Editorial

Cu orice preț Untold. Îi iese lui Boc ceva?

Suntem abia la începutul valului 4 Covid-19 și am sărit deja de 1.000 de infectări zilnic. Față de varianta Alpha, venită din Marea Britanie, responsabilă pentru valul 3, varianta actuală, Delta, venită din India, este mult mai contagioasă. Oamenii de știință spun că varianta Delta este cu 50-60 la sută mai contagioasă decât varianta Alpha. Dacă o persoană infectată cu tulpina Alpha transmitea virusul la alte 4-5 persoane, în cazul tulpinei Delta o persoană infectată transmite virusul la alte 5-8 persoane.

Nici tinerețea nu mai e o garanție în fața tulpinii Delta. Și nici vaccinul. Singura mângâiere e că, dacă ești totuși vaccinat, nu-ți cântă popa prohodul. Sau e și asta o iluzie? Căci am citit despre cazuri de persoane vaccinate, e drept, cu comorbidități, care au cam… răposat. Nu-i mai puțin adevărat că nu toți cei care au certificat de vaccinare sunt și vaccinați. Doi medici din Cluj au fost deja prinși cu vaccinarea în fals. Recent, medicii din Timișoara au atras atenția asupra faptului că la spital apar tot mai multe persoane infectate, cu forme grave de boală, dar care figurează în acte ca fiind vaccinate. Speriați, unii dintre acești pacienți ar fi recunoscut că și-au luat certificat pe șpagă.

Așa încât, stai să te întrebi la ce mai e bună statistica aia cu procentul de persoane imunizate din populație, că nu știm câți s-au vaccinat pe bune și câți au cumpărat certificatul de vaccinare.

În atari condiții, ținând cont de cele mai sus expuse, de faptul că, s-a văzut, valul 2 a fost mai rău decât valul 1 și valul 3 mai rău decât valul 2, nu trebuie să fii nu știu ce specialist ca să înțelegi că valul 4 nu are cum să fie altfel decât mai rău decât valul 3. Ca dovadă, suntem abia la începutul valului 4 și, deja, unele spitale din București au anunțat că nu mai sunt locuri la ATI.

Și totuși, de undeva de la Cluj, de la un post local de radio, o voce vine să ne liniștească: „Va fi un val 4 al pandemiei, dar nu de aceeași intensitate precum cele din perioada anterioară”, zice Emil Boc. Pe ce se bazează? Iată: „Cazurile de Covid au următoarea traiectorie, conform prognozelor de la nivel national: scenariul cel mai grav arată că la finalul lunii septembrie vom avea 1.800-1.900 de cazuri pe zi. Pentru a avea o raportare, asta înseamnă undeva la o diferență de când aveam 10.000 de cazuri/zi în noiembrie 2020 sau 6.000 cazuri/zi în martie 2021. Cam asta e diferența, să înțelegem unde ne plasăm. E mult 1.900 de cazuri pe zi, dar mult mai puțin decât am avut în perioada de vârf”.

Emil Boc, ca de obicei când are un interes, o întoarce ca la Răchițele. Compară o ipotetică situație a infectărilor de la final de septembrie, când valul 4 este departe de vârf, cu vârfurile din valul 2 și 3. Adică compară mere cu pere. Pardon de funie în casa spânzuratului, că am pomenit de Răchițele. Adică satul din comuna care tocmai ce a intrat prima din țară în carantină.

Cât privește festivalului Untold, ca să ajungem la ce-l mână în luptă pe Emil Boc, de compară mere cu pere, ne mai liniștește o dată: „Îl văd în siguranță, pentru că acolo intră oameni vaccinați. Sau cei care au un test. Se intră controlat, nu e ca la restaurant, știu eu, sau ca în piață publică unde nu ai un control”.

Care vaccinați? Care teste PCR? Că și unele și altele se falsifică într-o veselie. Ca să nu mai vorbesc că Boc vorbea despre o estimare de 1.900 de infectări la final de septembrie, când deja organizatorii Untold își vor fi marcat profitul, iar noi vom începe să numărăm morții. Două zile mai târziu, după declarațiile lui Emil Boc, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, nu părea la fel de optimist. Din contra. Iată ce spunea Valeriu Gheorghiță: „Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, evaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1.600 cât estimam iniţial”.

Subliniez, 2.000 de cazuri la jumătatea lui septembrie, fix la final de Untold, nicidecum 1.900 la sfârșitul lunii, cum calcula Boc, să nu care cumva să-i strice statistica Untold-ul.

Chiar așa, de unde frenezia asta a lui Boc pentru Untold? Că pentru TIFF, Jazz in the Park sau Electric Castle, nu l-am văzut să se agite în halul ăsta. Ce-are Untold și nu au celelalte? Îi iese lui ceva de la Untold? Că se zbate de parcă dacă nu s-ar ține Untold ar pierde o avere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *