Reportaj

Cum arata cea mai mare comuna din Romania

Florestiul, supranumit si cartierul dormitor al Clujului, este comuna cu cei mai multi locuitori din Romania. O confirma datele ultimului recensamant, care atribuie 22.189 de locuitori comunei clujene, care a devenit celebra prin dezvoltarea rapida, dar fara o viziune si o linie urbanistica precisa. Rezultatul sunt problemele cu care se confrunta florestenii zi de zi, de la canalizarea care se revarsa in strada, duhoarea fermei de pui de peste drum de blocuri sau gunoaiele, neridicate cu saptamanile. Lipsa gradinitelor, a parcurilor pentru copii sau a altor facilitati raman realitati zilnice si nu dispar oricat de mult incerca autoritatile sa se disculpe.

“Florestiul Nou”, adica zona cartierelor unde au rasarit blocuri in spatele surilor satenilor vechi, este un loc unde urbanul e frate cu ruralul, dar si cu situatii penibile. Florestiul Nou e zona unde cimitirul are iluminat public, dar pe aleile dintre blocuri calci in mocirla si te musca, in intuneric, cainii vagabonzi. Florestiul Nou e un loc unde si-au facut camin multe tinere familii, dar care au prea putine locuri unde sa isi duca micutii sa se joace. Florestiul nou e locul cu apartamente si case moderne, cu dotari de ultima generatie, dar unde nu poti sa deschizi geamul de putoarea fermei de pui, inglobata in cartier.

Strada Eroilor, cea care da in cartierul de ANL-uri si pe care este situata si ferma de pui, reda cel mai fidel imaginea haosului urbanistic, care a marcat pentru totdeauna fata comunei.

La mica distanta de inceputul strazii se intinde cimitirul in partea stanga, iluminat, frumos. In dreapta e ruina unui proiect imobiliar – pana si literele, care promiteau un parc pentru copii, au cazut.

Mai incolo, capitele de fan asezate cu grija sunt umbrite de etajele blocurilor. Cladiri ridicate pe jumatate si apoi abandonate se intercaleaza cu cele locuite, iar regimul de inaltime s-a instituit dupa bunul plac. Strada e asfaltata, dar prafuita, cu dare de noroi pe margine.

La fel e si pe strada Avram Iancu, principala, care traverseaza comuna. Oamenii stau inghesuiti pe margine, in statiile de autobuz, in timp ce traficul este blocat de firma care se grabeste sa monteze luminile de sarbatori.

In mijlocul Florestiului, dupa sensul giratoriu, cateva strazi picteaza o alta fata a celei mai mari comune din Romania: case mici, inghesuite, cu porti larg deschise, care lasa sa se vada mizeria din curte. Pe porti stau atarnate haine, covoare si jucarii, puse la uscat. Razlet, in curtile noroioase se poate vedea cate o caruta parcata si urme de rumegus, semn ca locuitorii de aici s-au pregatit pentru iarna.

Se umbla la fel de lejer pe mijlocul asfaltului, precum se sta pe scaunele instalate comod pe trotuare. Oamenii stau cu zecile in strada, copiii se joaca, femeile povestesc, iar barbatii pazesc impozant portile care stau sa cada.

Pe cateva garduri sunt intinse covoare groase, proaspat spalate. In alte parti, locuitorii si-au atarnat de poarta blugii si cearsafurile. In mijlocul strazii care duce la sensul giratoriu din centrul comunei se ridica o casa cu acoperis albastru si doi cai imensi pictati pe peretii exterior. Cireasa de pe tort e calul din varful cladirii, si el, albastru.

Pe aici nu prea trec masini, daca nu sunt ale riveranilor; se intelege din privirile aspre si insistente ale localnicilor.

Si asta e o fata a Florestiului, dar e una despre care alesii nu vorbesc prea multe. Edilul Horia Sulea considera orice critica, orice sesizare a problemelor din comuna, un atac la adresa lui si refuza sa vada adevarata fata a comunei sale.

“Ma lasa reci toate chestiile astea. Pot sa va spun in schimb ca lumea e din ce in ce mai multumita, ca nu le mai iese canalul pe strada, ca strada se matura, ca strazile asfaltate se repara, ca ce stiu  ce se mai intampla in Florestiul asta, asa nenorocit cum l-am preluat eu. Aaa ca am platit datoriile lui Vancea de 10 milioane de lei…10 milioane de lei, domnisoara, stiti ce inseamna, 2 milioane jumate de euro, e aproximativ jumatate din veniturile proprii anuale ale primariei Floresti”, a spus primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *