Amicii ziarului

Cu bâta și dusă cu zăhărelul, mass media va fi reeducată

În anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracţiunilor de insultă şi calomnie. Asta a fost partea cu zăhărelul – România se pregătea să adere la Uniunea Europeană, trebuia să apară și politicienii noștri spălați, cu unghiuțele tăiate și batistuțe curate pe băncuțe.

De atunci, mare parte dintre politicienii și afaceriștii de cumetrie care-i sponsorizează nu s-au împăcat cu acest lucru. Ei se vor curați, cinstiți și manierați, chiar și când clefăie din troacă, tăvăliți obsecn prin banii publici. Motiv pentru care au considerat că este momentul să arate presei din nou bâta. Că sunt mulți și majoritari – inteligența nu mai contează. Așacă, în ceea ce a intrat deja în istorie drept marția neagră, prin încălcarea tuturor procedurilor și fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a introdus pe furiș în dezbatere un proiect de lege care zăcea prin sertărașe de prin noiembrie 2011 și care propunea abrogarea din Codul Penal a articolul 74 indice 1. Care articol, a fost modificat radical, la ceas de noapte ca între borfași, prin reintroducerea infracţiunilor de insultă şi calomnie.

Pentru a se putea război cu câțiva indivizi, despre care oricum politicienii susțin că nu contează, Valeriu Zgonea și-a bătut joc de zece ani de eforturi ale societăţii (civili și politicieni de-a valma) de a pune România în acord cu legislația europeană prin dezincriminarea insultei şi calomniei. E ca și când ai da cu tunul după muște, dacă ar fi să le dăm crezare acestor needucați politicieni că nu le pasă ce se știe și se scrie depre ei. Numai că în capul lor nu încape ideea că un om nu poate să fie condamnat penal pentru cuvintele lui. Că există printre drepturile omului, dreptul la opinie.
Deci: le pasă. Și-atunci, orice agresiune la adresa libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare în general, este bine venită. Într-o țară normală, la modul în care Valeriu Zgonea a strecurat la vot aceste legi, dar mai ales pentru deserviciul de imagine produs României, ar fi trebuit să-și dea demisia. N-o să vedem noi atâta bun simț niciodată.

Asta-i o speță – e bine să n-o băgăm în seamă și să nu facem scandal ca breaslă, în fond nu noi, individual de personal, suntem cei vizați (noi suntem băieți buni, politicienii ne respectă și ne iubesc), ci acei scandalagii care insultă și calomniază. În fond s-au mai văzut în istorie cazuri în care tot alții au fost vizați până au ajuns și ăia nevizați să înfunde prin lagărele sau șantierele de reeducare ale Patriei.

A doua speță de bâtă-n colții câinelui de pază al democrației este cea în care postul de televiziune B1TV a fost amendat din cauza faptului că la un talk-show un jurnalist și-a permis să afirme că în vara anului 2012 USL a dat o lovitură de stat.

Curtea Constituțională a României, în unanimitate, a ajuns la concluzia că în “marția neagră” “s-a distrus încrederea cetățeanului în stat, s-au încălcat statul de drept și democrația, nu s-au respectat tratatele internaționale anticorupție semnate de România”. Toate acestea sunt elemente constitutive ale unei tentative de lovitură de stat. Iar în Codul Penal, inclusiv cel nou, tentativa se pedepsește exact ca și fapta. România este, mă rog, era cu mult mai mult în vara anului 2012 decât azi, o democrație. Prin toate acțiunile intreprinse de către liderii Uniunii Social Liberale în vara anului 2012, aceștia au încercat să demoleze, să acapareze și să-și subordoneze instituții sau departamente ale statului de drept. Cu unele le-a reușit figura: au reușit să-și însușească președinția celor două Camere ale Parlamentului, au ocupat instituția Avocatului Poporului și și-au subordonat-o definitiv, au fugit cu Monitorul Oficial sub braț – și de atunci îl folosesc ca pe un registru de casă al propriilor acțiuni.

Personal, consider că amenda dată de către CNA este un nou atentat la libertatea de expresie. Și, sincer, îmi pare rău că cei de la Consiliul Național al Audiovizualului nu au competența legală necesară să amendeze Curtea Constituțională a României, că sunt sigur că nu s-ar fi încurcat și i-ar fi ușurat de niște bani pe onor judecătorii care și-au permis să facă afirmațiile citate mai sus.
PS: Am văzut că există destui comentatori care pun semn de egalitate între bălăcărelile insuficient amendate de la Antena 3 și acest caz. Pun acest patinaj de logică pe seama frustrărilor și atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *