Costurile pentru modernizarea podului Garibaldi s-au dublat în 5 ani

Valoarea estimată pentru modernizarea podului Garibaldi era acum 5 ani de 5 milioane lei cu TVA, iar în ianuarie 2019, proiectul trimis către Primărie de proiectant a fost estimat la 8,8 milioane lei, fără TVA. În 2014, primarul Emil Boc ieșea la rampă cu primele declarații și imagini cu noul pod, după modernizare. În 5 ani nu s-a făcut nimic altceva decât să se dubleze valoarea lucrărilor.

În ședința de Consiliu Local de astăzi, consilierii locali vor dezbate o hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea podului Garibaldi. Din 2014 de când a fost aprobată prima hotărâre privind indicatorii tehnico-economici și până acum costurile estimative ale lucrărilor de modernizare au tot crescut din pix. Dacă în 2014 au fost estimate la 5 milioane lei, în 2017 au crescut la 5,9 milioane lei, iar acum au ajuns la 8,8 milioane lei. La baza acestei majorări stă creșterea salariului minim pe economie în construcții.

“Obiectivul de investiții «Pod peste râul Someșul Mic pe strada Giuseppe Gabribaldi» este cuprins la finanțare în Programul Național de Dezvoltare Locală cu o valoare de 5 milioane lei, conform listei obiectivelor de investiții aprobate pentru județul Cluj în perioada 2017-2020 de Ministerul Dezvoltării. Având în vedere OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice prevede că «în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2019, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilește se stabilește în bani la suma de 3.000 lei pentru un program normal de lucru în medie de 167 ore pe lună, reprezentând 17,9 lei/oră». La data aprobării indicatorilor tehnico-economici (2017), salariul de bază minim brut era de 1.450 lei reprezentând tariful de 8,7 lei/h, iar proiectantul pentru personalul specializat a luat în calcul tariful de 11 lei/oră”, se arată în hotărâre.

Proiectantul, SC Pod Proiect SRL a trimis, în ianuarie 2019, o adresă către Primărie în care spune că se ia în calcul un salariu lunar de 3.401 lei pentru angajații din construcții, ceea ce înseamnă 20,40 lei/oră.

Potrivit documentului, au mai crescut și prețurile la materialele de construcții, dar și manopera.

“Modificările legislative au dus la o creștere a manoperei totale de 84%. De asemenea, prețurile unor materiale de construcții care au o pondere mare în execuția lucrărilor, au înregistrat o creștere față de 2017. În aceste condiții, valoarea estimată a devizului crește cu 2,8 milioane lei fără TVA, această valoare fiind compusă din creșterea prețurilor la materiale, manoperă, utilaje, transport și taxe”, se arată în adresa transmisă de SC Pod Proiect SRL.

Durata totală de execuție este de 9 luni. Finanțarea obiectivului se face din fondurile bugetului local.

Podul Garibaldi are o lugime de 50,30 metri, este compus din 9 grinzi pe trei deschideri având structura de rezistenţă mixtă oţel-beton. Lăţimea podului variază între 20 şi 24 metri, iar lăţimea părţii carosabile este de 14 metri.

Adauga comentariu