Din oras

Creste impozitul pe cladiri. Care sunt valorile impozabile ale cladirilor estimate de Primarie pentru anul 2016

Impozitul pe cladiri difera in functie de destinatia acestora, astfel incat acestea pot fi clasificate in trei categorii: rezidentiale, nerezidentiale si cu destinatie mixta. Astfel, impozitul difera in cazul celor care au sediul firmei acasa, fata de cei care il au intr-o cladire nerezidentiala. Conform Codului Fiscal impozitul pe cladire in cazul apartamentelor este mai mare cu circa 24%, fata de cele 7 procente in cazul caselor. Cu privire la modificarile valorilor impozabile, Primaria Cluj-Napoca speculeaza cateva sume in functie de suprafata cladirilor si scopul in care acestea sunt utilizate.

Valoarea impozabila a fiecarei cladiri exprimata in lei se stabileste in functie de dimensiunile acesteia. Astfel, propunerile din cadrul HCL cu privire la regulile aplicarii taxelor si impozitelor locale arata ca: ca in cazul cladirilor rezidentiale impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote 0,1% asupra valorii impozabile a cladirii. Pentru cele nerezidentiale impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote 1% in dezbatere publica si 0,2% amendament primar.

„Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri rezidentiale, impozitul pe cladire este mai mare cu cca. 24% in cazul apartementelor la care dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior  si de cca. 7% in cazul constructiilor(case) la care dimensiunile exterioare ale unei clădiri  pot fi măsurate pe conturul exterior”, informeaza reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Cresterea de aproximativ 24% in cazul apartamentelor rezulta din cresterea cu 7% a normei de stabilire a valorii impozabile de la 935lei/mp in 2015 la 1000lei/mp in 2016. Totodata, aceasta crestere este in directa legatura cu cresterea de 17% a coeficientului de transformare a suprafetei utile in suprafata construita care in 2015 a fost de 1.2 iar in 2016 este de 1,4

Conform Codului Fiscal, valorile impozabile difera in functie de arhitectura cladirilor, astfel incat, pentru cladirile din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa, cu sistem de instalatie de apa, canalizare, elctrice si incalzire ajunge la valoarea impozabila de 1.000 de lei, pe cand cladirea cu pereti exteriori din lemn, piatra naturala sau caramida nearsa sau orice materiale nsupuse unui tratament termic si chimic ajunge la 300 de lei cu sistem de instalatii inclus.

O cladire-anexa cu cadre din beton armat sau pereti exterior din caramida arsa ajunge la 200 de lei fata de valoarea impozabila de 125 de lei a unei cladiri-anexa cu pereti exteriori din lemn sau piatra naturala.

Daca contribuabilul are in cadrul aceleiasi adrese incaperi amplasate la subsol demisol si mansarda pe care le utilizeaza ca locuinta se percepe 75% din suma care s-ar aplica cladirii. Cel care detine aceste incaperi, dar le utilizate in alte scopuri decat cel de locuinta se percepe 50% din suma care s-ar aplica cladirii.

Fata de anul trecut impozitul pe cladiri creste. Daca in 2015 se aplica o cota de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, in 2016 pentru cladiri rezidentiale se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,08-0,2% asupra valorii impozabile, cele nerezidentiale se calculeaza aplicand o cota ce variaza intre 0,2-1,3% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare intocmit in ultimii 5 ani de un evaluator autorizat.

In cazul celor care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta trebuie sa depuna declaratia valorii impozabile a cladirii pana la data de 31 martie 2016. Cei care nu depun aceasta declaratie, valoarea cladirii lor poate fi calculata prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa aflate in evidenta fiscala la data de 31 decembrie 2015.

Cei care detin in proprietate cladiri au obligatia de a depune aceeasi declaratie pana la data de 31 martie 2016. 

„Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a cladirii întocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii. In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabilă a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului pe cladiri este 5%”, explica reprezentantii Primariei.

Cu privire la impozitul pe cladire in 2016, Primaria ofera niste cifre estimative la care pot sa ajunga cladirile in functie de suprafetele lor.

Astfel, in cazul unui apartament cu o camera cu o suprafata de 30 de metri patrati, cu destinatie rezidentiala este de 101 lei. Daca destinatia este nerezidentiala valoarea impozabila in cota amendamentului primar de 02% inseamna 202 lei, in calculul cotei dezbaterii publice de 1% s-ar ajunge la 1,135 de lei, iar ca penalizare, pentru cei care nu depun declaratiile fiscale la timp, valoarea impozabila ar putea fi de 2,016 lei.

In cadrul acelorasi cote de 02% amendament primar, 1% dezbatere pubilca si 2% penalizator, un apartament de doua camere cu destinatie nerezidentiala si suprafata de 50 de metri patrati are o valoare impozabila de 336 de lei, respectiv 1.891 lei si 3.360 de lei. Daca apartamentul e utilizat in scop rezideníal valoarea impozabila este de 168 de lei fata de 135 de lei cat era anul trecut.

Pentru apartamentele cu trei camere, Primaria speculeaza la o suprafata de 70 de metri patrati impozitul de 235 de lei, in contextul destinatiei rezidentiale. Daca apartamentul nu e rezidential valorile impozabile ajung de la 470 de lei pana la 2,648 de lei sau 4,704 lei (in cazul penalizarii pentru cei care nu depun declaratii fiscale).

Apartamentul rezidential cu patru camere si o suprafata de 80 de metri patrati are o valoare impozabila de cca 269 de lei, comparativ cu 215 lei cat era in 2015. Daca are utilitate nerezidentiala suma ajunge la 538 de lei in cota amendamentului primar, la 3.026 de lei cu cota dezbaterii publice si la 5,376 lei penalizator.

In cazul caselor, Primaria speculeaza sumele la o suprafata de 150 de metri patrati. Astfel, pentru destinatie rezidentiala, valoarea impozabila e de circa 504 lei, iar in scopuri nerezidentiale impozitul ajunge la 1.008 lei sau la 5,674 calculat la cota dezbaterii publice. In situatia penalizarii, valoarea impozabila ajunge pana la aproximativ 10.080 lei.

Sursa Foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *