In vizor

Cristi Danileț: "Trebuie să le spunem oamenilor adevărul: din punct de vedere juridic, după Referendum, nu se va modifica nimic”

Ar trebui să participe cetățenii la Referendumul pentru Familie, care se va desfășura pe parcursul a două zile, în 6 și 7 octombrie 2018? Care este utilitatea acestuia și ce schimbări va aduce rezultatul acestei consultări publice? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns judecătorul clujean, Cristi Danileț, invitat în cadrul emsiunii ”În Vizor”, de la postul de televiziune NCN, emisiune moderată de către realizatorul Rareș Niculescu. 

”Este pentru prima dată când, în România, un Referendum se organizează pe parcursul a două zile consecutiv, iar săptămâna trecută a fost modificat, prin Ordonanță de Urgență, termenul pentru participarea persoanelor care doresc să meargă la vot.

Populația va fi solicitată să se exprime cu privire la faptul dacă trebuie sau nu modificată Constituția, astfel încât sintagma ”căsătoria liber consimţită între soţi” să fie modificată cu una care să specifice clar: ”între un bărbat și o femeie”.

Astfel că, susținătorii Referendumului pentru Familie doresc să nu existe confuzie, prin adoptarea acestei formule: ”între un bărbat și o femeie”, a declarat judecătorul clujean, Cristi Danileț.

Cum s-a ajuns la acest Referendum, ținând cont de faptul că acest proces este inedit: este pentru prima dată în istoria României când o inițiativă cetățenească este prezentată poporului pentru aprobare?

”În mod firesc, deciziile sunt luate de către reprezentanți, adică parlamentari: aceștia adoptă legi, iar legile se aplică tuturor. Există însă și o formă de participare a poporului la luarea deciziilor, prin intermediul Referendumului. Pentru chestiuni extrem de importante, la nivel local sau național, se poate organiza Referendumul, prin care populația să își dea acordul cu privire la modificarea unor anumite acte normative.

Cel mai important act normativ este Constituția României, pe care am votat-o o dată în anul 1991, revizuită în 2003 și, iată, acum se cere din nou modificarea ei, însă numai cu privire la un articol”, a adăugat Danileț.

Într-adevăr, Articolul 48 din Constituție, care se referă la Familie, a suscitat multe întrebări.

Conform judecătorului clujean, probabil dintr-o greșeală, în acest articol se vorbește despre ”familie”, iar nu despre ”dreptul la căsătorie”. Iar Constituția, în forma sa actuală, prevede că ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”. 

Această Mișcare de modificare a unui articol din Constituție își află începutul în jurul anului 2015 și a adunat pe parcurs în jur de 3 milioane de semnături. De aici, atitudinea a comportat un caracter divers: fie pentru a nu le permite homosexualilor să se căsătorească, fie pentru a nu le permite acestora să adopte copii. Ori pentru protejarea familiei. 

Modificarea unui articol din Constituție, reprezintă cu adevărat o soluție în acest sens?

”Căsătoria dintre soți este prevăzută și în Codul Civil. Dicționarul explicativ al limbii române specifică acest aspect: căsătoria dintre soți presupune această componență – un bărbat și o femeie. 

Cei care susțin modificarea articolului din Constituție se referă la o măsură preventivă: ca să ne asigurăm că niciodată, în România, persoanele de același sex nu se vor putea căsători, ar trebui modificat acest articol. 

Din punct de vedere religios, politic sau civic, un asemenea demers este de înțeles.

Însă trebuie să le spunem oamenilor adevărul: din punct de vedere juridic, după Referendum, nu se va fi modificat nimic. Pentru că nici acum în România homosexualii nu se pot căsători, nici după 7 octombrie nu se vor putea căsători, indiferent dacă Referendumul este validat sau nu”, a precizat Cristi Danileț.

În același timp, procesul de adopție nu este legat de existența unei familii. O persoană singură, indiferent de orientarea sexuală pe care o are, poate adopta un copil.

”Este un subiect care trebuie dezbătut. Pentru că am văzut un fel de ”propagandă”, de susținere a acestui Referendum, pe considerentul că prezența la Referendum va exclude posibilitatea ca homosexualii să poată adopta copii. 

Actuala Lege a Adopției, adopție ce este încuviințată de către un judecător de la Tribunal, permite oricărui cuplu și oricărei persoane singure, să adopte un copil dacă îndeplinește anumite condiții.

Nici una dintre condiții nu se referă la orientarea sexuală.

Așadar, astăzi, când acordăm un copil unui cuplu sau unei persoane singure, nu avem voie să verificăm orientarea sexuală, fiind împotriva tuturor reglementărilor internaționale și naționale. 

Prin urmare, acest Referendum, indiferent că trece sau nu, dacă va fi sau nu validat, nu garantează împiedicarea adopției de către homosexuali”, a completat Cristi Danileț.

În plus, jurisprudența Curții Europene de la Strasbourg, obligatorie pentru România, care este semnatara Convenției Europene a Drepturilor Omului, susține că respingerea adopției unui copil de către o persoană sau un cuplu de persoane, pe motiv de orientare sexuală, este contrară drepturilor omului.

Astfel, după cum afirmă Cristi Danileț, este nevoie să mergem la vot în cunoștință de cauză, să nu fim induși în eroare. Din punct de vedere juridic, Referendumul este marcat de inutilitate.

 

ediția integrală a emisiunii poate fi urmărită mai jos:

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *