Sanatate

Culmea paradoxului – Boala numărul 1 care îi omoară pe clujeni poate fi prevenită

Cel puțin 293.500 de clujeni suferă de boli cronice, adică aproximativ jumătate din populația județului. Din acest total al pacienților cu afecțiuni cronice, 1 din 10 clujeni are o afecțiune cardiovasculară, care poate duce la deces. De altfel, acest gen de boală este cauza principală de mortalitate în județ.  Ce recomandă cardiologii pentru a preveni bolile fatale cardiovasculare?

Surprinzător sau nu, principala cauză de mortalitate în rândul românilor este reprezentată de bolile cardiovasculare. Inima și creierul, cele două organe vitale sunt și cele care îi bagă pe români în mormânt; nu mai puțin de 1.682.935 de persoane și-au pierdut viața în ultimii zece ani din cauza unei afecțiuni cardiace sau vasculare. Clujul este și el în topul negru al mortalității.

Bolile de inimă și cele vasculare fac ravagii, iar acest lucru este dovedit de datele centralizate la nivelul județului. Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în acest an s-au înregistrat 98.085 de cazuri de boli hipertensive și 40.710 de cazuri de cardiopatie ischemică. Cel mai grav este că se moare pe capete din cauza acestor afecțiuni. 

“Cauza principală de mortalitate în lume, evident și în România, cu atât mai mult și în Cluj, sunt bolile cardiovasculare. Ca termen generic, bolile cardiovasculare includ bolile inimii, dar și bolile vasculare ale creierului, respectiv accidentele vasculare cerebrale. Dacă ar fi să sumarizăm afecțiunile generatoare de decese aș spune că principalele sunt: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă, la care se ajunge din diverse boli, într-o fază terminală. Cauza principală, atât a bolilor de inimă cât și a bolilor vasculare cerebrale care duc la deces este depunerea de lipide și formarea de plăci care îngustează arterele, și care duc în final la accidente fatale”, spune cardiologul Radu Căpâlneanu de la Institutul Inimii Cluj-Napoca.

Stilul de viață dezorganizat al clujenilor este explicația principală pentru numărul mare de cazuri de boli cardiovasculare. Oamenii nu fac mișcare, mănâncă pe fugă și nesănătos și sunt măcinați de stres și griji. Pentru „cojocul” acestor boli fatale există un ac foarte eficient: prevenția. Cum se pot preveni bolile inimii și ale creierului și cum pot cei care sunt deja bolnavi să le țină sub control?  

„La întrebarea cum se poate preveni așa ceva, răspunsul e multidisciplinar, adică e o chestiune foarte complexă care cuprinde măsuri de dietă și de modificare a stilului de viață. De asemenea, combaterea anumitor afecțiuni care favorizează arteroscleroza cerebrală și coronariană, cum ar fi diabetul, obezitatea, hipertensiunea aterială – deci, toate aceste afecțiuni ar trebui tratate și controlate.

Omul să aibă tensiunea normală, greutatea normală, dacă are diabet să fie controlat cu tablete sau cu insulină. Există un cumul de mijloace sociale, medicale și de educație care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. La toate acestea se adaugă mijloacele medicale de a preveni accidentele fatale: medicamente sau intervenții medicale”, afirmă Radu Căpâlneanu.

Specialistul spune că, în urmă cu 40 de ani, din zece bolnavi cu infarct mureau nouă, dar acum aceste cifre s-au redus considerabil. În 2017, din 10 bolnavi moare doar unul. Ceea ce îi îngrijorează în continuare pe medici este faptul că de zeci de ani, în ciuda progreselor medicale, pe locul 1 la nivel mondial rămâne afecțiunea cardiovasculă ca și principală cauză de mortalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *