Cum arată Floreștiul în afara orelor de forfotă: "Liniște de mormânt, totul e mort și înghețat"

Floreștiul, cea mai mare comună din România moare în fiecare zi între anumite ore. Totul rămâne nemișcat în afara prafului. Rar mai vezi câte o mașină circulând, iar pe ger, oamenii stau în case. Atmosfera din Florești devine sumbră imediat ce localnicii iau drumul spre locurile de muncă din Cluj-Napoca.

Apartamente nelocuite, bălării, străzi pline de praf și afaceri care mor încet. Asta am putea spune despre comuna Florești în câteva cuvinte. În fiecare zi, între orele 10 și 15, comuna Florești rămâne abandonată, fără regrete. Oamenii merg la muncă în oraș, iar străzile devin sinistre.

Blocuri întregi nelocuite, construcții începute și lăsate baltă găsești la tot pasul. Pe aleile dintre blocuri nu vezi țipenie de om. Rar, câte o pensionară merge la piață pentru cumpărături. Tinerii sunt plecați la muncă.

Cel mai bine o știe doamna Zina. Am întâlnit-o pe strada Eroilor, una dintre cele mai aglomerate dimineața și seara. I-am spus că vrem să aflăm cum este Floreștiul fără oameni și fără forfota de la orele de vârf, iar răspunsul a venit imediat.

"Suntem ca părăsiți. Aici e liniște de mormânt și totul e mort și înghețat în afară de praful care nu se mai termină. E bine că e liniște, dar până și eu ca pensionară mă satur de atâta liniște. Mai merg la piața, mai merg la oraș și mai socializez că nu se poate sta tot în casă. Trebuie să facem mișcare", ne-a spus doamna Zina, care ne și invită să străbatem alte străzi pentru a vedea că totul este pustiu.

De pustietate și lipsă de activitate se plâng și bișnițarii care fac transporturi de persoane între Florești și Cluj-Napoca, sau invers. Aceștia stau de dimineața și până seara în speranța că vor prinde un client, dar nimic nu mișcă.

"Lăsați, nu mă pozați că nu vreau să mă vadă lumea, că nu-s așa fain. Ce să vă spun despre Florești? Nu mai merge treaba nici cu transportul. Oamenii merg cu autobuzul dimineața și revin seara. Câțiva clienți avem dimineața și câțiva seara. Peste zi suntem tot aici și tremurăm de frig. Dacă într-o oră trec 10 persoane, în zona asta aglomerată, e mult", ne spune bișnițarul.

Și ne afundăm pe strada Eroilor...găsim apartamente nelocuite, duplexuri începute și abandonate, bălării și mult praf. Elemente demne de un peisaj de film de epocă, lipsit de civilizație și prea multe personaje.

Dacă nu am ști că Florești este cea mai mare comună din România, ca număr de locuitori, am spune că nu locuiește nimeni în blocuri.

Ajungem pe strada Porii și intrăm într-un magazin. Nici urmă de clienți. Ioana, care este și iubita patronului, dar vinde în butic, stă pe Facebook. Se plictisește din lipsă de clienți. Până și ea rămâne afundată într-un scaun în așteptarea orelor de vârf când mai face câte o vânzare.

"E pustiu, să știți. Dimineața nu e mișcare mare că lumea se grăbește la serviciu. Ziua, cât e de  lungă, am vreo 10 clienți, iar ei vin după cafea și țigări. Seara, două ore maxim, avem clienți care cumpără strictul necesar și pe urmă totul se reduce la liniște. Așa este, nu prea merge. După ce plătim toate taxele rămânem cu un salariu și ne mulțumim cu atât", ne-a spus Ioana.

Peste zi străzile sunt pustii peste tot în Florești. Atmosfera sinistră de peste zi este opusul total al forfotei de dimineata si seara, cand mii de floresteni stau blocati in trafic.

Comentarii

Vendel

19.02.2015 16:17

Florestiul asta e ca un refugiu, blocurile si strazile din poza arata in ultimul hal! Am vizitat odata pe cineva in zona asta, nu stiu cum sa zic, dar parca eram intr-o statiune comunista de prin anii 90. Desigur, sunt zone mult mai frumoase, cu case sau blocuri moderne in Floresti , dar zona asta chiar e sub orice critica! Totusi ce nu inteleg, de ce se pune accent pe partea zilei cand lumea e la lucru, asta e ceva normal oriunde am fi, nu?

Alina

19.02.2015 16:24

Doamne, ce articol de toata jena " Ioana, care este și iubita patronului"...Oare pe cine intereseaza ca Ioana e iubita patronului :))))))))

Florin

19.02.2015 23:51

Lasa Ioana.....nu-i rau sa fii iubita patronului. Concediul e concediu....salariu salar iar pentru iepureala nu trebuie sa inghiti fum in club.

PLM

20.02.2015 02:21

Pai ..tocmai ca nu e. Dar ce conteaza adevarul pentru asta?

Roxana

19.02.2015 16:52

Acesta este un articol? Sau trebuia sa fie o reclama negativa? Este foarte bine ca populatia acestui sat este tanara si ca se afla la lucru in timpul zilei. Nu cred ca ar prefera nimeni sa vada o gramada de lume fara serviciu spargand seminte pe langa blocuri. Iar legat de 'Ioana, care este și iubita patronului, dar vinde în butic, stă pe Facebook.'  chiar nu cred ca este un subiect pentru un ziar care se respecta. In rest toate cele bune si sper sa apara un articol si la primavara, vara, cand o sa fie plin de mamici si de copii in timpul zilei in Floresti, pe strazi. 

bebe

19.02.2015 17:06
Ziarist frustrat.....Sutele de mamici care sunt in concediu de maternitate si copiii nu sunt chiar nimeni. Pe vremea asta rece nu ies din casa, asteapta sa vina caldura! Normal ca nu merg alimentarile de cartier...comuna are un mall cu preturi mai mici.Daca mie nu imi plac articolele tale oare toata redactia Ziar de Cluj scrie la fel de prost? Intelegi analogia?

floresti

19.02.2015 19:05

Fara suparare dar este un articol de toata jena!Ati prezentat numai imagini negative cu Florestiul desi sunt mai multe zone frumoase decat multiservul de vis a vis de ferma de pasari!Bine ca este frumos in Manastur pe Mehedinti unde este nebunie curata, sau pe grapei,stramba, cobzarilor si pot continua...dar acolo esti in Cluj doamne sfinte!Vedeti-va de treaba cu astfel de reportaj idiot si mai bine ati cauta ceva interesant de prezentat!

felicia

19.02.2015 19:13

Numai atat te duce capul?...la ziarul vostru nu mai aveti despre ce scrie asa???sunteti penibili...

Ioana de la mag...

19.02.2015 20:15

domnule ionut vasile in primul rind va rog frumos sa verificati daca sunt iubita patronului frumos era din partea dumneavoastra sa ma intrbatii nu sa scrieti aberati din burta de la dumneavoastra va rog sa schimbati prostia cu iubita patronului niste prostii ari scris in orce caz

andrei

19.02.2015 22:36

Bai Vasile. Nu e normal ca lumea sa mai si munceasca? Ce articol diareic mai e si asta? Te pomeni ca nici sobolani nu ai vazut. Erau plecati in Cluj la rontait. Boule!

sorin

19.02.2015 22:41

fara suparare dar aveti niste articole de tot rasul, nu sunteti in stare sa editati Si ceva lucruri frumoase,numai negative?...dupa parerea mea si nu numai sunteti un ziar de 0 barat.

PLM

20.02.2015 02:18

Ziar de Cluj, ti-ai cam dat cu firma in cap, cu "ziaristi" de mahala ca si asta .Intamplator, in Floresti domiciliaza cateva zeci de mii de oameni care, ia ghici? lucreaza. Multi dintre ei in presa cu bun simt si care mai stiu si ceva gramatica. Sigur, mai sunt si asistatii social de etnie, care o belesc la rece si mai rascolesc prin gunoaie. Ocazie cu care a aparut si "ziaristul" vostru. Vai de mama lui, ca l-a facut asa prost, ca ea saraca muncea din greu, prin cabinele TIR-urilor pe Calea Turzii. Ametitul asta, care are o problema cu tot universul, il stie tot Clujul, si acum scrie sub nume fals, la modul penal. Caci, da, e fapta pedepsita de codul penal defaimarea, incalcarea dreptului la imagine a persoanelor private, si asa mai departe... 

Protopopitorice...

20.02.2015 14:13

As fute-o pe iubita patronului de plictiseala intre 10 si 15:))

marcolio clujinescu

27.02.2015 15:07

Asta e un semn bun inseamna ca oamenii sunt la munca si sunt ocupati.in cartierele marginase din orasele occidentale este poate aproape la fel.Tone de liniste.Reportajul are o tenta pesimista ca scriitorul sau daca ma insel... atunci nu este obiectiv deloc ceea ce este tot un minus pt. scriitor.Vreau sa critic constructiv si as dori sa fiu inteles corect.Respect.

alessyo49

16.03.2015 13:15

Locuiesc in Floresti si lucrurile nu stau deloc ala...articol de toata jena...in plus au ales sa pozeze sirurile de la Multiserv....printre primele blocuri ridicate in Floresti....e ca si cum ar filma caminele de nefamilisti de pe Cojocnei si ar spune ca tot Clujul e asa......multe zone din Foresti arata cel putin asa de bine ca cele din Cluj

Adauga comentariu