Din oras

Culmea absurdului: tarabele din piețele închise nu pot funcționa, dar magazinele din aceleași piețe pot. De ce se întâmplă acest lucru

Noile restricţii intrate în vigoare de luni, 9 noiembrie pentru a împiedica răspândirea COVID-19 prevăd, printre altele, închiderea piețelor acoperite și scurtarea programului magazinelor până la ora 21.00. În Cluj-Napoca de exemplu, producătorii locali de legume și fructe au fost scoși cu tot cu tarabe din halele agroalimentare închise și mutați afară.

În acest caz apare o situație absurdă: în interiorul piețelor agroalimentare închise funcționează pe lângă tarabele producătorilor locali și diverse magazine/chioșcuri care vând fie lactate, fie produse din carne sau flori și alte tipuri de produse. Ei bine, aceste magazine pot funcționa în continuare. De ce se întâmplă acest lucru?

„Sunt unități distincte de piață, cu autorizație sanitară veterinară separate. Nu intră în aceeași categorie”, a precizat Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

Practic, se supun unor legi diferite. Astfel, piețele sunt închise pentru unii, dar pot rămâne deschise pentru alții. De ieri, producătorii locali din Cluj-Napoca își vând marfa afară.

Citește și:

Pe un frig de noiembrie, producătorii clujeni sunt goniți din piețe, cu tot cu tarabe, sub cerul liber

Pe de altă parte, supermarketurile, care funcționează tot în spații închise sunt funcționale. Premierul Ludovic Orban a explicat, ieri, de ce s-a decis suspendarea funcționării piețelor în spații închise: specialiștii au constatat că în astfel de spații gradul de conformare la măsurile de protecție sanitară era cel mai mic.

“Sunt decizii care vor afecta anumite categorii ale oamenilor. Le cer scuze, dar trebuie să luăm aceste măsuri, a nu lua nicio măsură ar fi un act de lipsă de responsabilitate. Am luat decizii care vizează anumite domenii: cum e suspendarea activității în piețe închise. Orice om care a urmărit imagini la TV, dar noi știm din raportări că gradul de conformare era cel mai mic. În aceste piețe, foarte mulți care se duc la piață, producătorii, clienții, sunt persoane mai în vârstă care sunt expuse la a dezvolta forme mai severe ale coronavirusului”, a declarat Orban, potrivit stirileprotv.ro.

El a adăugat că “gradul de conformare în supermarketuri e mult mai mare”.

“Gradul de conformare în supermarketuri este mai mare, sunt sisteme de ventilație. Diferența este strict legată de riscul de răspândire a virusului”, a precizat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *