Politica

Cu ce proiecte și promisiuni vin noii parlamentari clujeni?

Județul Cluj va trimite în Parlament 14 parlamentari, 10 deputați și patru senatori. Doar 5 politicieni clujeni care s-au aflat în Parlament în legislatura 2016-2020 au fost susținuți de partidele lor pentru un nou mandat. Astfel că, clujenii au 9 parlamentari ”proaspeți”, pregătiți să se lupte pentru interesele lor. 

Pe lista celor care sunt deja familiarizați cu Parlamentul îi regăsim de la PNL pe Sorin Moldovan și Cristina Burciu, aflați la al doilea mandat de deputați și pe Adrian Oros, cel care a câștigat un mandat de senator. De asemenea, UDMR a trimis în Parlament aceeași doi oameni, Csoma Botond în Camera Deputaților și Laszlo Attila în Senat. 

Acestora li se adaugă cei 9 care vor lua pentru prima dată pulsul politicii de la București. PNL îi trimite în Parlament pe Radu Moisin, Sabin Sărmaș și eventual Ovidiu Cîmpean, pentru Camera Deputaților și pe Mircea Moroșan pentru Senat.  

Lista parlamentarilor USRPLUS conține doar nume noi. Oana Murariu, Viorel Băltărețu  și eventual Radu Iulian Molnar pentru Camera Deputaților și Cristian Bordei pentru Senat.  

PSD Cluj a obținut un singur mandat de deputat și unul singur de senator. Astfel, PSD Cluj va fi reprezentat în Parlament de Vasile Dâncu și de Patriciu Achimaș.  

Ce promisiuni și proiecte au cei 9 parlamentari clujeni aflați la primul mandat? 

România – țara fără dosare cu șină, ne promite Radu Moisin – deputat PNL 

Prin proiectul meu, cu câteva accesări în bazele de date electronice şi interoperabile, funcţionarul responsabil va avea toate informaţiile necesare pentru a decide dacă cererea cetăţeanului este legală şi întemeiată. Speranţa mea este ca România să devină, nu peste mult timp, ţara în care dosarul cu şină să devină istorie! Mai mult timp câştigat, mai puţină poluare, mai puţini arbori tăiaţi, totul printr-un singur click! 

Propunerea legislativă privind reducerea traficului auto şi a poluării prin interoperabilitatea serviciilor de transport public metropolitan 

Aglomerația, traficul auto şi poluarea cauzată de acesta reprezintă cea mai mare problemă pentru locuitorii marilor municipii din România. 

Proiectul meu va prevedea: 

Încurajarea şi finanţarea autorităţilor publice locale din marile municipii în dezvoltarea unor platforme de integrare a mijloacelor de transport (conceptul Mobility as a Service sau MaaS) prin finanţare europeană şi guvernamentală; 

Platforma şi aplicaţia mobilă dezvoltate vor fi gratuite pentru utilizatori, fie că aceștia sunt rezidenţi, în tranzit sau turişti în localitatea în cauză; 

Utilizatorii vor putea să vadă în câteva secunde opţiunile de transport între două puncte, ceea ce va face mai atractiv transportul în comun şi transportul alternativ, nemaifiind necesară, ca în prezent, descărcarea a numeroase aplicaţii specifice fiecărui operator, aplicaţii care nu sunt interconectate. 

Propunerea mea vizează înființarea unor Staţii Integrate de Urgenţă în mediul rural, care să deservească mai multe comune, astfel încât timpul de răspuns în caz de urgenţă să nu fie mai mare de 15 minute! 

Şedinţele de judecată online în cauzele de complexitate redusă sunt soluția pentru o justiție mai eficientă! 

Implementarea Dosarului Medical Electronic și a telemedicinei. 

 

Sabin Sărmaș – deputat PNL

Centrele de Inovare Digitală sunt pariul câștigător pentru transformarea digitală a fiecărei regiuni din țara noastră. 

Identitate unică electronică pentru toți cetățenii României, cu care vom putea să ne accesăm orice serviciu public online. 

Adoptând pachetul legislativ #DigitalFirst, instituțiile vor fi obligate să publice seturi de #OpenData – date furnizate sub o licență deschisă, structurate, ce pot fi procesate prin instrumente automate și care pot fi reutilizate în orice scop, inclusiv comercial. De asemenea, orice sistem software asupra căruia statul deține drepturi de proprietate va deveni #OpenSource pentru orice altă instituție a statului. Spre exemplu, toate primăriile care nu au resurse pentru a cumpăra o soluție vor putea folosi una dezvoltată deja de o altă instituție a statului. 

Consiliul Național pentru Transformare Digitală aduce la aceeași masă inovația din mediul privat, vocea asociațiilor neguvernamentale, expertiza mediului academic și implicarea sectorului public. 

Legea identificare la distanță – Odată cu adoptarea pachetului legislativ #DigitalFirst, vei putea să-ți creezi orice identitate electronică la distanță, care te va ajuta să intri în dialog de oriunde, cu orice instituție a statului. 

Registratura online a instituțiilor publice 

Pachetul legislativ #DigitalFirst va cuprinde și propunerea legislativă privind sediul social virtual pentru firme. Prin viitoarea lege, înființarea firmelor noi și comunicarea cu instituțiile publice va putea fi realizată 100% online. Obligația existenței unui sediu social fizic pentru orice firmă este inutilă în anul 2020. 

 

Mircea Moroșan – candidat PNL Senat 

Dezvoltarea infrastructurii, promovarea turismului regional, susținerea producătorilor locali {spre ex. înființarea unor centre de recoltare a laptelui, amenajarea unui abator mobil, a unei linii de recoltare și procesare a fructelor și ciupercilor de pădure}, etc., dezvoltarea unei piețe zonale de desfacere pentru produsele locale sunt elemente cheie pe care trebuie să ne axăm. 

Șansa Apusenilor este turismul. Avem nevoie de un proiect integrat de dezvoltare a zonei. Susțin construirea unor pârtii de ski în masivul Vlădeasa, a unor trasee de biciclete în zona montană, un master plan de promovare a întregii zone și tehnic, o actualizare necesară a tuturor hărților zonei noastre.  

Oportunități pentru producătorii și întreprinzătorii locali: înființarea unui abator mobil, a unei linii de procesare și valorificare a resurselor zonei inclusiv prin crearea unei burse și platforme online. 

Soluția: modificarea legislației cu privire la regimul juridic a cadastrului și a fondului funciar, clarificarea situației juridice a documentelor necesare pentru eliberarea titlurilor de proprietate pentru păduri. 

Susțin! continuarea extinderii rețelei de gaz și apă-canal în Apuseni, o ambulanță promptă, drumuri asfaltate și acces facil la oraș. Trebuie să avem la țară o viață ca la oraș. 

Acordarea unei sume mai mari pentru medicina preventivă și medicina primară și schimbarea modului de plată pe diagnostic, pentru a finanța corect sistemul sanitar. 

 

Oana Murariu deputat USRPLUS 

Primul proiect de lege pe care vreau să îl implementez este în domeniul sănătății și vizează ocuparea posturilor în spitale publice din sistemul medical. Actualmente, procedura este reglementată printr-un ordin de ministru, dar miniștri se schimbă, ordinele se modifică de la un ministru la altul. 

inserarea procedurii medierii în cadrul procesului pe model francez. 

În 10 ani dacă implementăm o asemenea procedură, oamenii o să apeleze mai mult la modalități alternative de soluționare a diferendelor și atunci degrevăm instanțele. Fără costuri atât de mari. 

Viorel Băltărețu – deputat USRPLUS 

Proiectul meu politic: 

  • reducerea birocraţiei 
  • digitalizarea administraţiei publice 
  • stabilitate fiscală 
  • impozitarea rezonabilă a salariilor, nu ca acum când contribuţiile fiscale pentru fiecare salariat sunt mari şi împovărătoare 
  • legi scrise clar, simplu, fără să fie nevoie de 8 contabili şi 7 jurişti ca să le priceapă şi traducă din limba de lemn a birocraţilor în limba cetăţenilor 

 

Cristian Bordei senator USRPLUS 

Dezvoltarea unei rețele de parcuri industriale care să fie specializate pe domenii, după un sistem pe care l-am întâlnit în Coreea de Sud. 

Sunt un mare susținător al industriei României, a creării de companii puternice și a internaționalizării lor.  

 

Vasile Dâncu senator PSD Cluj 

 

Un pact pentru educație, pe care să-l propun tuturor partidelor, și din care să rezulte câteva propuneri pentru a schimba sistemul de educație din România. Sunt lucruri care țin de finanțare, de adaptarea la acest tip de educație online și pentru formarea profesorilor și finanțarea cercetării. 

În primul rând voi milita ca să aducem un procent cât mai mare pentru dezvoltare de la bugetul de stat. Noi avem un PIB de 15.000 de euro pe cap pe locuitor și luăm înapoi de la bugetul de stat doar 44% din ceea ce dăm. Cred că este importantă solidaritatea cu alte județe, dar vreau să ajungem la un procent în jur de 60, să fie echitabil și pentru cetățenii din județul Cluj. 

Să terminăm în sfârșit Autostrada Transilvania, am vrea să aducem înapoi marii contribuabili acolo unde se produc banii, aici. Din 2005 au fost duși la București și cred că este nevoie ca acest lucru să se întâmple concomitent cu o descentralizare de care toată lumea ne vorbește în această campanie. 

Statul ar trebui simplificat și descentralizarea ar trebui făcută pentru ca puterile locale să aibă sens și mai multe resurse pentru decizii. 

 

Patriciu Achimaș deputat PSD Cluj 

Planul național de control al cancerului.  

Sănătatea femeii – proiect complex ce vizează un ansamblu de măsuri, de la naștere până la vârsta a treia, viața femeii, reproducerea, menopauză, chstiuni sociale și natalitatea 

Medicii de familie au fost marginalizați în ultimii ani. Dacă nu venim cu măsuri în sprijinul lor riscăm ca numărul acestor să scadă. Ei reprezintă baza piramidei. 

Ilie Alin Coleșa – deputat AUR Cluj

Deputatul AUR susține relaxarea măsurilor și redeschiderea școlilor

Acesta susține încurajarea familiei și demografia.  

 

Ultimul loc de deputat este disputat între PNL și USRPLUS. Astfel că acesta va fi ocupat fie de Ovidiu Cîmpean (PNL) fie de Radu Molnar (USRPLUS).

Ovidiu Cîmpean 

Trebuie să ne pregătim pentru viitorul muncii:
1. Propun creșterea sumelor investite în cercetare și dezvoltare.
2. Propun lansarea unui fond național de inovare și experimentare.

Mobilitate urbană

Propun o mobilitate urbană sustenabilă, verde, bazată pe un transport public nepoluant, rapid și confortabil, pe creșterea spațiilor pietonale (atât în zona centrală, cât și în cartiere) și pe crearea unor rețele de piste de biciclete sigure și coerente.

Voi susține de la nivel național marile proiecte de infrastructură ale Clujului: trenul metropolitan, metroul și centura metropolitană.

Clujul verde

Voi promova tranziția către o economie verde, investiții în creșterea numărului de spații verzi din orașe, măsuri concrete pentru protejarea pădurilor, dar și susținerea tehnologiilor inovative și nepoluante.

Voi propune o legislație care să sprijine realizarea de noi parcuri și spații verzi în orașele României, dar și o legislație care să le protejeze mai bine pe cele existente, după principiul „ ̆ ̦ ̂ ”.

Propun o mobilitate urbană sustenabilă, verde, bazată pe un transport public nepoluant, rapid și confortabil, pe creșterea spațiilor pietonale (atât în zona centrală, cât și în cartiere) și pe crearea unor rețele de piste de biciclete sigure și coerente.

̂ ̂ ̆:

  • asigurarea resurselor necesare pentru ̧ ̆ ̧ ̂ ;
  • dezvoltarea la nivel naţional a proiectului de ̆ , început la Cluj-Napoca;
  • inițierea unor programe naționale de ̦ ̂ ̂ ;
  • inițierea unui ̦ ̦ ;
  • și relaxarea condițiilor pentru aplicanți;
  • dezvoltarea unei rețele de ;
  • demararea unui ̦ ̆ ̦ ̦ ;
  • adoptarea unor reglementări legislative care să permită realizarea unor politici de locuire accesibilă pentru toate orașele României.

Implicarea comunității în mecanismele de luare a deciziilor și introducerea unor instrumente de ̦ ̆ ̆ ̦ .

Trebuie să modernizăm și infrastructura feroviară, care a rămas mult în urmă. Este nevoie, precum în țările avansate, să avem un tren de mare viteză cu care să facem două ore până la București.

Propun o abordare onestă cu privire la problema poluării orașelor: măsurători corecte și măsuri eficiente pentru reducerea poluării.

Una dintre prioritățile pe care le voi susține în calitatea mea de reprezentant al vostru în Parlamentul României este inițierea unui program național de investiții pentru ̆ ̦ (după modelul Bazei sportive din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca) și a unor ̦ ̆.

Propun lansarea unui fond național de inovare și experimentare. Acest fond trebuie să vizeze două categorii de tineri: 16 – 26 de ani și 27 – 35 de ani.

̦ atât pentru beneficiarii privați, cât și pentru autoritățile publice.

Radu Molnar – USRPLUS

Ca deputat, vreau ca activitatea mea să se concentreze pe următoarele aspecte:

  • Reforma administrativă: eficientizarea administrației și digitalizarea serviciilor
  • Reorganizarea teritorial-administrativă a României
  • Susținerea antreprenoriatului/sprijinirea mediului de afaceri
  • Educație și cercetare
  • Politică externă

 

Citește și:

Cine sunt, cu ce se ocupă și ce avere au cei PATRU LIBERALI care vor reprezenta Clujul în Camera Deputaților în perioada 2020 – 2024

Cioloș a câștigat Clujul. Cine sunt parlamentarii Plus Cluj care vor reprezenta interesele clujenilor în Parlamentul României?

PSD Cluj și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Cine sunt și cu ce se ocupă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *