Cum a ajuns Ovidiu Vasile Vișan, consilier local și proprietar de firmă de sucuri naturale, la conducerea Apelor Române Cluj, deși nu are experiență în domeniu

Ancheta Recorder „Singur împotriva partidului” readuce în atenție numirile politice la conducerea societăților, regiilor și instituțiilor de stat. Este o practică veche în România, care arată ipocrizia șefilor tuturor partidelor care s-au perindat la conducerea țării. Materialul colegilor de la Recorder vorbește despre schimbările masive pe care le-a făcut PNL la conducerea Apelor Române în mai multe județe. În centrul anchetei se află Ovidiu Ianculescu - inginer care la numai 36 de ani, a ajuns directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe. Nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale: a terminat o facultatea de construcții hidrotehnice, a condus șantiere și a dat un concurs pentru care a fost nevoit să stăpânească o bibliografie stufoasă și sute de pagini de legislație. La începutul anului 2020, la scurt timp de la preluarea Guvernului de către PNL, Ianculescu a fost dat afară din funcție și înlocuit cu liberalul Ervin Molnar, care nu are nicio experiență în domeniu.

Pe lângă schimbarea lui Ianculescu din Mureș, PNL a mai operat modificări în alte 12 județe, printre care și Cluj.

Înainte să vi-l prezentăm pe directorul liberal al Administrației Bazinale de Apă Someș Tisa (ABAST) cu sediul în Cluj, să ne amintim ce spunea premierul Ludovic Orban la preluarea funcției:

Unul dintre cele mai importante obiective pe care le urmărim este acela de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor guvernamentale. Capacitatatea administrativă care a fost distrusă în ultimii trei ani de zile prin aducerea la conducerea instituțiilor publice sau prin plasarea în funcții de conducere a unor oameni fără pregătire profesională, fără competență, a unor oameni care au fost aduși doar pe bază de pile sau pe bază de carnet de partid – discursul lui Ludovic Orban la instalarea în funcția de premier.

Același Ludovic Orban spunea într-o emisiune TV, în urmă cu câțiva ani, că „trebuie dați afară toți derbedeii, toții indivizii care nu își fac treaba, toți indivizii care sunt puși acolo numai pe CV politic sau pe cumetrii, prin nepotisme, așa cum au fost umplute toate instituțiile statului”.

Să revenim la liberalul Ovidiu Vișan, director ABAST din luna august 2020. Nu este deloc șocant faptul că a înlocuit-o pe Ioana Diaconescu, pusă în funcție de PSD. Vișan este și consilier local în Cluj-Napoca, aflat deja la al doilea mandat. 

În vară, imediat după ce a fost numit în funcție, reporterii de la Gazeta de Bistrița l-au contactat pe Ovidiu Vișan pentru a afla ce anume sau cine îl recomandă pentru a se afla la conducerea ABAST. Atent cu imaginea pe care trebuie să o aibă în comunitate, Vișan i-a rugat să îi adreseze întrebarea în scris, pentru a nu exista vreo inadvertență între explicațiile date de el și ceea ce urma să apară în cadrul articolului. În așteptarea răspunsului au trecut câteva zile, apoi o săptămână, iar în a zecea zi au primit mail-ul în care liberalul clujean spune, textual, că pentru postul de director la ABAST îl recomandă faptul că ”am experiența mare atât in sistemul privat cât și in sistemul public. Am început sa lucrez in domeniul privat in anul 2001, din 2009 pana in 2013 am condus compartimentul SSM al ITM Cluj”. Atât!

Ovidiu Vișan, consilier local din partea PNL și președintele Comisiei de sănătate, muncă, protecție socială și ordine publică din Consiliul Local Cluj-Napoca este acționar la două firme, dar mai conduce din umbră alte trei firme.

Cele două firme la care Ovidiu Vișan apare acționar sunt Arome & Fresh și ACO Build & Management SRL.

Arome & Fresh se ocupă de vânzarea de sucuri naturale, fresh-uri și smoothie-uri. Rulota acestuia este prezentă la toate festivalurile din Cluj-Napoca. Firma are două locații principale în Cluj-Napoca, și anume zonele food court Vivo și Iulius Mall. Arome Healthy Bar a participat la aproape toate festivalurile organizate în Cluj-Napoca în ultimii ani. De la cele mai mari cum ar fi Untold sau Electric Castle până la Comic Con sau Food Track Rally.

Arome & Fresh este deținută de Ovidiu Vișan (45%), Yehoshua Levi (45%) și Simion Andrei Mutu (10%) și administrată de același Ovidiu Vișan. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de aproape 563 mii euro, profit de aproape 53 mii euro și 13 angajați.

ACO Build & Management SRL are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, cifră de afaceri zero, pierderi de 20.500 euro și un singur angajat.

Potrivit surselor Gazeta de Cluj, citate de Gazeta de Bistrița, Ovidiu Vișan mai conduce din umbră încă trei firme, pe lângă cele unde îi apare și numele. TOR TRANS este o firmă de transport situată pe Bulevardul Muncii NR nr. 69 A, acum deținută de către Trif Alin Teodor și Gecan Natalia Lucia. Vișan Ovidiu Vasile a fost fondatorul acesteia în anul 2008 după care în anul 2009 a decis să se retragă din ea cu toate că sursele spun că el încă acționează în acea firmă.

Pe aceeași adresă de pe Bulevardul Muncii mai sunt înregistrate încă două firme. Prima este Măriuța Produse Alimentare care îi aparține mamei consilierului Vișan, Voivod Maria, dar acum este înregistrată tot pe numele Gecan Natalia Lucia. Restaurantul „La Măriuța” a fost foarte mediatizat în anii trecuți deoarece toate petrecerile PD se țineau acolo, actualmente funcționează cu numele de „Coroana Transilvaniei” și pe încă o firmă denumită NATALUCS care este deținută de către Voivod Lucica.

Potrivit declarației de avere, Ovidiu Vișan are trei terenuri în Cluj-Napoca, o casă de 583 mp în Cluj-Napoca. Legătura familiei sale cu Natalia Gecan reiese din contractul de comodat pentru un Volkswagen Polo pe care Vișan îl conduce.

Veniturile declarate anul trecut provin de la Primăria Cluj-Napoca (11.680 lei), de la ACO Build & Management (2602 lei) și de la Via Concept & Proiect (2722 lei).

Adauga comentariu