Sanatate

Cum evitam starile de iritare

Spunem despre o persoana ca este iritata cand ea se afla intr-o stare de enervare, de surescitare nervoasa, de manie usoara si trecatoare. Viata cotidiana ofera diverse ocazii pentru a ajunge intr-o asemenea stare nervoasa, stare care insa poate fi prevenita sau inlaturata prin diferite moduri de comportament. Iata cateva in imprejurari esentiale din viata:

 

 

Linistea in familie si in cercul de prieteni:

–    Cand imprumutati ceva unui prieten care e cam uituc, stabiliti o data fixa cand doriti sa vi se returneze respectivul lucru, notand chiar pe el data la care il doriti inapoi.

–    Lasati membrii familiei ce depasesc opt ani sa hotarasca singuri ce sa poarte. Acelasi sfat e valabil si in privinta sotului / sotiei dv.

–    Invatati sa spuneti “Imi pare rau”, cand gresiti sau nu puteti sa faceti ceva cuiva.

–    Lasati copiii sa-si aleaga singuri periuta si pasta de dinti preferate, astfel ca la culcare nu va mai trebui sa mai pierdeti timpul convingadu-i sa se spele pe dinti.

–    Anuntati familia ca nu reparati decat un singur lucru pe zi. Puneti-le la dispozitie o cutie in care sa puna fiecare din obiectele care au nevoie de reparatii.

–    Spuneti-le copiilor dezordonati fie sa-si faca ordine in camera, fie sa tina usa camerei inchisa. In nici un caz nu le faceti dvs. curat.

 

 

–    Faceti o fotografie a unui obiect pe care va hotarati sa-l demontati pentru a-l repara. Sau puneti fiecare componenta pe o bucata de hartie intr-o anumita ordine.

–    Puneti un mic pres in fata fiecarei usi pentru a evita murdarirea covoarelor.

–    Plasati cate un cuier in fiecare camera, astfel incat hainele sa “aterizeze” acolo si nu pe podea.

–    Un mod eficient de a imparti mancarea(cand aveti doi copii): lasati-l pe unul dintre ei sa taie si pe celalalt sa-si aleaga primul bucata.

–    Pastrati o lista in care sa treceti zilele de nastere ale tuturor membrilor familiei si prietenilor. Marcati zilele in calendarul pe anul in curs.

 

 

–    Intalniti-va cu familia in mod regulat, si nu amanati in nici un caz vizitele.

–    Stabiliti o limita a cheltuielilor destinata cadourilor.

–    Vizitati-va rudele in perioade mai putin agitate ale anului.

–    Lipiti o lista cu cele mai des folosite adrese / telefoane pe biroul dvs.

 

 

Intarziati la intalniri?

–    Cand stabiliti o intalnire, scrieti numarul de telefon al persoanei respective in agenda telefonului mobil pentru a-l gasi mai usor in eventualitatea in care a intervenit o schimbare in program.

–    Daca aveti prieteni ce uita repede de intalniri, telefonati-le cu doua ore inainte de ora stabilita pentru a va vedea.

–    Daca aveti un prieten ce intarzie invariabil, anuntati-l ca va intalniti in 15 minute, considerand sfertul de ora inaintea orei la care dvs. planuiti sa ajungeti.

 

 

–    Stabiliti doua locuri de intalnire in cazul in care urmeaza sa va vedeti cu un prieten intr-un loc mai putin familiar sau aglomerat.

–    Daca membrii familiei dvs. intarzie mereu, dati ceasurile din casa cu zece minute in urma, fara a-i anunta.

–    Pentru a evita agitatia de dimineata, puneti ceasul sa sune cu 5 minute inainte de ora de plecare a copiilor la scoala.

–    Daca aveti ora la doctor, dati un telefon inainte pentru a va asigura ca medicul e la cabinet si daca ora fixata a ramas aceeasi.

 

 

Simplificarea cumparaturilor:

–    Mergeti la cumparaturi devreme. Niciodata la sfarsit de saptamana sau in timpul pranzului, cand magazinele sunt aglomerate.

–    Purtati imbracaminte care se poate scoate usor atunci cand mergeti la cumparaturi in magazinele de confectii.

–    Nu va duceti niciodata la cumparaturi de imbracaminte cu persoane mai subtiri decat dvs. sau care au un acut simt critic.

–    Cand lasati masina intr-o parcare mare, luati-va ca punct de reper usa unui magazin, un semafor, orice, pentru a o putea localiza usor, sau legati chiar o panglica de antena masinii.

–    Cumparati in dublu exemplar cele necesare in casa, cum ar fi hartia igienica, servetelele de bucatarie, uleiul combustibil, becurile etc. Chiar daca mai aveti o cantitate oarecare dintr-un anumit articol, il puteti trece pe lista de cumparaturi pe care urmeaza sa le faceti.

 

 

Cum sa preveniti pierderile:

–    Trebuie sa aveti intotdeauna cel putin doua seturi de chei. Alegeti cel mai bun (sigur) loc pentru a le pune pe cele de rezerva: in portofel, intr-un buzunar inchis al gentii dvs., in birou, la un vecin, sau chiar atarnate de gat.

–    Cea mai buna metoda pentru a va reaminti ceva este sa va puneti ceasul la cealalta mana. Schimbarea acestuia va va aminti motivul pentru care ati facut-o. Se mai obisnuieste in acest sens sa se lege un fir de ata colorata la verigheta.

–    In caz de tratament medical, cumparati o cutie marcata cu zilele saptamanii pentru a fi sigur ca va luati zilnic medicamentele.

–    Cumparati-va brelocuri colorate pentru a va putea localiza cu usurinta cheile.

 

 

–    Va rataciti in permanenta ochelarii? Procurati-va 2-3 perechi si asezati-le acolo unde le folositi (sau pierdeti) de cele mai multe ori – langa televizor, pe birou, in baie.

–    Daca geanta dvs. pare un sac fara fund atunci cand va chautati cheile, portofelul sau mobilul, legati un snur galben in jurul lor pentru a le vedea imediat.

–    Atarnati o pereche de cercei chiar langa usa pentru a-i pune la urechi in caz ca ati uitat sa o faceti dupa ce v-ati imbracat.

 

 

–    Notati-va numerele de telefon, adesele, mesajele intr-un carnetel pe care sa-l aveti in permanenta la dvs.

–    Daca trebuie sa va amintiti ceva important dimineata, lipiti un biletel cu ceea ce aveti de facut pe usa de la intrare sau pe oglinda din baie…

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *