Uncategorized

Cum au pus umarul la fraudarea Referendumului tinerii PNL-isti Andrei Ciubuc si Rares Pop

Dupa ce au pus umarul la fraudarea Referendumului din 29 iulie 2012, doi tineri PNL-isti din Cluj-Napoca au ajuns pe functii importante, oferite drept recunostinta din partea partidului. In dosarul fraudarii Referendumului, Andrei Ciubuc, protejatul lui Andrei Marga, si tanarul Rares Pop, acum sef la ISCTR Cluj, sunt indicati de procurorii anticoruptie ca au coordonat transportul  romilor convinsi sa voteze multiplu in judetul Cluj, cu patru autocare apartinand firmei Fany. Totul, sub apropiata indrumare a interlopului clujean Bogdan Magurean, zis Kamaz, si a lui Dumitru Samson, inculpat principal in dosar.

Amanunte interesante ies la lumina in dosarul fraudarii Referendumului, in care Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, este judecat pentru infractiuni la legea speciala.

Dupa ce si-a trimis oamenii in Cluj, pentru a aranja, cu ajutorul interlopilor, fraudarea alegerilor, Samson Dumitru a coordonat intreaga actiune de la sediul PNL Cluj.

Mana dreapta a lui Samson a fost, la Cluj, interlopul Bogdan Magurean, zis Kamaz, cu ajutorul caruia a contactat lideri ai comunitatilor rome din Cluj, pe care sa-i capaciteze in exercitarea dreptului de vot contra unor sume de bani.

La Cluj, romii convinsi sa voteze multiplu au fost transportati cu patru autocare ale firmei Fany Prestari Transport SRL. Procurorii DNA Cluj ii indica pe doi membri PNL Cluj, care au coordonat indeaproape transportul cu autocare: Andrei Ciubuc si Rares Pop.

 “O alta cauza a investigatiilor cauzei vizeaza stabilirea persoanelor care au participat la furnizarea autocarelor ce au transportat alegatorii pe raza judetului Cluj. Astfel, s-a stabilit ca numitii Andrei Ciubuc si Rares Pop, ambii membri PNL Cluj, au dirijat la solicitarea invinuitului Samson Dumitru mai multe autocare la locatii anume stabilite”, se arata in dosarul de urmarire penala.

Andrei Ciubuc a fost prefect al studentilor UBB Cluj pe vremea cand Andrei Marga a ocupat functia de rector al Universitatii Babes-Bolyai. De asemenea, acesta este si membru PNL Cluj.

Rares Pop este, la randul lui, membru al PNL Cluj si mai are un frate in PSD, Marius Pop, ambii fiind numiti in functii de conducere ale unor institutii deconcentrate.

Cum erau transportati romii din Cluj la vot

Despre modalitatea in care romii au fost mobilizati sa voteze multiplu si transportati la sectiile de votare cu autocare, povesteste unul dintre acestia, Adrian Aschilean, care a recunoscut ca a votat de doua ori in 29 iulie.

„Ne-au urcat intr-un autocar cati eram acolo, vreo 50 de persoane, era plin autocarul si au urcat si cei doi barbati care ne-au promis bani. Ne-au promis 500 de lei daca mergem cu ei la vot, spunand ca ne duc cu autocarul in Campia Turzii. Au zis ca nu e nicio problema ca am mai votat, ca au rezolvat acolo unde ne duc.”

Declaratiile date de Ciubuc si Pop in fata procurorilor DNA

In declaratiile date de Ciubuc si Pop in fata procurorilor DNA Cluj, cei doi au incercat sa se disculpe.

Andrei Ciubuc a pasat responsabilitatea pe spatele colegului sau de partid, Rares Pop.

„Nu pot preciza cu exactitate, dar numerele de telefon ale unor conducatori auto de autobuze le-am primit de la Rares Pop. Nu cunosc de unde erau autobuzele si nu cunosc cine le-a comandat “, a declarat Andrei Ciubuc procurorilor DNA Cluj.

“Preocuparea mea a fost sa gasesc oameni care, prin voluntariat, sa mediatizeze importanta votului (…) I-am sunat pe soferi si le-am spus sa mearga acolo unde ni se comunica din sediu ca s-au strans oameni”, a mai povestit Andrei Ciubuc.

Din dosarul de urmarire penala, rezulta ca un alt membru al PNL Cluj, Rares Pop, a vorbit in repetate randuri cu directorul Fany, Cristian Mihailean, pentru a face rost de autocare cu ajutorul carora romii sa fie ransportati, pentru a vota multiplu.

„Discutiile cu directorul Fany, Mihailean Cristian si cu colegul meu, Andrei Ciubuc, au fost amicale sau colegiale, cu certitudine fara nicio legatura cu vreo activitate de mobilizare a alegatorilor la vot. In niciun caz nu am fost implicat si nici nu am discutat cu acestia pentru a trimite autocare de la firma Fany in Floresti sau in Pata Rat”, este declaratia lui Rares Pop, data la DNA Cluj cu ocazia audierilor.

Rares Pop recunoaste, insa, ca el tinea legatura cu soferii Fany, care transportau romii la seciile de votare. La un moment dat, in ziua Referendumului, 29 iulie, Rares Pop a fost sunat de interlopul Kamaz pentru a-i cere ajutorul, deoarece unul dintre autocare fusese oprit de Politie. Acesta l-a sfatuit pe sofer sa traga pe dreapta pana dupa inchiderea urnelor, pentru a nu mai avea probleme cu Politia.

„Retin ca soferul m-a sunat la un moment. I-am recomandat sa ramana parcat pana la inchiderea urnelor, dupa ora 23.00. Nu stiu ce fel de transport efectua, care era scopul pentru care el se afla in deplasare si nici nu l-am intrebat nimic in acest sens”, a mai declarat Rares Pop.

Unde au ajuns Ciubuc si Pop

Dupa castigarea alegerilor parlamentare de catre USL, atat Andrei Ciubuc, cat si Rares Pop au ajuns sa detina locuri caldute, rezervate de partid.

Astfel, Andrei Ciubuc nu s-a mai multumit cu functia de prefect al studentilor din Universitatea Babes-Bolyai, pe care a detinut-o timp de mai multi ani, si a ajuns direct sub aripa protectoare a lui Andrei Marga.

Dupa ce a ajuns director al Institutului Cultural Roman, Andrei Marga l-a numit pe Ciubuc director general la Directia Generala a Romanilor de Pretutindeni din cadrul ICR.

In ceea ce-l priveste pe Rares Pop, PNL l-a numit sef la Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier.

Dealtfel, acesta mai are un frate, Marius Pop, numit de PNL sef la Registrul Auto Roman Cluj.

Dosarul fraudarii Referendumului este unul complex, in care sunt invinuiti atat fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, cat si Dumitru Samson, fiul vitreg al lui Corneliu Dobritoiu. In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii cu privire la faptul ca, in cursul lunii iulie 2012, invinuitul Atanasiu Teodor, deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al organizatiei PNL Alba, in intelegere cu invinuitul Samson Dumitru, a initiat o actiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania si Banat la referendumul din data de 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense in bani si alte foloase materiale.

Cauza se judeca la Judecatoria Cluj-Napoca, urmatorul termen de judecata fiind stabilit pentru data de 8 martie.

Foto: facebook.com, napocanews.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *