CULTURA SECRETOMANIEI: Deși suge bani publici și ca asociere culturală, și ca partid politic, UDMR vrea să modifice legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public pentru a se proteja

UDMR vrea să se pună la adăpost de transparență și preia doleanțele primarilor de a nu mai fi deranjați de cetățeni. Vorbim despre o adevărată cultura secretomaniei la UDMR, care deja a blocat Coaliția să voteze un proiect privind un registru al transparenței.

Instituțiile și partidele care primesc finanțare de la buget ar trebui să răspundă solicitărilor venite în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Cu toate acestea, instituțiile centrale și locale, dar și partidele politice, cu precădere asociația cultural-politică UDMR, refuză să respecte legea privind accesul privind informațiile de interes public. În practică, transparența clamată în campaniile electorale este înlocuită cu secretomanie. A se vedea și derapajele de comunicare ale viceorimarului UDMR al municipiului Cluj-Napoca, Emese Oláh și cele ale președintelui Filialei Cluj a aceleiași formațiuni, Csoma Botond.

După scandalul din Coaliție legat de informațiile publice privind vaccinarea și testarea, UDMR amendează radical un proiect al USR PLUS care ar fi mărit gradul de transparență. UDMR a blocat în urmă cu două săptămâni, chiar înaintea votului final din plenul Camerei Deputaților, proiectul depus de USR-PLUS și PSD privind informațiile de interes public.

Inițiativa prevedea apariția la nivelul fiecărei instituții publice a unui registru care să cuprindă solicitările și răspunsurile oferite în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. De asemenea, în proiect sunt definite mai bine instituțiile care se supun legii, iar informațiile puteau să fie cerute și în format electronic.

Proiectul a fost întors de la votul final la Comisia de Cultură, iar UDMR a depus mai multe amendamente care ar schimba radical proiectul inițial.

„Am cerut retrimiterea la comisie pentru formularea unor amendamente din partea Uniunii”, a fost explicația oferită de liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond. Acesta a susținut că se impun „anumite clarificări”. De asemenea, potrivit lui, persoana sancționată pentru lipsa furnizării răspunsurilor la solicitările venite în baza legii informațiilor de interes public ar trebui să fie chiar conducătorul instituției. În proiect se prevede că sancțiunea se aplică compartimentului pentru Relații Publice. „Mi se pare hazardat să pui întreaga responsabilitate în cârca unei persoane care nu are drept de decizie”, spune reprezentantul UDMR. Csoma Botond a dat asigurări că nu vor interveni alte modificări de substanță. „Nu e un capăt de țară, nu se va întâmpla absolut nimic în aceste două săptămâni, nu se va întâmpla o tragedie dacă mai zăbovim un pic și vrem să îmbunătățim acest proiect”, a comentat liderul grupului UDMR din Cameră.

Cu toate acestea, ”capătul de țară” a devenit realitate, iar UDMR încearcă să schimbe legea, să nu dea socoteală când liderilor săi publici li se umflă mușchii secretomaniei

 

În varianta propusă de USR PLUS, se supun prevederilor legii:

  • partidele politice;
  • federațiile sportive;
  • organizațiile neguvernamentale de utilitate publică;
  • persoane juridice de drept public sau entități publice care beneficiază de finanțare din bani publici;

Spre deosebire de versiunea partenerilor de Coaliție, UDMR vrea ca legea să se aplice organizațiilor neguvernamentale cu statut de utilitate publică, obținută prin hotărâre a Guvernului.

Átlátszó a bătut UDMR, în repetate rânduri, la tribunal pentru refuzul de a furniza informații pe Legea 544. Recent s-a petrecut un episod similar și UDMR a pierdut un proces în care i se cerea de această organizație civică maghiară informații de interes public. Cu tupeu, formațiunea cultiralo-politică care suge bani publici și ca asociere culturală, și ca formațiune politică, Uniunea a argumentat în instanță că nu este formal recunoscută ca fiind de utilitate publică.

Prin amendamentul pe care l-a propus, UDMR dorește să evite situația în care a fost pusă în fața legii, spunând că doar organizațiile recunoscute formal printr-o hotărâre de guvern ar fi subiect al legii. Astfel, UDMR nu ar mai fi obligată să ofere informații de interes public.

UDMR vrea să elimine registrul privind solicitările și răspunsurile pe 544/2001

Față de forma adoptată în Senat, care prevedea obligația instituțiilor publice de a prezenta pe pagina proprie un registru actualizat al solicitărilor de interes public, dar și al răspunsurilor oferite, USR-PLUS a venit cu un amendament ca fiecare solicitare sau răspuns să apară în 15 zile în format electronic pe site-ul instituției.

UDMR propune eliminarea integrală a articolului, iar instituțiile să nu mai fie obligate să aibă acest registru pe site.

„Propunem eliminarea articolului deoarece se poate ajunge la identificarea persoanei, care a solicitat informația, încălcându-se astfel legea privind protecția datelor cu caracter personal”, este justificarea oferită de UDMR.

Amendamentele depuse de Uniune în Comisia de Cultură din Camera Deputaților vizează și eliminarea sancțiunilor pentru cazurile în care nu se dau răspunsuri la solicitările justificate privind informațiile de interes public.

Practic, UDMR propune să rămână în vigoare actuala situație confuză în ce privește datele cu caracter personal. De când a intrat în vigoare GDPR, mai multe instituții au refuzat să furnizeze informații, pretextând că pe cuprinsul acelor documente se află date cu caracter personal. Înalta Curte a clarificat că, în astfel de situații, autoritatea publică are obligația să anonimizeze strict datele respective și să furnizeze restul informațiilor. USR-PLUS a încercat să includă această clarificare a Înaltei Curți în lege. UDMR nu vrea acest lucru, vrea ca situația să rămână confuză, iar primarii să pot pretexta că nu pot da informațiile.

Viziuni diferite în Coaliție, PSD poate vota alături de USR-PLUS

Proiectul ar putea aduce o premieră pentru actuala Coaliție: să obțină majoritatea cu ajutorul PSD, dar fără voturile UDMR. Cum viziunile USR PLUS și UDMR sunt antagonice, majoritatea parlamentară se poate obține cu voturile social-democraților, mai ales că unii deputați PSD se numără printre semnatarii proiectului.

PSD a anunțat că susține proiectul în varianta propusă de USR PLUS, votând în acest sens Raportul proiectului de lege.

O altă soluție luată în calcul în Coaliție este amânarea proiectului pentru încă o săptămână.

PNL și USR PLUS au avut săptămâna trecută un conflict din cauza informațiilor publice prezentate de Ministerul Sănătății despre numărul testelor pentru COVID-19 și numărul de vaccinuri efectuate. Corpul de Control al premierului a mers la Ministerul Sănătății pentru a verifica legalitatea informațiilor prezentate.

Adauga comentariu