Cozmin Gusa, reclamat la Ministrul Sportului, pentru a stopa fraudarea alegerilor la Federatia Romana de Judo

Cosmin Guşă a fost reclamat ministrului Tineretului şi Sportului cu privire la o tentativă de fraudare a aleferilor din Federaţia Română de Judo de către contra-candidatul său, George Teşeleanu. Acesta îl acuză de forţarea prevederilor statutare prin "condiționarea dreptului de a participa la lucrările Adunării Generale Ordinare de Alegeri a Federației Române de Judo din data de 24.02.2021, prin schimbarea ad-hoc a procedurii".

Ziar de Cluj vă prezintă, integral, adresa trimisă ministrului de către George Teşeleanu.

"Adresată: domnului Carol-Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului

De către: domnul George Teșeleanu

Subiectul sesizării: Condiționarea dreptului de a participa la lucrările Adunării Generale Ordinare de Alegeri a Federației Române de Judo din data de 24.02.2021, prin schimbarea ad-hoc a procedurii, o încălcare a prevederilor statutare

Obiectul interpelării: Domnule ministru, ​Vă aduc la cunoștință faptul că, în conformitate cu prevederile art. 35 din Statutul Federației Române de Judo, adoptat de către Adunarea Generală din 28.07.2020, „(1) În cadrul desfășurării adunării generale se verifică și se stabilesc: - Prezența delegaților cu delegații scrise din partea membrilor afiliați; (…) (2) Validarea reprezentanților cu drept de vot se va face înaintea începerii adunării generale, pe baza delegației scrise, emise de structura sportivă care i-a desemnat. Președintele în deschiderea adunării prezintă situația prezenței delegaților cu drept de vot”.

​În contradicție cu dispozițiile statutare enunțate, în data de 16.02.2021, ora 13:02, pe site-ul oficial al Federației Române de Judo a fost publicată „INFORMARE privind prelungirea starii de alerte pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 12.02.2021”, potrivit căreia „Va aducem la cunostinta faptul ca incepand cu data de 12.02.2021, pe teritoriul Romaniei s-a prelungit starea de alerta cu inca 30 de zile. Tinand cont de conditiile speciale de siguranta (dezinfectie, distantare fizica si portul mastii) ce trebuiesc respectate, pentru o mai buna organizare si respectare a ordinului comun al Ministerului Tineretului si Sportului si Ministerului Sanatatii si intrucat lucrarile Adunarii Generale a FRJ se vor desfasura in prezenta unui notar public, va adresam rugamintea de a ne transmite pana vineri 19.02.2021 prin e-mail la adresa office@frjudo.ro sau fax la numarul 021/3179954, copie dupa delegatia de reprezentare a structurii sportive la Adunarea Generala Ordinara si de Alegeri pentru a putea emiterea acreditarile persoanelor participante (...)”.

Raportându-ne la prevederile statutare anterior menționate, înțelegând că dispozițiile din Statutul FRJ pot fi modificate doar printr-o modificare oficială a Statutului însuși, constatăm faptul că anunțul cu caracter pur informativ este în contradicție cu art. 35 din Statut. Din interpretarea acestor norme statutare, rezultă că verificarea și stabilirea prezenței se pot realiza numai în cadrul desfășurării adunării generale și nu în alt mod sau în alt context de împrejurări.

Mai mult decât atât, menționăm faptul că Statutul FRJ a fost adoptat în data de 28.07.2020, perioadă în care țara noastră se afla în stare de alertă din cauza pandemiei generate de COVID-19, în baza Hotărârii Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Prin urmare, dacă se dorea o modificare a modalității de participare la Adunarea Generală prin restricționarea sau condiționarea dreptului prin intermediul unui anunț, trebuia specificat la acea dată (în 28.07.2020).

În lipsa unor modificări sau detalii de acest tip în reglementările statutare adoptate în starea de alertă din luna iulie 2020, constatăm faptul că simpla informare on-line echivalează cu încălcările dispozițiilor statutare și, prin urmare, cu instituirea unei proceduri nestatutare și ilegale.

Având în vedere aceste considerente și ținând seama de necesitatea desfășurării Adunării Generale în condiții de respectare deplină a Statutului, vă rog, dle Ministru, să dispuneți eliminarea anunțului ce cuprinde condițiile de condițonare a participării la Adunarea Generală FRJ din 24.02.2021, pe motiv că sunt nestatutare și nelegale.

Vă rog să îmi răspundeți în scris pentru problemele indicate.

Vă mulțumesc! ​​​​

Cu deosebită considerație, ​​George Teșeleanu"

Adauga comentariu