In vizor

Cum explică Spitalul Județean Cluj lipsa securității la incendiu pentru șapte dintre clădirile spitalului

Un raport al Departamentului pentru Situații de Urgență de dezvăluit faptul că 19 unități sanitare din județul Cluj nu au autorizație pentru securitate la incendiu.

Potrivit raportului, șapte clădiri ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj nu au autorizație: Clinica Ginecologie I, Cluj Napoca, Clinica Maxilo-Facială I, Cluj-Napoca, Clinica Maxilo-Facială II, Cluj-Napoca, Clinica Medicala II, Cluj-Napoca, Clinica ele Ortopedie – Traumatologie „Alexandru Rădulescu” ClujNapoca, Clinica ele Oftalmologic, Cluj-Napoca, Secţia Neurochirurgie –Pavilion VII, Cluj-Napoca.

Având în vedere tragediile de la Piatra Neamț și Matei Balș, Ziar de Cluj a contactat conducerea spitalului pentru a afla care este situația acelor clădiri care nu au o astfel de autorizație.

„În conformitate cu legislația în vigoare, autorizarea clădirilor pentru securitatea la incendiu este obligatorie doar pentru construcțiile realizate după anul 1990 sau în cazul clădirilor mai vechi la care se aduc modificări sau care au primit o altă destinație. Clădirile menționate în raportul respectiv se încadrează în a doua categorie, având o vechime de aproape 100 de ani. În schimb, în secțiile/ clădirile unde s-au făcut reparații curente, s-au instalat parțial sisteme de alertare și detecție a incendiilor”, este răspunsul Spitalului Județean Cluj.

Practic spitalul recunoaște că beneficiază de legea care le permite să funcționeze fără autorizație pentru securitate la incendiu, dar și faptul că și pentru clădirile unde au fost executate modernizări au fost instalate doar parțial sisteme pentru alertarea și stingerea incendiilor. Poate că tragediile de la Piatra Neamți și de la Balș îi va face și pe alți manageri de spitale să conștientizeze că aceste autorizații și sistemele de alertare sunt vitale și ajută la prevenirea unor dezastre. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *