Creșe mai scumpe în Cluj-Napoca. Contribuția părinților se majorează în 2020. Lipsa locurilor rămâne, în continuare, cel mai mare inconvenient

Costul lunar pentru întreținerea copiilor din creșele de stat din Cluj-Napoca se majorează anul acesta de la 540 lei la 550,62 lei. În 2018, valoarea costurilor era de 492 lei pe lună. Contribuția părinților variază între 5% și 20% din suma totală, în funcție de venituri și de numărul de copii. Cea mai mare problemă a părinților rămâne însă lipsa locurilor în creșe. Anul trecut, aproape 1000 de copii au rămas pe dinafară.

În ședința de Consiliu Local de vineri, 10 ianuarie, va fi supusă votului consilierilor hotărârea privind valoarea costurilor întreținerii copiilor care frecventează creșele de stat și contribuția părinților pentru anul 2020. Costurile se majorează și anul acesta, la fel ca anul trecut și ca acum doi ani.

„Contul de execuție al Centrului Bugetar de Administrare Creșe pentru anul 2019 prezintă cheltuieli cu bunuri și servicii în sumă de 5.039.987 lei. Prezența copiilor în Centrul Bugetar de Administrare Creșe în anul 2019 este de 192.235 copii (determinată ca sumă a prezenței zilnice a copiilor în creșe pe parcursul anului). Costul zilnic mediu pentru un copil în creșă se determină raportând cheltuielile de întreținere la numărul zilnic de copii prezenți, respectiv 5.039.987 lei/192.235 copii, rezultând un cost mediu de 26,22 lei/copil/zi și un cost mediu lunar de întreținere în cuantum de 550,62 lei/copil/lună calculat pentru un număr mediu de 21 zile lucrătoare pe lună”, este precizat în hotărârea de Consiliu Local.

Valoarea contribuției părinților/reprezentanților legali, ai căror copii beneficiază de serviciile creșelor din subordinea Centrului Bugetar de Administrare Creșe, se stabilește diferențiat, după cum urmează:

- pentru părinții/reprezentanții legali care au un singur copil în familie și au un venit lunar cumulat de peste 700 lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 5,24 lei/zi/copil. (20% din costul total)

- pentru părinții/reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat de peste 700 lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 2,62 lei/zi/copil. (10% din costul total)

- pentru părinții/reprezentanții legali care au un singur copil în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat între 225 - 699 lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 2,62 lei/zi/copil. (10% din costul total)

- pentru părinții/reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat între 225 – 699 lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 1,31 lei/zi/copil. (5% din costul total)

Lipsa locurilor în creșe rămâne și anul acesta o problemă, la fel ca și în anii anteriori. În 2019 de exemplu, peste 900 de copii nu au mai prins un loc în creșele din Cluj-Napoca, deși conducerea orașului spune mereu că se construiesc creșe. Anul trecut, de exemplu, o singură creșă a fost dată în folosință, dar este total insuficientă.

Anul precedent, a fost instituit un regulament nou care prevede că au întâietate părinții clujeni 100%, fiind luată în considerare vechimea domiciliului în oraș. În acest moment, pe raza municipiului Cluj-Napoca, în unitățile aflate în subordinea Primăriei, există un număr de 1232 locuri în creșe. În primavara anului trecut, reprezentanții Primăriei declarau că pe termen mediu, alte 180 de locuri vor fi date în folosință.

Adauga comentariu