Din oras

Cum dispare inca un plaman verde din centrul Clujului

Nu doar cladirea, aflata in curs de clasificare ca monument istoric va disparea de pe strada Avram Iancu 25 o data cu construirea hotelului lui Dumitru Ghise, ci si gradina alaturata, care a apartinut familiei nobiliare Bethlen. Primaria a depus plangere penala impotriva beneficiarului care a continuat lucrarile de demolare chiar daca Politia Locala a dispus oprirea lucrarilor si reprezentantii institutiei spun ca vor lua in considerare existenta copacilor atunci cand se va ajunge la discutarea autorizatiei de construire.

Deocamdata proiectul hotelului are un certificat de urbanism, obtinut in toamna anului trecut. Hotelul a obtinut si avizul de mediu. Agentia pentru Protectia Mediului Cluj a decis in 19 noiembrie 2013 ca “proiectul Construire imobil cu functiunea hoteliera, amenajari exterioare, racorduri si bransamente conform PUZ si PUD aprobat amplasat in Cluj-Napoca, strada Avram Iancu, nr. 23-25, judetul Cluj, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului”.  Asta chiar daca pe teren exista o gradina, cu o suprafata de 1222 de metri patrati. Spatiul a apartinut familiei nobiliare Bethlen si a fost amenajat in stil japonez, aici fiind plantati arbori si arbusti adusi din Orient, care se mai pastreaza si astazi. Unele publicatii s-au referit la gradina contilor Bethlen ca la “prima gradina botanica a orasului”.

Potrivit avizului de mediu suprafata construita la sol va avea 1.012 metri patrati, 655 de metri patrati vor fi amenajati pentru circulatie pietonala si auto, 180 de metri patrati pentru circulatii auto, iar spatiile verzi amenajate vor fi de 102,8 metri patrati. Cat priveste protejarea arborilor, Agentia de Mediu spune ca nu are competente in acest caz.

“Doar pentru taierea arborilor seculari este nevoie de autorizatie de mediu, dar in judetul Cluj nu exista arbori seculari. Prin urmare avizarea eventualelor taieri de copaci tine de Primarie”, a explicat pentru Ziar de Cluj purtatorul de cuvant al Agentiei de Mediu, Adina Maier.

Reprezentantii Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Romane spun ca pentru a putea fi considerati monumente care trebuie ocrotite este nevoie de o documentatie laborioasa.

“Clujul nu are o lista cu arborii seculari, sunt cateva orase care si-au ocrotit arborii, cum este Iasiul cu teiul lui Eminescu, iar in sud sunt cativa stejari batrani de 5-600 de ani. Pe Avram Iancu sunt cativa arbori cultivati, asemanatori cu frasinul, dar nu au fost decretati, nu sunt pusi sub ocrotire. E nevoie de o documentatie elaborata. Oricum e nevoie de avizul Primariei pentru taierea copacilor. Comisia a facut adrese si in cazul plopului canadian de langa stadion, dar pana la urma tot a fost taiat”, a precizat pentru Ziar de Cluj Dan Munteanu, presedintele Comisiei.

Constienti de importanta existentei spatiilor verzi in Cluj-Napoca, reprezentantii Primariei spun ca vor avea in vedere si existenta copacilor in momentul in care beneficiarii vor solicita autorizatie de construire.

“Luni am depus plangere penala impotriva beneficiarului proiectului, deoarece nu a respectat dispozitiile Politiei Locale de a suspenda lucrarile de desfiintare a constructiei. Inca nu exista o autorizatie pentru construirea hotelului, in momentul in care se va impune luarea unei decizii municipalitatea va analiza si va tine cont de toti factorii existenti”, a precizat Iulia Persa, purtatorul de cuvant al Primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *