Cu un patinoar inchis si cu putine produse specifice sarbatorilor de iarna, Targul de Craciun e doar un targ

In seara de 1 decembrie s-a deschis Targul de Craciun, iar casutele cu obiecte hand-made, dulciuri, carnuri, imbracaminte si altele vor ocupa Piata Unirii pana la sfarsitul lunii. Devenit deja traditie, targul nu mai aduce nimic nou pentru trecatori. Unii il gasesc saracacios, altii spun ca lucrusoarele sunt dragute, dar n-au nicio legatura cu sarbatorile de iarna, ca nu exista diversitate. La lumina zilei, targul e o aglomerare de casute, la care oamenii se mai opresc din cand in cand. Majoritatea se uita, cei care cumpara cate ceva iau de la standurile cu dulciuri sau carne. Targul de Craciun e doar un targ cu putine standuri care sa respecte tematica si cu un patinoar care ar fi trebuit sa fie deschis ieri.

Ieri, cand s-au aprins in Piata Unirii luminile de sarbatori, ar fi trebuit sa se deschida si patinoarul si casutele cu produse specifice sarbatorilor de iarna. Luminile s-au aprins, casutele s-au deschis, insa iubitorii patinajului mai trebuie sa astepte pentru accesul la patinoar, informeaza organizatorii Targului de Craciun.

"Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, patinoarul din Piata Unirii nu se va mai deschide astazi, 1 decembrie 2015. Intrarea gratuita programata initial pentru Ziua Nationala va fi reprogramata pentru o alta zi", spun acestia.

In ceea ce priveste produsele pe care clujenii le pot gasi in targ, acestea sunt aceleasi din fiecare an, remarca trecatorii. 

"Sunt dragute, dar ar fi putut sa fie mai diversificate. Sunt aceleasi din fiecare an, dar sunt dragute, e munca oamenilor pana la urma", apreciaza o tanara.

Casutele delimiteaza marginile pietei, insa cateva sunt asezate si in fata patinoarului, altele in fata statuii lui Matei Corvin, iar printre ele mai zace ignorata cate o cutie de gunoi.

Standurile pun la dispozitie diverse bijuterii lucrate manual, produse vestimentare, cateva jucarii, dulciuri, carnuri sau bauturi calde. Dar in timpul zilei nu sunt toate standurile deschise si, spune o trecatoare, "nu e foarte spectaculos".

"Nu e foarte spectaculos acum, poate si pentru ca nu sunt aprinse luminitele sau nu sunt deschise toate casutele, seara probabil ca va fi mai frumos aici", spune Madalina, o studenta.

Alti trecatori cu experienta targurilor, sunt dezamagiti si de putinele produse traditionale. Iile par a fi facute in graba si nu toate produsele respecta tematica sarbatorilor de iarna. Singurele apreciate sunt carnurile si dulciurile.

"Nu-s toate tematice, ar trebui sa se adapteze si la Mos Niculae si la Mos Craciun. Eu am mai fost si cand nu erau sarbatori de iarna si cam tot aceleasi produse le aveau, mai ales din punctul de vedere al bijuteriilor si al lucrurilor de mana. M-as fi asteptat sa gasesc lucruri tematice. Dar, intr-adevar, dulciurile si carnurile sunt la inaltime. Iarasi, iile nu mi se par frumoase, mult mai frumoase gasesti la cei la cooperativa de langa Sora, acolo fac si la comanda. Iile acestea nu sunt destul de fine, sunt facute asa, ca sa termine repede, sunt cusute in pas mare", remarca doamna Letitia Blajan.

Majoritatea se opresc mai mult din curiozitate, putin sunt cei care cumpara. Regretul general al trecatorilor este acela ca nu gasesc mai multe produse specifice sezonului. Singurele casute care se apropie de spiritul sarbatorilor de iarna sunt cele cu mancare. De la carnuri, unde un kilogram de jumari este 40 de lei, pana la standurile cu vin fiert, la casutele "La Casa" si "Moldovan".

"Mi se pare ca sunt un pic cam saracacioase tarabele. Ma asteptam la mai multe dulciuri, mai multe jucarii, deci, sa fie un pic mai diversificat, aici gasesti ceea ce gasesti, de fapt, la toate targurile de peste an, nu e nimic deosebit. In vara parca a fost mai diversificat fata de ceea ce acum, fiind si targul de Craciun, ar trebui sa fie lucruri apropiate de sarbatorile de iarna", spune o batranica.

Obiectele care predomina sunt bijuteriile lucrate si decorate manual. Multe dintre ele sunt imprimate cu diverse personaje din desene animate, altele contin mesaje motivationale. La alte casute se gasesc panglici si brose cu tricolorul. Ceea ce aminteste de Craciun, e cunoscutul staul, asezat in coltul pietei, cu doua oi si cateva manechine reprezentand scena nasterii lui Iisus.

Adauga comentariu