Cum devine Tăietura Turcului, încet şi sigur, o stradă de evitat de către şoferi

Demararea lucrărilor la Parcului Științific și Tehnologic Tetapolis, un proiect unic la nivel naţional, ar putea începe în acest an, fapt ce va duce la o supraaglomerare a singurei căi de acces din zonă, strada Tăietura Turcului. Pe terenul în suprafaţă de 86.333 de metri pătraţi, Consiliul Judeţean Cluj  urmează să edifice o extindere a parcului Industrial Tetarom I ceea ce va determina, odată cu inaugurarea investiţiei, un aflux suplimentar de autoturisme. Fără ca municipalitatea să aibă souţii pe termen mediu şi lung în vederea fluidizării traficului, la Cluj-Napoca se demarează sute de proiecte  imobiliare ce dau mari bătăi de cap şoferilor. 

Clujul este considerat un  Silicon Valley al Europei. Consiliul Județean Cluj a anunțat recent aprobarea transferului unui teren în suprafaţă de 86.333 de metri pătraţi din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, teren ce urmează a fi folosit la extinderea Parcului Industrial TETAROM I în vederea realizării Parcului Științific și Tehnologic TETAPOLIS.

“Mă bucură faptul că acest proiect de interes major pentru judeţul Cluj şi pe care l-am susţinut încă din perioada în care eram senator are un parcurs favorabil, astfel încât în cel mai scurt timp să putem trece efectiv la edificarea Parcului Științific și Tehnologic Tetapolis. Marele merit al acestui proiect unic la nivel naţional este că va contribui la crearea de noi locuri de muncă bine plătite de care este atâta nevoie și la consolidarea statutului Clujului de pol al cercetării-inovării și producției de înaltă tehnologie” a declarat  Alin Tişe.

Viitoarea investiţie va aduce prosperitatea în rândul locuitorilor din municipiu prin crearea de noi locuri de muncă bine plătite însă, totodată va determina ca şoferii care utilizează ca rută de deplasare strada Tăietura Turcului să petreacă mai mult timp în trafic. Motivul îl consituie faptul că, cel puţin până în prezent, în afară de câteva declaraţii ale primarului Emil Boc cu privire la faptul că în zonă va fi construit un pasaj, nu s-au prea mişcat lucrurile. Pasajul în cauză a fost prezentat ca fiind una dintre priorităţile zero pe care municipalitatea a anunțat că doreşte să le edifice din fonduri de la bugetul local şi va face legătura dintre străzile Tăietura Turcului cu Tudor Vladimirescu. Soluţia propusă, din păcate, nu este una viabilă şi nu va reuşi decongestionarea traficului din zona cartierului Grigorescu deoarece prin construirea, cândva într-un viitor incert, a pasajului respectiv,  se va produce efectul de pâlnie la intersecţia dintre strada Eremia Grigorescu şi Tăietura Turcului. Degeaba lărgești "intrarea", când "ieșirea" este strâmtă și prost concepută.

"Al doilea proiect foarte important este unul pe care îl va porni primăria pe resursele financiare pe care le va avea - pasaj denivelat Tăietura Turcului-Tudor Vladimirescu. Este un pasaj absolut necesar pentru a decongestiona traficul din zonă", a afirmat Emil Boc.

Propunerea anunţată de primarul Emil Boc în plenul şedinţei din decembrie  a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca privind soluţionarea traficului dinspre comuna Baciu spre cartierul Grigorescu nu pare a fi una viabilă.  Motivul îl constituie faptul că pasajul propus va comasa aproape tot traficul dinspre Zalău spre Grigorescu, formând un efect de pâlnie la intersecţia dintre străzile Tăietura Turcului, Donath şi Eremia Grigorescu. În intersecţia respectivă municipalitatea a amenajat o tentativă de sens giratoriu, pentru că nu pot fi numite sens giratoriu trei bucăţi de plastic în mijlocul unei intersecţii,  care nu fac altceva decât să încurce circulaţia. Anul acesta vor fi efectuate studiile de fezabilitate urmând ca rezultatul acestora să fie făcut public undeva prin vară, ulterior urmând să fie organizată procedura de licitaţie şi edificarea, însă este greu de crezut că lucrările la pasajul Tăietura Turcului-Tudor Vladimirescu vor demara mai devreme de anul 2018.

Iminenta demarare a lucrărilor la proiectul  TETAPOLIS va aglomera şi mai mult Tăietura Turcului prin traficul de mare tonaj care ar urma să se desfăşoare în zonă. Cetăţenii care utilizează zilnic Tăietura Turcului şi care petrec în trafic zeci de minute pe această stradă, pentru a se deplasa la serviciu, au cerut explicaţii municipalităţii privind viziunea de dezvoltare a infrastructurii rutiere. 

“Sunt un locuitor al municipiului Cluj-Napoca care zilnic, atât dimineaţa cât şi seara sunt blocat în trafic pe Tăietura Turcului în drumul spre lucru şi înapoi.  În data de 12.01.2017 Consiliul Local Cluj a anunţat începerea proiectului Tetapolis prin trecerea terenului din administrarea CFR în administrarea Consiliului Cluj.  Având în vedere şi finalizarea extinderii parcului Tetarom I , aceste 2 mari proiecte vor aduce în plus enorm de multe automobile în acestă zona prin singura cale de acces Tăietura Turcului care are deja blocaje de trafic la ambele capete. Vă rog sa ne comunicaţi care este planul de fluidizare a traficului în această zonă şi care este progresul lui la momentul de faţă având în vedere că primaria Cluj a prezentat câteva soluţii cum ar fi o pasarelă peste calea ferată sau un drum în prelungirea parcului Tetarom I paralel cu calea ferată care este tot în administrarea CFR şi pentru care s-a facut la fel o cerere de trecere în administrarea primăriei acum 2 ani. La fel şi dacă sunt alte soluţii pentru decongestionarea traficului în zona respectivă” a afirmat Rareş Bănuţ pe site-ul domnuleprimar.ro

 

Comentarii

Check-Point-Charlie

16.01.2017 16:51

Si de ce nu se face un tunel (cu 2/4 benzi) prin Taietura pentru traficul aferent, iar cei ce au treaba pe deal (putinele autoturisme ce au treaba la firmele aferente sa folosesasca vechea Taietura a Turcului), nu e alta dar sigur ar sari aici fondurile europene si problema ar fi rezolvata cu mersul bara la bara, .... la cât de aglomerata-i zona aceasta din Grigorescu ?!

Radu

17.01.2017 08:04

Tăietură Turcului va fi blocată, la orele de vârf, odată ce se dau în folosință proiectele imobiliare din zona. Că de obicei in acest oraș, întâi aprobăm proiecte rezidențiale sau nu (aici Dna are rolul pe care nu vrea sa si-l asume), iar apoi ne dam seama că nu avem cai de acces decente, că nu avem transport in comun, școală sau alte facilități de genul acesta și ne mirăm că se aglomerează zona. Iar soluțiile căutate pentru a rezolva aceste probleme, apărute din cauza celor ce aprobă aceste proiecte, sunt evident mult mai dificil de identificat și mult mai costisitoare.

gogu

19.01.2017 22:39

Lasa ca inventeaza Inventatorii lu'peste neste' drone sa zburam prin Cluj. Ca deja numai putem circula! Iar Multiubitul Pitic atomic va desfiinta toate parcarile ca sa transforme orasul intr-o imensa zona de tranzit. De la Dracu spre Ma-sa! Era un banc o data cu INVENTATORI: romanii au luat locul 1 pt ca au inventat masina de facut tort din cacat. Torturile aratau superb. Aveau doar o problema: aveau gust tot de cacat...

Adauga comentariu