In vizor

Cum comentează viceprimarul Olah Emese, ”falsificarea istoriei”? Incidentul din Piața Unirii – o ”probă” nereușită

În urma incidentului de ieri din Piața Unirii, prin care iscripțiile originale în limba maghiară au fost înlăturate de pe un poster gigant, care reprezenta Palatele Status, ”întâmplare” ce a fost semnalată de Asociația Musai-Muszáj, am încercat să aflăm cine se face responsabil de o asemenea ”eroare”? Incredibil, dar ”vina” atârnă asupra firmei de proiectare. Primăria este fără pată în acest caz. 

Am cerut un punct de vedere în acest sens, viceprimarului Clujului, Olah Emese. 

Și iată ce am aflat:

”Posterul a fost înlăturat după ce am sesizat și eu conținutul acestuia. Era o eroare din partea echipei de proiectare, care a încercat – din cele relatate de către echipa de organizare, era doar o ”probă”. Oricum, nu este admisibil să expunem asemenea poze, din punctul meu de vedere. Evident, dacă se va dovedi că a fost făcută cu rea-credință și nu este o eroare umană, urmează să aibă consecințe. Eu sper că era doar o eroare și nu era o acțiune intenționată. Din punctul meu de vedere, din cele ce am aflat până acum, este vorba de o eroare. 

Din cunoștințele mele, s-au comandat 3 asemenea poze care să reprezinte Clujul din anii 1918-′20, poza care este expusă acuma este tot din jurul anului 1918 și voiau să testeze care este mai bine pretabilă, cel puțin din relatările făcute. Asta rezultă. În continuare se fac cercetări, nu vreau să am o concluzie clară deocamdată, până când nu am terminat cercetările și să vedem cine este răspunzător sau dacă este vorba, într-adevăr, doar despre o eroare. Nu am date suficiente”.

Întrebată dacă va exista și un comunicat oficial al rezultatelor obținute în urma cercetărilor din acest caz, Olah a apreciat că referitor la acest aspect, ”echipa de proiectare va decide cu privire la acest lucru, din punctul meu de vedere, trebuie încă cercetat”.

 

Deocamdată, acestea sunt informațiile. Câteva întrebări însă, ne macină frunțile.

Este orașul Cluj-Napoca condus de o firmă de proiectare? De ce n-a existat o reacție oficială a primarului Emil Boc? 

Într-o situație de o asemenea gravitate, primarul ar fi trebuit să iasă în față și să spună, scurt și răspicat, lucrurilor pe nume:

”ne dezicem de asemenea acțiuni”

ori ”regretăm faptul că un asemenea incident, care poate instiga la învrăjbire și violență două comunități care conviețuiesc pașnic – cea maghiară și cea românească, a avut loc într-un oraș cu tradiție multiculturală”.

Că doar suntem europeni. Diplomația este cheia succesului. 

Dar… dar într-un oraș în care ”vinovată” este ”firma de proiectare”, probabil că asemenea așteptări nu-și au locul. Și dacă, până la urmă, vina aparține unei oarecare firme? Primăria nu aprobă imaginile, nu își dă consimțământul? Nu Primăria Cluj-Napoca colaborează cu această firmă?

Mai grav, însă, este faptul că acesta a fost un TEST, ”O PROBĂ”! Testul instigării la violență. În Anul Centenarului – un gest profund intolerant și provocator.

Da, primarul Emil Boc este plecat ”la Plenara Comitetului European al Regiunilor, Bruxelles”. Acolo, anunță primarul pe pagina sa oficială de socializare, a avut câteva ”intervenții”. 

Îi mai propunem o temă pe ordinea de zi, de notat în agenda și nu numai: instigarea la violență în Cluj-Napoca. Sau ce mai crede UE despre intoleranță? 

Le-ați povestit, acolo, la Bruxelles, că în Cluj, o firmă de proiectare se face ”vinovată” de învrăjbire etnică?

Nu de alta, dar domnul viceprimar Dan Tarcea, ne-a spus clar: ”Nu știu despre ce este vorba, nu pot să vă răspund că nu știu despre ce anume este vorba”. Răspuns de viceprimar. 

Probabil, Tarcea nu știe ce se întâmplă mai departe de Mănăștur. Nu că în Mănăștur ar ști ori s-ar implica în vreun fel.

Prin urmare, au început ”probele” pe spatele cetățenilor. Vom celebra, mai degrabă, anii ′39-′45, când se realizau primele ”teste”. Suntem prea departe de Centenar. 

 

CITEȘTE ȘI: Grupul de inițiativă Musai-Muszáj protestează împotriva posterului discriminatoriu și falsificator al istoriei, amplasat de Primăria Cluj-Napoca

UPDATE: Posterul „falsificator de istorie”, de pe care au fost înlăturate inscripțiile în limba maghiară, a fost îndepărtat. Altele au rămas VIDEO 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *