Cristian Sabou, băiatul extrădat din Dej, condamnat la închisoare pe viață pentru crima din Anglia

Cristian Sabou, tânărul din Dej extrădat în vară, a pledat vinovat în Anglia. Magistrații au decis condamnarea acestuia la închisoare pe viață, cu minim 25 de ani de închisoare cu executare la zi. Sabou a fost acuzat de omor calificat. 

În 2013, tânărul din Dej ar fi patruns într-o vilă din Marea Britanie pentru a sustrage bijuterii și obiecte de valoare. Acesta le-a mărturisit anchetatorilor că a primit un pont și a pătrus in locuinta respectiva. Dat fiind că în vilă se afla o femeie, faimoasa artistă Valerie Graves - prietenă cu proprietarii, Cristian Sabou s-a speriat și a atacat-o pe aceasta. Potrivit anchetatorilor, Sabou a omorât-o cu un ciocan pe femeia respectivă. Cazul a fost mediatizat în tot acest timp, dat fiind că zona respectivă era una lipsită de infracțiuni grave și ca victima era Valerie Graves, o pictorita cunoscută de intreaga comunitate din Bosham, Wessex.

Autoritățile au fixat o recompensa de 20.000 de lire sterline pentru informații care puteau duce la prinderea bărbatului, iar ulterior au facut peste 9.000 de teste pe probe AND recoltate. Aparent, fosta iubită a lui Sabou l-ar fi denunțat în 2019 pentru a obține recompensa. Așa au ajuns autoritățile să colaboreze cu polițiștii clujeni. 

Cristian Sabou a fost localizat în locuința sa din Dej. 

Interogat de seful Biroului Omoruri Cluj, Alexandru Ionașc, ucigașul a recunoscut tot și s-a scuzat în fața autorităților spunând că totul a fost un accident. 

Sabou: Va spun sincer ca nu am vrut sa ii fac rau. A fost un accident. M-a pus cineva sa intru in casa aceea, ca a fost vorba ca sunt bani si lucruri de valoare si m-au pus pe mine. Am picat la mijloc în capcană si de frica s-a intamplat. Va zic sincer ca n-am facut rau la nimeni in viata vietii mele.

Poliţist: Deci accidental ai omorât-o?
Sabou: Îmi pare tare, tare rău.

 

Se poate întoarce în România... 

În momentul în care magistrații Curții de Apel Cluj au judecat mandatul european de extrădare, Cristian Sabou a fost întrebat de către judecătoarea Claudia Ilieș dacă în cazul în care va fi condamnat dorește să își ispășească pedeapsa în România. Dejeanul a răspuns afirmativ, motiv pentru care în următoarele săptămâni se va demara procedura de recunoaștere a sentinței dată de magistrații din Anglia. 

Dat fiind că Sabou a fost condamnat la închisoare pe viață cu posibilitatea ca după 23 de ani să ceară eliberarea condiționată, recunoașterea sentinței îl poate aduce pe Sabou în România doar cu echivaletul acestei pedepse. 

Statul Român prevede pedeapsa de închisoare pe viață pentru omor calificat ( 15 -25 de ani de închisoare sau detenție pe viață) și doar între 10 - 20 de ani de închisoare pentru omor (infracțiune simplă). În cazul în care Anglia nu este de acord cu echivalentul pedepsei în România, Sabou Cristian rămâne încarcerat în baza condamării din Marea Britanie. 

Adauga comentariu