Cresc amenzile pentru parcări ilegale: clujenii vor scoate din buzunar între 500-2500 de lei

Consiliul Local Cluj-Napoca va modifica în următoarea ședință Hotărârea privind bună gospodărire a municipiului Cluj-Napoca prin care se modifică valoarea amenzii pentru mașinile parcate ilegal.

Astfel, se introduce punctul 29 care va avea următorul conținut: ocuparea domeniului public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public se sacționează cu amendă de la 500 la 2500 de lei, putându-se dispune în caz de staționare pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, măsura ridicării vehiculelor.

Anterior, cuantumul amenzilor pentru mașinile parcate ilegal se situa între 200 și 400 de lei. 

Hotărârea urmează să fie modificată după intrarea în vigoare a Legii nr. 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților rurale și urbane. din 28 noiembrie 2020.

„Necesitatea adoptării actului normativ este fundamentată pe problemele cu care se confruntă autoritățile locale, respectiv cea a parcării pe spațiile verzi, în parcuri, în zone pietonale. Această inițiativă reglementează ridicarea autovehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decât cele care fac parte din drumul public.

Prin modificările legislative adoptate, se stabilește faptul că pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute, Poliția locală poate dispune măsura ridicării unui vehicul care staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public”, se arată în motivarea propunerii spre adoptare a acestei hotărâri. 

Polițiștii locali vor amenda conducătorii auto care parchează pe trotuare/ spații verzi/ parcuri, dispunând de atribuții privind ridicarea mașinilor staționate ilegal. 

În 2020 polițiștii locali au întocmit 25.526 de procese verbale, valoarea amenzilor fiind de 5,5 milioane de lei dintre care au încasat 2 milioane de lei. 

Poliția Locală Cluj-Napoca a ridicat peste 3700 de mașini în 2020.

Cuantumul taxelor privind ridicarea, transportul și depozitarea este următorul:

247,09 lei + TVA/vehicul pt. operațiunea de ridicare
169,80 lei + TVA/vehicul pt. operațiunea de transport
43,11 lei + TVA/zi/vehicul pt. operațiunea de depozitare

Potrivit noilor reglementări, polițiștii locali vor putea să amendeze și chiar să ridice orice mașină parcată în alte locuri decât parcările trasate de municipalitate. 

Adauga comentariu