Diete

Cum alegem si consumam fructele

Dumnezeu a randuit lucrurile astfel incat fructele sa constituie o parte importanta a dietei oamenilor si daca i-am respecta hotararea, sanatatea noastra ar avea numai de profitat. Desi este adevarat ca de la Creatie fructele s-au deteriorat semnificativ, daca am avea grija de pomi si daca am consuma fructele asa cum trebuie, ar fi o adevarata binecuvantare.

 

 

La inceput, omului i s-a cerut sa curete pomii. Exista un scop. Fiecare pom ar trebui sa fie curatat, astfel incat fiecare fruct sa primeasca lumina soarelui macar o parte din zi. Prezenta pre multor frunze sau crengi, ducand la umbrirea fructelor, face ca valoarea lor nutritiva si aroma sa scada. Semintele provenite din astfel de fructe nu au capacitatea germinativa. Din acest motiv, toti pomii fructiferi trebuie curatati si rariti, permitand aceesul nestanjenind al razelor soarelui si al aerului.

 

Coacerea si exportul fructelor
Trebuie tinut seama ca, inainte de a se coace, fructele parguite nu au decat o slaba valoare nutritiva si sunt greu digerabile. O data cu coacerea, continutul de glucoza creste, mai ales daca procesul s-a petrecut sub influenta directa a soarelui, iar fructul devine mult mai usor de digerat.

 

Fructele crescute la umbra sau culese mai devreme sunt mai usor de digerat dupa fierbere. Marea majoritate a fructelor exportate sunt culese inainte de vreme. Coacerea continua si dupa aceea, dar calitatile nu mai sunt aceleasi. De asemenea fructele importate sunt impregnate cu substante de conservare de multe ori toxice organismului. Din acest motiv se recomanda sa se consume fructe cultivate in zona noastra de habitat, mai proaspete si mai santoase.

 

Alegerea si consumul unui fruct
Daca au fost culese inainte de a se coace, fructele isi pierd aproape complet valoarea nutritiva, cu exceptia bananelor, care au niste caracteristici aparte. Chiar daca sunt culese verzi, ele vor continua sa se coaca si sa acumuleze zaharuri. N-ar trebui mancate pana ce nu dispare complet coloritul verde., coaja capata o nuanta maronie, iar miezul devine malaiet.

 

De obicei, bananele sunt consumate prea verzi, abia parguite. Dupa coacere, banana contine pana la 25 % glucoza, care este foarte usor asimilata, aproape fara digestie. Orice copil sau om bolnav poate manca piure de banane coapte.

 

Cand cumparam prune, alegeti-le cat mai mari, deoarece samburii au cam aceeasi dimensiune. Cu cat sunt mai mici, cu atat mai putina pulpa de fruct veti avea la dispozitie. Pruna mare, lasata peste noapte in apa rece, poate fi mancata fara fierbere si este delicioasa. Puteti proceda la fel in cazul curmalelor, piersicelor sau caiselor, daca soiul este bun. Cand le fierbeti, nu este necesar sa le tineti mult pe foc.

 

La cereale, situatia se inverseaza. Inainte de coacere, grauntele contin glucoza, ceea ce permite o digestie usoara. Pe vremuri, cerealele se mancau astfel, negatite. La coacere, creste continutul de amidon. Din motivul acesta, granele coapte trebuie fierte temeinic inainte de a fi mancate.

 

Sucurile de portocale, de struguri, de ananas si de grepfrut, pot fi consumate fara adaos de zahar, daca fructele sunt coapte. Aceste bauturi pot fi utilizate pentru a potoli setea, intre mese, cu rezultate foarte bune.

 

In special sucurile citrice, dar si cele de capsuni, pepene galben sau cirese au din abundenta vitamina C. Toate fructele de culoare galbena contin si vitamina A. Fructele uscate, de exemplu piersicele, prunele si curmalele, sunt practic lipsite de vitamina C, dar sunt foarte bogate in elemente minerale, mai ales fier.

 

Strugurii si sucul de struguri
Amestecul de suc de struguri cu lapte de cocos, in proportii egale, purifica sangele. Este un excelent remediu pentru anemie. Buna parte din sucul de struguri din comert este insa contrafacut. Numai cel pur are calitati curative. Preferabil este sa-l produceti singuri si sa-l beti imediat dupa stoarcere. Astfel, stiti sigur ca este pur si nu pierdeti nimic din aroma sau din valoarea nutritiva. Daca sucul este pastrat o vreme dupa stoarcere, o parte din aroma se pierde, iar valoarea nutritiva scade. Regula este valabila pentru orice suc de fructe – trebuie baut imediat. Daca il lasam, sufera modificari. De asemenea puteti conserva sucul.

 

Totusi, cea mai buna metoda este sa mancati struguri proaspeti, culesi direct din vie, in plin sezon. O cura de struguri extinsa pe durata unei saptamani este benefica organismului. Sucul de struguri este recomandat mai ales in cazurile de cancer.
O reteta posibila de bautura din struguri este urmatoarea: 2/3 de cana de struguri, 1/3 apa si o lingurita cu varf de faina soia. Amestecul e foarte hranitor.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *