Culisele unui scandal ce mocnea de luni de zile. Se fac alegeri anticipate! Decanul Baroului Cluj: „Nu comentez momentan”

Dincolo de scandalul cu examenul INPPA, în ultimele 24 de ore au demisionat patru persoane din Consiliul Baroului. Fostul decan, Mircea Pop, susține că a demisionat din cauza lipsei unei reacții din partea conducerii Baroului Cluj cu privire la subiectele pentru examenul de definitivat. 

Inițial era vorba despre patru demisii: fostul decan Mircea Pop, prodecanul Victor Rusa și avocații Călin Iuga, Cristina Cuibuș și Mihai Bejenaru. Toți și-ar fi dat demisia din Consiliul Baroului Cluj, iar Mircea Pop a demisionat și din funcția de reprezentant al Baroului Cluj în INPPA Centrul Teritorial Cluj.

Între timp, potrivit surselor Ziar de Cluj, Victor Rusa și-a retras demisia. 

Am contactat-o pe Flavia Maier, actual decan al Baroului Cluj. Aceasta a refuzat să comenteze demisiile celor patru, dar și informația că Rusa și-a retras demisia. 

Ca să înțelegeți contextul, în 2018 au avut loc alegerile la Baroul Cluj pentru funcția de decan și funcțiile din Consiliul Baroului. În tot acest timp se credea că Flavia Maier se afla în relații bune cu echipa din Consiliul Baroului, însă realitatea este alta: decanul Maier și-a asigurat majoritatea pentru orice supunea la vot și orice era invocat de către cei patru care și-au prezentat acum demisiile era respins total.

„Erau o gașcă bine sudată. Doar ei s-au ales pe ei și au făcut în așa fel încât să își mențină locurile în Consiliul Baroului. În ultimele luni s-a cam spart gașca. Rusa și-a retras demisia că era foarte apropiat de Flavia Maier tot timpul. Îi rămâne alături. Asta cu examenul INPPA cred că e un pretext. De fapt, la ultimele ședințe fix intervențiile celor care acum au demisionat erau respinse. Flavia Maier are majoritate în Consiliul Baroului și fără ei. Sunt curioasă dacă se fac alegeri în curând și pentru ce: pentru Consiliul Baroului Cluj sau și pentru funcția de decan”, ne-a precizat o vrăbiuță din Baroul Cluj. 

Potrivit regulamentului de funcționare, pentru locurile din care cei patru (posibil trei) au demisionat este nevoie să se organizeze alegeri. Mai mult, în ultimele 24 de ore au existat discuții despre posibilitatea de a i se cere Flaviei Maier demisia. 

Mircea Pop este singurul care și-a motivat public demisia: 

„Pentru colegii mei, avocații din Baroul Cluj: azi am renunțat la calitatea mea de reprezentant al Baroului Cluj în INPPA Centrul Teritorial Cluj și mi-am dat demisia din funcția de director executiv adjunct al aceluiași Centru. Lipsa de reacție a conducerii acestui Centru, precum și a conducerii Baroului Cluj, față de modul de organizare a examenului de absolvire INPPA sesiunea noiembrie 2020, sunt incompatibile cu modul meu de a înțelege apărarea avocaților stagiari, aflați acum într-o situație de neacceptat. Dacă organele reprezentative ale avocaților nu îi apără in momente dificile, cine să-i apere? Rămân alături de avocați și de apărarea lor, așa cum am făcut-o întotdeauna. Susțin viitorul avocaturii, reprezentat de cei aflați la începuturile profesiei!”, a precizat fostul decan, avocatul Mircea Pop. 

O altă situație penibilă de la Baroul Cluj a avut legătură cu avocatul specialist în penal Mihai Neamțu, care într-un final a demisionat, asta după ce a fost cercetat intern „ca la poliție” pentru cateva mesaje pe Whatsapp. 

Adauga comentariu