Din oras

Cum arata primul monument clujean al Holocaustului, creat dupa schitele lui Lövith Egon Marc

Martirii Holocaustului din Cluj-Napoca vor avea, in sfarsit, un monument, gratie unui proiect al municipalitatii. Sculptura este creata pe baza schitelor unuia dintre cei mai mari artisti ai Transilvaniei, Lövith Egon Marc, de origine evreiasca.

17.000 de evrei deportati cu trenurile mortii din Cluj-Napoca in lagarele de la Auschwitz-Birkenau, in 1944, vor avea primul monument comemorativ la Cluj-Napoca. Potrivit planurilor comunitatii evreiesti, sculptura va fi dezvelita in luna mai si va comemora, dupa 75 de ani, memoria evreilor clujeni pierduti in Holocaust.

Potrivit listei de investitii elaborate de Primaria Cluj-Napoca, in acest an vor fi alocati 500 de mii de lei pentru monument. Comunitatea evreiasca a ales, dupa indelungi negocieri, dintre toate locatiile propuse, ca sculptura sa fie amplasata in parcul Ion Luca Caragiale.

“95-99% monumentul va fi amplasat in parcul Ion Luca Caragiale, langa Politehnica, potrivit discutiilor pe care le-am purtat cu Primaria. (…) Speram ca reusim finalizarea monumentului pentru luna mai. Noi facem tot posibilul ca sa fie gata in luna mai”, a declarat presedintele Comunitatii Evreilor din Cluj, Robert Schwartz, pentru Ziar de Cluj.

Potrivit reprezentantilor comunitatii, schitele si proiectul a fost gandit pentru strada Horea, in fata Policlinicii cu plata.

“Noi am considerat ca ar fi fost  cel mai bun amplasament, tinand cont ca e foarte aproape de Sinagoga si se afla in centru, dar nu este atat de expus. Am aflat, insa, ca terenul public a fost cumparat de un investitor privat, iar acolo nu se mai poate construi, asa ca urmatoarea locatie pe care am acceptat-o este aceasta din parcul Caragiale”, a continuat Schwartz.

Reprezentantul comunitatii evreiesti din Cluj a explicat ca sculptura va fi pozitionata intr-un loc cu traditie evreiasca, pe strada Baritiu existand, de-a lungul timpului, doua Sinagogi. Celelalte doua locatii puse in discutie ar fi pe strada Horea si in Parcul Central.

“Locatiile sunt in analiza. (…) Ar fi posibil sa fie amplasat in Parcul Caragiale, in partea dinspre teatru, fara sa deranjeze statuia. Toate locatiile propuse au o semnificatie pentru comunitatea evreiasca. (…) Noi alocam sumele necesare pentru construirea monumentului. E o datorie a Consiliului Local si a noastra”, a explicat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath.

Potrivit listei de investitii publicate de catre municipalitate, costurile monumentului s-ar ridica, in total, la 600 de mii de lei, insa, potrivit viceprimarului Anna Horvath, in realitate, acesta va costa un sfert din suma previzionata.

“Suma initiala a fost o proiectie. In total, credem ca va costa 150 de mii de lei, cu tot cu partea de proiectare si executie. 90% din buget va fi alocat de catre Consiliul Local, urmand ca si comunitatea sa suporte 10% din costuri, din dorinta dansilor de a participa”, a precizat Horvath.

Monumentul este o prelucrare a schitei concepute de cel mai cunoscut sculptor clujean de origine evreiasca, Lövith Egon Marc si este realizat de catre sculptorul Kolozsi Tibor. Amplasamentul a fost gandit de arhitectul Nicolae Mirisan.

“Monumentul e prelucrat de catre domnul sculptor Kolozsi. Schita domniei sale e facuta pe baza schitei ramase dupa Lövith Egon. (…) Monumentul este cu 5 elemente, dupa cum a fost descris de domnul Lövith. Este un monument non-configurativ, simbolizeaza o multime de oameni evrei”, a precizat presedintele Comunitatii Evreilor din Cluj, Robert Schwartz.

Artistul Lövith Egon Marc s-a nascut in 21 mai 1923 in Cluj-Napoca si a fost unul dintre putinii supravietuitori clujeni ai Holocaustului. El a fost deportat in lagarele de la Turkheim si Dachau, in 1944, alaturi de familie. Intors pe meleagurile natale, a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, in anul 1953. De-a lungul timpului el a fost considerat drept unul dintre creatorii contemporani de seama. Muzeul National de Arta din Cluj-Napoca i-a dedicat sculptorului clujean, de-a lungul vremii, patru retrospective. Institutia de cultura din Cluj-Napoca a deschis, in 2009, o   expozitie omagiala de sculptura si grafica dedicata lui Lövith Egon Marc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *