PubliNews

Cripto-santaj de 3,5 milioane de dolari, Binance nu cedeaza

Binance, cea mai mare platforma de tranzactii de criptomonede, e tinta unui santaj de proportii. Un hacker din internetul negru sustine ca are datele personale a nu mai putin de 10 mii de clienti, care au tranzactionat cripto monede prin Binance si ca le face publice daca nu primeste 300 de bitcoin, echivalentul a 3 milioane si jumatate de dolari, la cotatia de acum. Binance nu cedeaza si, la randul sau, a pus un premiu de 25 de bitcoin (aproximativ 300.000 de dolari) pe capul santajistului. Recompensa va fi data cui poate oferi informatii relevante despre hacker. Cripto santajistul e in peisaj de un an.

Escrocul digital a aparut in august anul trecut. A contactat Binance si a amenintat ca, daca nu primeste 300 de bitcoin, face publice fotografiile de identificare ale unor clienti. In lupta impotriva spalarii banilor si a altor infractiuni, sistemul KYC (“cunoasteti clientul”) se aplica inclusiv tranzactiilor in cripto monede. Concret, clientul trimite o fotografie cu actul de identitate in mana, cu datele personale vizibile. Aceste fotografii KYC sunt strict confidentiale si teoretic, sunt oriunde cel mai bine pazit secret. Initial, acum un an, Binance l-a ignorat pe escroc. Mai ales ca sunt la ordinea zilei asemenea tentative esuate de santaj, venite de regula din partea unor mincinosi.

Hackerul a inceput sa publice fotografii KYC

Recent insa, scandalul a luat proportii; pe un grup pe Telegram – una dintre cele mai sigure retele de mesagerie – santajistul, suparat ca nu e luat in seama – a inceput sa publice fotografiile KYC ale unor clienti, fotografii obtinute posibil prin spargerea bazelor de date ale Binance. Pe grupul Telegram au aparut 400 de poze, cu oameni care tin in mana pasaportul sau alt act de identitate, din Franta, Turcia, SUA, Japonia si Rusia. Cativa au fost contactati de presa si au declarat ca, intr-adevar, au facut tranzactii pe Binance.

Binance ofera 25 de bitcoin pentru prinderea lui

Platforma de cripto tranzactii – cu sediul in Malta si cea mai mare din lume, dupa volumul rulat – a anuntat ca autenticitatea fotografiilor nu poate fi probata, intrucat pozele nu au watermark-ul Binance. Asta desi unii jurnalisti de specialitate afirma ca ar fi reusit sa stea de vorba cu unii dintre clientii din fotografii. Binance precizeaza ca in februarie 2018, din cauza volumului imens de lucru, a luat o firma externa pentru anumite operatiuni. De altfel unii dintre clientii din fotografii au spus presei ca au facut tranzactii exact in acea perioada – iarna anului trecut.

Nu este exclus ca hackerul sa fi furat fotografiile de la aceasta companie sau sa fie vorba chiar de un IT-ist din interiorul acelei firme angajate de Binance. Changpeng Zhao, CEO Binance, a postat pe Twitter un mesaj in care cere utilizatorilor de cripto monede de pe platforma sa, sa nu cada in capcana FUD (fear, uncertainty, doubt) adica “frica, incertitudine, indoiala” intrucat compania a luat legatura cu autoritatile, iar santajistul va fi demascat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *