Cristian Ghinea, despre respingerea planului de irigații din PNRR - Diferența majoră de viziune față de Adrian Oros: „A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde”

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, susține că neînțelegerile cu ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, privind reconstrucția sistemului de irigații prin PNRR, s-au datorat unei diferențe majore de viziune. „A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde”, a declarat ministrul Ghinea.

Ghinea a explicat de ce nu era de acord cu planul întocmit de Ministerul Agriculturii, care a fost respins de Comisia Europeană.

Aș fi vrut să am un alt plan, am încercat să ducem discuția către altă zonă.

Vă dau un exemplu. A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde. N-are niciun fel de legătură.

Au fost probleme de concept pe care le-am discutat cu domnul Oros și cu subordonații săi în mai multe discuții.

Am fost foarte fair și cu Ministerul Agriculturii și cu susținătorii acestui proiect, eu le-am susținut până la un punct. 

Diferența de viziune era foarte mare, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul unei intervenții la digi24.ro

Proiectul privind strategia pentru irigații în România nu va fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, susține că motivul respingerii planului a fost că acesta nu era suficient de verde deși, în opinia sa, soluția era foarte bună.

Fermierii sunt revoltați și spun că ministrul este incompetent și că nu a prezentat corespunzător planul, deși știa gravele probleme din agricultură provocate de secetă.

CITEȘTE ȘI: Fermierii vorbesc despre cea mai proastă conducere de la Ministerul Agriculturii de după 1990! Lui Adrian Oros i se cere demisia: nu cunoaște „ABC-ul agriculturii”

„În esență, Comisia are o problemă cu aceste sisteme foarte mari de irigații care risipesc foarte multă apă, în condițiile în care nu avem un cadastru al apelor. Nu știm exact pe fiecare bazin hidrografic cât apă avem, câtă vrem s-o folosim pentru a produce energie electrică la baraje, câtă vrem să folosim pentru așezări urbane și rurale. Avem și prin PNRR și prin fonduri europene extinderea canalizărilor. Toată această apă trebuie să știm exact ce facem cu ea. Avem prin PNRR cadastrul apelor. De abia peste câțiva ani vom ști exact pe fiecare bazin hidrografic.

Trebuie să avem un proiect național pentru irigații, putem să folosim banii de la Ministerul Agriculturii. Este singurul minister pe lângă cel pe care-l conduc care își face programare pentru fondurile europene proprii. Au câteva miliarde. Putem să facem eligibile irigațiile acolo, dacă schimbăm sistemul, dacă acoperim canalele și le digitalizăm, dacă folosim altfel de distribuție de la canalele principale.

Argumentul suprem este: eu am spus în interiorul Guvernului «Eu nu pot să conving».

Domnul Oros a spus «Vreau eu să vorbesc la Comisie».

A avut o întâlnire cu DG Recovery, unitatea Comisiei care se ocupă de PNRR.

Nu s-a schimbat decizia, a precizat ministrul Ghinea.

Dincolo de aceste diferențe majore de viziune, Cristian Ghinea a afirmat că are „o relație bună” cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros.  

În proiectul PNRR erau incluse proiecte privind infrastructura de gestionare a apei în valoare de 6,5 miliarde euro.

CITEȘTE ȘIOros contrazice Comisia Europeană, care a respins planul insuficient de verde pentru irigații al ministerului Agriculturii: „Continui să spun că era suficient de verde. Am venit cu o soluție inovativă: putem să producem energie verde”

Adauga comentariu