinara la inchidere”, a scos in evidenta Timen o alta aberatie a regulamentului care a starnit hohote de ras in sala.

“In ceea ce priveste transportul in comun, in materialul pe care ni l-ati dat ati reusit sa gasiti tari si orase unde accesul in mijloacele de transport in comun le este interzis cainilor. Haideti sa vedem si partea plina a paharului: in Belgia, Olanda, Spania, Luxemburg cainii au acces in mijloace de transport in comun. De asemenea, se specifica in regulament ca in spatiul amenajat intra numai cainele cu detinatorul. Daca ies si cu cainele si cu familia, familia se uita peste gard? Aceste chestiuni trebuie clarificate”, a subliniat Timen.

Au fost si clujeni care au profitat de ocazia adunarii si au transformat dezbaterea intr-o audienta de cartier.

“Am o vecina care are foarte mare mizerie din cauza cainilor. Am poze, uitati aici! Am doua victime muscate, sunt aici in spate”, a spus unul dintre participanti.

“Ma, tu ai venit aici ca te-a muscat un caine? Te credeam om serios, du-te, ma, acasa”, l-au linistit ceilalti.

“Eu vreau sa stiu daca are voie, sau nu are voie sa plimbe cainele noaptea! La ora 2 il scoate si il duce cu masina. Ziua nu il duce, merge cu masina goala”, s-a gasit un alt cetatean sa se planga.

“Aia de la ANL-uri ies in fata blocului cu cainii si beau si fumeaza. Si ii lasa liberi pe acolo. Trebuia sa ajung la dvs.  saptamana trecuta dar nu am apucat”, a mai spus o alta femeie.

Cand primarului i s-a atras atentia ca tocmai el a fost cel care a spus la inceput ca luarile de cuvant trebuie sa fie despre regulament, acesta a replicat: Eu sunt primarul acestui oras si fiecare cetatean este important.

In final, dupa mai bine de trei ore de dezbatere s-a ajuns la concluzia ca este nevoie ….de o noua dezbatere, care se va organiza in aproximativ o luna.

Foto: Eugen Olariu

Comentarii

Radu

06.08.2014 20:52

Cainii trebuie tinuti in lesa iar proprietarii sa fie raspunzatori de ei si de mizeria care o lasa. De asemenea, trebuie educati cainii sa nu latre noaptea. Iar in autobuze circula oamenii. Altfel, maine vor veni si cei cu oi si cai care vor sa mearga cu autobuzele!..

nicu

07.08.2014 08:43

Da stimate domn, noi posesorii de caini trebuie sa fim raspunzatori! Dar oare  cetatenii care lasa mizerii in urma lor peste tot, n.au nicio obligatie? Cred ca e vb de educatie pana la urma, Sunt cetateni care n.au caini dar sunt mizerabili,dezordonati, necivilizati!

Iulia sloboz

07.08.2014 10:43

CORECT!!! putem arata de ambele parti cu degetul. pana la urma e vorba de spiritul civic si bunul simt. 

Horea

07.08.2014 10:55

Ma io n-am vazut chistoace aruncate de caini si nici nu stiu ca sa-si cumpere cainii inghetata si sa arunce ambalajele pe strada. Cat depre cacati,  pe straduta din spate de la "Sora" e plin de rahati acoperiti cu hartie. Oare au ajuns cainii sa se stearga la cur in capitala europeana ?

Georgeta

07.08.2014 18:15

@ Radu, in orice tara civilizata nu exista restrictii la transportul in comun pt caini! Oare acolo de ce nu vin cu oi si cai? Apropos, la Viena si Bruxelles circula trasuri cu cai prin centrul orasului,nu este nicio problema. Cam sensibili clujenii, unii, cei care nu au evoluat deloc in 25 ani.Clujul este al tuturor cetatenilor,trebuie un numitor comun. Nu este posibila atitudinea unora care discrimineaza. 

Andreea Moldovan

07.08.2014 08:16

E interesant ca se vorbeste numai despre mizeria lasata de caini si proprietarii lor, dar despre mizeria lasata de oameni nu vorbeste nimeni…Drept, trebuie sa adunam mizeria dupa animalele de companie, dar excrementele lasate de concetatenii nostrii in parcurile publice cand, si de cine vor fi adunate??? Apropos de plimbatul cainilor in autobuze, nu stiu daca ati auzit de Republica San Marino (cea mai veche republica din lume) este o tara minuscula, dar civilizata, un adevarat ORAS EUROPEAN, ce ar vrea Clujul sa fie…acolo poti urca cu cainele in autobuze, chiar si in magazine se poate intra…si in restaurante…sa nu mai vorbim de alte tari din Europa, unde daca aduci asemenea hotarari, cum se vrea aici, atunci esti condamnat nu numai de lege, dar si de societate… No Comment…Clujul NU mai este un oras European de mult

clujean radu

07.08.2014 15:36

Dragi clujeni !Doriti ca orasul nostru sa devina al doilea Bucuresti ,numai din cauza unei minoritati cao-file iresponsabile ???Doriti ca,copii,femeile si nepotii vostri sa nu se mai poate plimba liberi printre blocuri, din cauza unor potai ,a caror interese sunt promovate de autoritati ,impotriva cetatenilor platitori de taxe??? !!!O sa ajungem sa platim promovarea potailor muscatoare pe banii nostri, si sa fim muscati si omorati de ele !!!Propun sa ne coalizam si sa fim prezenti intr-un numar mult mai mare la dezbaterea viitoare !!!Nu mai stati acasa ,ca e vorba de securitatea voastra si a familiei voastre ,in timp ce cano-fili isi impun interesele asupra orasului in care eu si tu platim impozite din greu !!! 

Georgeta

07.08.2014 18:17

Si posesorii de caini platesc taxe si intretin in mod civilizat si animalele lor. Sunt destui oameni care pot fi numiti potai, cainele este si va ramane,peste vointa unora, cel mai fidel prieten al omului. Vreti in Europa, atunci acceptati conditii europene! 

alex

07.08.2014 20:37

Circ regizat atent, cu actorii obisnuitii. La care au mai pus si altii botul. Piesa de teatru a transmis mesajul de care avea nevoie Boc, altfel falit politic. Ca fiecare cetatean e important. Si are dreptate in felul lui, daca nu stai cu ochii pe ei, sunt in stare sa puna in aplicare idiotenii de regulamente. Tu, cetateanul sa stai cu ochii pe ei, ca managerul lor...

Aura

08.08.2014 00:23

Cainii sunt ceea mai mica problema, educatia tuturor cetatenilor e ceea ce trebuie facut, in trecut era o viata mai buna mai linistita, erau trasuri nu autibuze tranvai, troleu, oamenii iubeau cu adevarat animalele, pentru ca erau considerate cel mai bun prieten al omului, si inca sunt, am vazut oameni beti, mizerabili si infecti tigani pe autobuze si pe aia nu-i da nimeni jos, dar dam un biet caine cu stapan care e curat si ingrijit doar pentru ca unii au sufletul negru.Domnul Boc sa aiba grija de transportul in comun de nedreptatile care se fac de controlorii ratuc pe tot clujul, mai ales pe Floresti de cand cu autobuzele care cica-s de Ratuc dar au bilete separat, abonamente separat, si nu sunt in stare sa puna case de bilete la cap de linie, dar controlorii ratuc urca exact de acolo, sau vin in plimbare si apoi dau amenzi la oamenii care nu au de unde nu ca nu vor sa faca bilet.Daca domnul Boc se gandeste la cetateni sa faca ordine in acest sens, chit ca apartine de primaria Floresti, din moment ce e Ratuc Cluj sa se faca ordine, daca nu vor sa puna case de bilete, atunci sa aiba soferii bilete, pentru cei cu constiinta, ce care nu cumpara sa fie amendati, sau cei de la Ratuc sa aiba bilete la ei, daca le place sa se plimbe pe zone fara case de bilete, dar cum sa aiba azi au zis ca nu e treaba lor, dar care e? sa ne amendeze si sa ne ia banii, ca si asa avem tare multi. Eu am abonament dar altii care circula mai rar? Dar cu copii? cum faceti domnul Boc, le-ati dat gratit pe doua linii Ratuc, pai atunci de ce daca unii stau in chirie in Floresti nu pot sa beneficieze de acel abonament, nici de la cluj nici de la floresti, ca domnul primar din floresti cica da numai celor care au domiciliul in floresti. Multe mai sunt de rezolvat, dar preferam sa taiam frunze la caini, sa ne facem ca nu vedem suferintele celor de langa noi si multe altele.

Adauga comentariu