Cristi Matei, primarul Turzii, se servește din bugetul Primăriei ca sa îi îngrașe pe apropiați. 22.000 de euro prin încredințare directa în 10 minute!

”Mâinile” lui Cristian Matei se întind pe tot ce ține de banul public încasat de la plătitorii de taxe și impozite din Turda. Imaginați-vă un sistem perfect similar cu infracțiunea de delapidare, care funcționează și la ora actuală, sub ochii procurorilor din Turda, care sub nicio formă nu s-ar autosesiza.

Diana Apahidean și Andrei George Marea au primit în primele două luni ale anului sume de bani extrem de mari pentru prestări de servicii extrem de mici. Despre Diana Apahidean știți că este purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Turda. Asta ar însemna un contract de muncă cu instituția și respectarea atribuțiilor din fișa postului. Dar de ce să fie fraieră și să stea pe 3.000 - 4.000 de lei (salar aproximativ prevăzut de grila de salarizare în administrația public), atunci când poate primi 13.000 de euro prin atribuire directă? În fond, nimic nu se schimbă. Ea taie frunze la câini în continuare din biroul din primărie, dar e plătită enorm de mult nu prin salar ci prin atribuire directă de ”servicii de consultanță în comunicare și relații publice la nivelul Primăriei Turda”.

Și cum pe primar nu-l satură aboslut nimic, era absurd să se scoată sume mari de bani din primărie doar prin Apahidean. La mâna dreaptă, pe numele său Marea Andrei George, cum să îi dea bani?

La fel ca și în cazul Dianei Apahidean, Andrei George Marea are măsuța lui de birou în primărie, dar banii nu îi vede ca restul fraierilor angajați pe salarii mai mici. El este răsplătit prin atribuiri directe și de la Cristian Matei și de la ginerele acestuia, directorul Companiei de Apă Arieș - Bogdan Bobic. 


Ați crede că Turda e un oraș mic, unde toți sunt rude între ei. Greșit. Există Famiglia Matei - abonată la banul public în aceeași măsură în care voi plătiți taxe și impozite care să ajungă mai apoi în buzunarele lor. Pe palierul al doilea sunt protejații. Că, de, n-a făcut Matei destui copii (cu tot cu soții lor) pe cât se poate scoate din bugetul Turzii.

Așa se face că administrația locală ”colaborează” prin atribuire directă cu Andrei George Marea, ”spionul” din primărie, care merge zilnic la muncă de dimineața până dupămasa, dar care nu este angajatul primăriei, ci abonatul la atribuiri directe substanțiale. Gândiți-vă că doar în primele două luni, Andrei George Marea a primit pe minunata lui firmă Intact IT Grup SRL.:


!20.02.2020, 09:49  - Servicii de programare și securitate platforme web, contract atribuit de către COMPANIA DE APA "ARIEȘ" S.A. - VALOAREA : 24.000,00  RON (5.022,08  Euro)

!31.01.2020, 10:38 - Servicii de informare și publicitate pentru proiect cod SMIS 121630, contract atribuit de către Primăria Municipiului TURDA - VALOAREA :  6.722,69  RON (1.406,71  Euro)

!31.01.2020, 08:17 - Servicii de proiectare grafică, contract atribuit de către Primăria Municipiului TURDA - VALOAREA :  41.800,00  RON (8.746,60  Euro)

!22.01.2020 08:14 - Servicii de concepție grafica Pachet Premium Turda (nici nu se putea altfel), contract atribuit de către COMPANIA DE APA "ARIEȘ" S.A. - VALOAREA : 24.000,00  RON (5.021,97  Euro)

!17.01.2020, 10:01 - Servicii de informare și publicitate pentru proiectul ADEPT, contract atribuit de către Primăria Municipiului TURDA - VALOAREA estimata: 9.500,00  RON (1.987,66  Euro)


Ultima atribuire directă, cea din 20 februarie, a stat pe site preț de mai puțin de o oră. Ne și imaginăm că se striga Cristian Matei cu Andrei George Marea prin primărie, dintr-un birou într-altul: 
-Bă, ai pus cererea? 
-Pus.
-Pune în paștele mă-sii și oferta.
-Acum. 
-Nu merge netul bine. Cheama-l pe ală să dea restart la router. Poate intră altul pe felie. 
(după câteva minute...)
-Gata la mine.
-Gata și la mine. Atribuit 5.000 de euro. 
-Multumesc, șefule. Să ii dau din ei și lui...
-Nu mai pune întrebări idioate. Clar. 

Iar Andrei George Marea s-a întors la ce știe el mai bine să facă în primărie: spionat colegi, spionat pe facebook, comentarii la articolele în favoarea sau defavoarea lui Matei, etc. 

Andrei George Marea e un om cu super-puteri. Să iei în mai puțin de o lună peste 22 de mii de euro încadrați în 5 atribuiri directe de la Bobic - ginerele și Cristi - socrul, pe o firmă unde doar el e angajat, înseamnă ceva. Principalele constă în skill-uri de progamare extraordinare și materiale publicitare, pe care nu el le printează, ci le ia de la Supreme Office SRL din Cluj-Napoca, firmă care îi mai dă câte o bomboană în funcție de ce comenzi plasează. Așa se face că o firma Intact IT Grup a lui George Marea are o vechime de aproape 7 ani pe piață, dar, culmea, serviiciile lui sunt contractate doar de Primăria Turda și societățile comerciale subordonate acesteia.


Să zicem că cele cinci contracte pentru firma lui Marea și contractul de 13 mii de euro al Dianei Apahidean i-ar sătura pe cei doi să își ia un salariu de peste o mie de euro de caciulă. Oricum tatăl Dianei Apahidean administrează orașul și conduce CA Salina Turda, iar partenera de viață a lui Marea este directoarea Hotelului Potaissa Turda - aflat în subordinea Salinei.  
Și ca să încheiem în stil frumos, iată câteva statistici pentru firma Intact IT Grup SRL din 2013 și până la sfărșitul anului 2018, căci despre banuții de anul trecut vom vorbi în curând să vadă și Curtea de Conturi peste un an cu ce să își înceapă controlul pentru 2019. 

- 28 de achiziții publice directe 

- servicii generale prestate prin atribuiri directe: 131 000,00 lei

- servicii IT prestate prin atribuiri directe: 81 250,00 lei

- echipament IT hardware vândut prin atribuiri directe: 2 574,00 lei

- încasări totale de la Primăria Turda și instituțiile subordonate de peste 215 615,00 lei (2013 - 2018 )

- un singur angajat în toți acești ani

* La toate acestea se adaugă contractele din 2019! și cele cinci ”bijuterii” de 22 de mii de euro obținute în câteva săptămâni. 

NOTA BENE: 

Infracțiuni de serviciu -
Delapidarea

Art. 295. 

(1) Însușirea, folosirea sau traficarea de către un funcționar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

(2) Tentativa se pedepsește.

Adauga comentariu