Diete

Culoarea legumelor de toamna si sanatatea

Pentru a avea o sanatate de fier in toate anotimpurile anului si a tine bolile la distanta consumul de legume de diferite feluri este esential. In plus, toamna este anotimpul cel mai generos cu legume proaspete, asa ca este momentul sa profitati din timp de ele si sa va pregati organismul pentru sezonul rece.

 

Legumele galbene: protejeaza impotriva infectiilor

Au gust bun, usor dulceag, sunt satioase si au un continut ridicat de vitamina C. Bogate in antioxidanti, au un rol deosebit in intarirea sistemului imunitar, oferind organismului rezistenta. Iata cateva dintre ele:

 

–    Ardeiul galben. E plin de vitamine si cu un continut bogat de luteina (un antioxidant foarte important) care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Are un rol important in stimularea functiilor cognitive.

 

–    Porumbul. Bogat in magneziu, vitamine din grupa B, dar si in vitamina E, are grija de piele si sanatatea ochilor. Are un rol important in alimentatie, pentru ca ajuta la mentinerea sanatatii inimii.

 

–    Rosiile galbene. Si ele sunt la fel de bogate in vitamina C si betacaroten. Mentin inima sanatoasa, intaresc sistemul imunitar si influenteaza pozitiv vederea.

 

Legumele verzi: coboara nivelul colesterolului

Aceasta clasa de legume ajuta din plin la buna functionare a organismului, avand rol antioxidant si protejand celulele. Cate ceva despre patru dintre ele:

 

–    Fasolea verde. E bogata in proteine si saraca in calorii. Protejeaza impotriva bolilor de inima, reducand riscul infarcturilor sau al atacurilor de cord.

 

–    Broccoli. E un aliat de nadejde in lupta impotriva stresului. Bogat de in vitamine si minerale, ajuta la intarirea sistemului imunitar.

 

–    Varza. Are proprietati tonifiante si remineralizante, contine fier si vitamina C si imbunatateste digestia si previne cancerul de colon. Consumata cruda, reuseste sa furnizeze organismului toate vitaminele pe care le contine.

 

–    Mazarea. Contine fibre, vitamine, proteine, magneziu, fier si este foarte benefica in combaterea oboselii. Da organismului mai multa energie.

 

Legumele rosii: intaresc sistemul imunitar

Gustoase si foarte sanatoase, legumele de culoare rosie contin carotenoide, fiind o importanta sursa de energie si antioxidanti. Nutritionistii va recoamnda trei dintre ele:

 

–    Ridichile. Sunt folosite in curele de slabire, deoarece contin putine calorii si o multime de vitamine. Au efecte benefice in cazul bolilor de ficat si lupta eficient impotriva pietrelor la rinichi si a calculilor biliari.

 

–    Ardeiul iute. Ajuta digestia, contribuie la buna circulatie a sangelui si scade nivelul colesterolului. E recomandat sa fie consumat crud, in doze mici.

 

–    Rosia. Contine multa vitamina C si ajuta la buna functionare a rinichilor. Protejeaza inima si lupta impotriva cancerului.

 

Legumele portocalii: protejeaza impotriva radicalilor liberi

Acestea sunt bogate in betacaroten, provitamina care incetineste procesul de imbatranire si protejeaza pielea si tesuturile. Iata trei dintre ele:

 

–    Cartoful. Favorizeaza tranzitul intestinal, fiind usor digerabil. Contine fier, potasiu, magneziu si vitamine care fac din cartof o leguma extrem de importanta pentru sanatate.

 

–    Dovleacul. Si el e bogat in betacaroten, dar si in fibre si in acizi grasi. Are rolul de a proteja pancreasul si de a intari organismul.

 

–    Morcovul. O adevarata legume-medicament, morcovul contine vitamina A si cel mai mult betacaroten. Imbunatateste vederea, dar si aspectul pielii. Cu cat culoarea este mai intensa, cu atat morcovul contine mai multa vitamina A.

 

Legumele albe: lupta impotriva cancerului

Contin alcina si antioxidanti si au un rol esential in lupta impotriva bolilor de inima. Iata patru dintre ele:

 

–    Conopida. Previne cancerul si ajuta la detoxifierea organismului. Datorita vitaminei B, e benefica in combaterea anemiei.

 

–    Ciupercile Champignon. Vitamina B2 si proteinele continute furnizeaza energie intregului organism. Datorita valorii nutritive ridicate, sunt foarte satioase.

 

–    Ceapa. Protejeaza impotriva radicalilor liberi si accelereaza metabolismul. De aceea este foarte folosita in regimurile de slabit. In plus, este un medicament natural impotriva gripei.

 

–    Usturoiul. Datorita proprietatilor antioxidante, are rol esential in incetinirea procesului de imbatranire. Este util in prevenirea cancerului si este de mare ajutor in tratamentul gripei si a racelii.

 

Legumele mov: protejeaza inima si vasele de sange

Legumele de mai jos au un rol antioxidant si intiimbatranire si previn bolile de inima:

–    Vinetele. Sunt de mare ajutor in cazul tulburarilor digestive, dar rezolva si alte afectiuni: stimuleaza digestia, purifica organismul si mentin colesterolul la un nivel normal. Este de preferat sa se consume cu tot cu coaja, intrucat aici se gasesc cele mai multe.

 

–    Ceapa rosie. Contine potasiu si alicina. Ajuta la buna circulatie a sangelui si protejeaza venele.

 

–    Sfecla rosie. Imbunatateste tensiunea arteriala si intareste sistemul osos datorita continutului mare de calciu. Proprietatile acestei legume se pastreaza indiferent de felul in care este consumata, iar sucul de sfecla ajuta la buna functionare a ficatului, fiind esential in procesul de detoxifiere.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *