Editorial

Cum bubui de prost de Anul Nou, așa vei bubui tot anul!

În cultura chineză, se crede că artificiile pot alunga spiritele rele. În (in)cultura românească, petardele nu alungă spiritele rele, ci le atrag. Când bubui o petardă, toți cei care o aud, dacă nu au la rândul lor buzunarele îndesate cu materiale pirotehnice, te înjură, te blestemă, îți doresc partide incendiare de sex incestuos, sodomii, necrofilii, diverse accidente soldate cu fracturi de gât sau de coloană vertebrală ș.a.m.d., fiecare urându-ți din suflet, atâta cât se pricepe, tot ce e mai rău în noul an și, în general, în viață!

În România, concetățenii tăi nu se vor bucura la auzul petardelor ca la o ședință de exorcism, cum se înveselesc probabil chinezii, ci se vor umple de ură și de înverșunare, considerându-te pe tine, cel care bubui cu artificii, prost de bubui!

Mai ales proprietarii de animale traumatizate în noaptea dintre ani, în special cei care se vor trezi dimineața cu patrupedele fugite de acasă, îți vor adresa calde urări, cât să îți ajungă și să îți meargă rău în următoarele 12 luni calendaristice!

O superstiție românească spune că ce faci de Anul Nou, vei face tot anul. Cum ești de Revelion, așa vei fi tot anul. Cu alte cuvinte, cum bubui de prost de Anul Nou, așa vei bubui tot anul!

În 1 ianuarie 2021, românii văduviți de natură de un IQ prea mare, lipsiți de tradiționalele artificii lansate pe cer de autorități, s-au întrecut cu bubuielile de pe geamuri și de pe balcoane, pentru a compensa, arzând banii proprii, faptul că aleșii locali au ales să nu mai ardă banii publici pe artificii, acum, pe timp de pandemie. 

Clujul a fost pe de-a-ntregul un imens spectacol de artificii și de petarde, arsenalul utilizat de clujeni fiind unul redutabil, impresionat. Ar fi interesant de cuantificat câți bani au costat, cumulat, artificiile care au luminat cerul orașului în noaptea dintre ani și ce înseamnă acești bani pentru bugetul familiilor de clujeni care au ales să îi bubuie. 

Ar fi interesant de văzut, statistic, și care va fi numărul de bubuitori de petarde care vor cere, în 2021, diverse ajutoare de la autorități, în contextul pandemiei – șomaj tehnic, ajutor de șomaj, scutiri de taxe, rate etc., procentajul celor care se vor plânge că nu le ajung banii, că trebuie ajutați, dar care, de Revelion, au rupt din puținul lor pentru a arunca o petardă, 10, 100. 

Putem doar intui că procentajul celor menționați mai sus va fi unul mare. Ei se vor regăsi și pe listele DSP-ului cu carantinați, ori nu se vor regăsi, pentru că bubuitorii de petarde vor sta bolnavi acasă în ianuarie, fără a anunța nimănui boala, tocmai pentru a nu fi carantinați. 

E greu de crezut că cei care au ales să își petreacă Revelionul doar cu familia, așa cum e deștept și recomandat în pandemie, sunt cei care au aruncat cu petarde. Artificiile au zburat în general din grupurile de petrecăreți care au dat nu numai cu petarde, ci și cu noul coronavirus. 

Proști de bubuie sunt mulți printre noi, din păcate, acum i-am și auzit la volum maxim. Prostia, coroborată cu pandemia, nu fac casă bună, așa că, cel mai înțelept, în următoarele luni, e să ne ferim de ei. 

Unii dintre semenii noști, cum au bubuit de proști de Anul Nou, așa vor bubui tot anul! Vor bubui, cel mai probabil, și în statisticile de infectați, și în cele de accidentați pe șoselele patriei, și-n general peste tot pe unde ignoranța face ravagii. 

Să aveți un an nou mai bun, apreciați distanțarea socială pentru că vă ferește nu numai de noul coronavirus, ci și de vechile „petarde”, fără de care puteți trăi mult mai liniștiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *