Focus

Criză cronică de personal la Poșta din Cluj. Pensionarii nu-și primesc cupoanele de pensii cu lunile

Disperarea a ajuns la cote maxime. Pensionarii clujeni nu mai primesc cupoanele de pensii cu lunile. Doar că situația din interiorul Poștei Române este la cota de avarie: angajații sunt surmenați, fac ore suplimentare fără număr, pentru a acoperi lipsa de personal. Reprezentanții instituției susțin că se fac eforturi pentru a suplini lipsa forței de muncă și că toate zonele din Cluj-Napoca sunt acoperite, prin munca suplimentară (plătită, evident!) a factorilor poștali existenți. Doar că liderul sindicatului din Poşta Cluj, Carol Sinka, a declarat că problemele cu care se confruntă Poșta Română sunt ”cronice”, iar personalul, epuizat.

Iată ce notează un clujean pe Facebook:

”Dacă ești pensionar și locuiești în zona complexului Olimpia din Mănăștur, nu aștepta factorul poștal să-ți aducă cuponul de pensie!

Zona nu are factor poștal de mai bine de o lună!

La O.P. din Piața Gării, la etaj, stau sute de cupoane care își așteaptă destinatarii!”

click foto pentru imagine completă
 

Piața Gării Oficiul Poștal nr. 11

Oficiul Poștal nr. 11 din Cluj-Napoca arată cam jalnic. 

Locul este foarte prost semnalat – dacă nu ai fi de-al locului, nu prea ai cum să știi ce se întămplă aici.

Am încercat să discutăm pe marginea acestei probleme cu reprezentanții instituției. 

Ionela Sâncrăian, director județean Poșta Cluj, nu a dorit să ofere un punct de vedere oficial în privința crizei de personal cu care se confruntă Poșta Română din Cluj și a afirmat că problema este una de nivel național, iar județul Cluj nu face excepție. 

”Acolo unde avem lipsă de factori poștali există concursuri în desfășurare și locurile se vor ocupa. Dar până la ocuparea acestor locuri, avem personal care suplinește activitatea și primesc și sporuri suplimentare în bani. 

Iar situația pe care o semnalați (din cartierul Mănăștur – n. r.) este acoperită și nu există probleme. 

Apropos de cupoanele de pensie: acestea se duc o dată, dacă nu e găsit omul acasă, te duci și ți-l iei, este avizat și te duci și ți-l iei. Nu știu exact ce situație semnalați, dar zona respectivă este acoperită cu personal suplimentar. Iar oamenii primesc sporuri pentru asta. Aceștia au preluat atribuțiile, până la ocuparea funcțiilor care sunt scoase deja la concurs. Chiar unul dintre concursuri, pe zona respectivă, urmează să se desfășoare luni. 

Posturile unde este nevoie de personal sunt toate scoase la concurs. 

Există un deficit de personal la nivelul întregii țări, dar nu numai la nivel de Poșta Română. Este o chestiune care, din păcate, se întâmplă. Posturile sunt scoase și sunt publice, organizăm frecvent concursuri. 

Acolo unde sunt probleme și trebuie acoperite niște zone, sunt acoperite cu colegi din orașele respective care primesc chiar și sporuri suplimentare pentru chestiunea asta”, a declarat reprezentantul Centrului de Presă al Poștei Române, Claudia Bibire.

Prin urmare, chiar dacă problema lipsei de personal este acută, există și soluții: orele suplimentare, plătite, realizate de factorii poștali existenți.

”Situația durează deja de un an de zile.

Noi avem lipsă de personal, lucrăm ca vai de noi, oamenii sunt surmenați, noi nu avem oameni, dar aceasta e situația în toată România.

Ce să facem? 

Angajăm oameni, angajăm pensionari, dar în România nu vrea nimeni să muncească, aceasta e problema de fapt.

Toată lumea vrea bani, dar nu vrea să muncească. 

Avem criză de personal, nu acută, cronică!

Am semnalat această situație de nenumărate ori. Ce pot să fac, chiar în calitate de lider de sindicat?

Mi-am contactat liderii de sindicat de la alte instituții. Știți ce mi-au spus?

”Ce, crezi că la noi e mai bine?”

Situația aceasta nu este specifică doar Mănășturului. Este general valabilă. Oamenii nu și-au primit cupoanele de pensie? Noi facem toate demersurile, dar nu vine nimeni să se angajeze.

Posturile sunt deblocate, anunțurile sunt făcute…

De ce se dau ajutoarele sociale atât de ușor și se încurajează nemunca, asta întreb?

Țara încurajează nemunca, prin ajutoarele astea sociale.

Știți ce situație am întâlnit în mediul rural?

Ne-am deplasat în sate, să căutăm poștași și am fost, credeți-mă, la birturi.

Oamenii au zis: ”De ce să venim la Poștă, că ne dați salariul minim pe economie, iar primarul ne dă 800 de lei ajutor social. Mai bine stau și beau în birt”.

Am discutat și cu colegii de sindicate din penitenciare: nu mai are cine să păzească hoții”, a declarat Carol Șinka, lider de sindicat Poșta Cluj.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *