Editorial

Corupţia nu numai că ucide, ci chiar tâmpeşte

Miercuri, organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT au anunţat că un prinţ din Austria a ucis, în luna martie, cel mai mare urs brun din România, el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

Ursul Carpatin din România este într-o situaţie ingrată. Am citit ieri tot felul de date statistice despre cum s-a înmulţit el necontrolat şi despre cum habitatul său natural, pădurea, deşi raportat ca fiind exploatat cu sălbăticie (“chelirile” de pădure se văd chiar şi din fotografiile din satelit), s-ar fi mărit cu 5-10% în ultimii 30 de ani!

În faţa statisticii rămâi prost, dacă nu cumva aşa ai fost! Ideea este că nimeni nu mai ţine cu ursul care este prezentat ca un ucigaş de oameni şi un distrugător de stâne. Care îşi părăseşte cu intenţie habitatul natural crescut cu 5 – 10% doar cu intenţia de a ucide bietul om şi biata oaie. Aşa că se cere pedepsirea exemplară a criminalului.

Anul trecut, o ursoaică cu pui ar fi făcut praf stâna unui om din Ojdula, o localitate din secuime.

Motiv pentru care a fost chemat un prinţ din Austria, îndrăgind vânătoarea, ca-n inimă neagră de codru, să răpună fiara. Numai că prinţul când a apăsat pe trăgaci n-a nimerit ursoaica, ci pe ursul “Arthur”, care stătea ca, fraierul, în bătaia puştii. A crezut că se bagă la poză. Aşa că s-a trezit trofeu la castel.

De la împuşcătura aia iar am ajuns de comentariul întregii lumi, indignate, pe bună dreptate de soarta bietului urs răpus fără altă vină decât că era mare şi numai bun de trofeu, să se laude prinţişorii bombardieri de mâna a 16-a cu el.

Numai pe decidenţii noştri nu i-a bufnit indignarea ci, în dulcele stil “da’ las’ că facem noi să fie bine, să nu fie rău”, au dat-o cotită. Premierul Florin Cîțu a comentat scandalul împușcării ursului Arthur de genul: nu era cel mai mare din parcare. Că lucrurile nu stau chiar cum au fost prezentate: „Am avut o discuție cu domnul ministru, se pare că nu toate datele sunt corecte. Se pare că nu este cel mai mare urs”, a declarat Florin Cîțu.

E ca şi cum ai raporta furtul maşinii şi piloţistul ar zice să nu te agiţi, că maşina nu era chiar nouă şi nici chiar atât de scumpă. În fine, atâta îl duce capul pe premierul nostru, nu putem cere mai mult.

Cum nu cerem nici de la ministrul UDMR al Mediului, “Ţanţoş” Barna, un șmecheraș din zona în care a decedat mortal ursul. Care urs, dă-l și-n mă-sa sa, Natura, chiar dacă nu era cel pentru care s-a eliberat autorizația, se dădea cel mai mare din pădure. Așa că l-au pus să plimbe… ursul.

Între timp șefului Gărzii Naționale de Mediu i-a fost cald cu dinții în gură. Octavian Berceanu a afirmat că: ”Ancheta declanşată în cazul ursului ucis în judeţul Covasna este în curs de finalizare şi avem suspiciuni de braconaj, faţă de modul în care a fost evaluat trofeul şi că ar fi exemplarul care a creat pagube în localitatea respectivă”.

Aşa că “Ţanţoş” Barna, care cu un ceas mai înainte făcea glumiţe despre ursul ucis, gen: “Nu știu dacă era cel mai mare sau cel mai mic, nu știu dacă îl chema Arthur sau Ioniță. Nu știu care este persoana care poate spune despre un urs, un cerb sau un mistreț că este cel mai mare din țară”, a declarat: “vom face o anchetă să clarificăm cum a fost ucis un urs ca trofeu de vânătoare”.

Asta e ca şi cum l-ar mai împuşca pe Arthur încă o dată.

Că, în ultimele trei luni de mandat, “Ţanţoş” Barna doar ce s-a luptat cu urşii. Pe 8 februarie a cerut stabilirea mai rapidă a cotelor de urși pentru vănătoare. Nici nu ieşise bietul Arthur din bârlog şi deja era “cotă”.

Pe 26 februarie, Barna declara, la Digi 24: „Când sunt atacate persoane, cu siguranţă se va interveni pentru protejarea persoanei, nu a ursului”. Iar “Ţanţoş” Barna e adeptul lui Petre Daea când vine vorba de oaie care (citez): “este o statuie vie. Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să gaseşti o oaie”. În schimb poţi găsi un urs. Care trebuie stârpit.

Pe 28 martie, tot la Digi 24, ministrul declara: “România a greşit când a decis să nu mai „intervină” în populaţia de urşi. Ministerul ia în calcul vânarea animalelor”. La fel şi în 15 aprilie, la Gândul Live. “Nu te poţi juca cu ursul” – a declarat ministrul. Aşa că mai bine îl împuşti.

Ca deputat UDMR, în 2019, a susținut un amendament la Legea vânătorii care permitea revenirea la vânarea urșilor. Iar în 2013 susținea (consemnat de Agerpres) că: „nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei”.

Aşa că rămâne cum s-a stabilit: Arthur nu era chiar cel mai mare din pădure.

Cât despre Prinţ, întrebat, cu privire la uciderea nevinovatului urs Arthur, acesta a bâguit ceva de genul: nu ştiu, dom’le, nimic, nu sunt din localitate. „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”, a declarat prințul pentru publicaţia elveţiană Blick.

De unde se vede că corupţia nu numai că ucide, ci chiar tâmpeşte.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *