Coroian: Daca Alin Tise era presedintele CJ nu se faceau investitiile din imprumut

Contractarea unui imprumut de 134,2 milioane de lei si garantarea pentru un credit de 50 de milioane pentru Aeroportul International au starnit discutii aprinse intre putere si opozitie in Consiliul Judetean. Liderul grupului PDL din Consiliul Judetean Cluj, Alexandru Coroian, considera ca seful judetului Horea Uioreanu a esuat in aducerea fondurilor guvernamentale la Cluj si este convins ca fostul presedinte al forului judetean, pedelistul Alin Tise s-ar fi descurcat mai bine.

Consilierii judeteni au probat la finalul anului trecut contractarea unui credit de aproximativ 30 de milioane de euro, din care sa fie suportate cofinantarile la proiectele majore, derulate din bani europeni. Este vorba de Sistemul de management integrat al deseurilor, parcurile industriale Tetarom I si IV, drumul turistic Rachitele-Ic Ponor, extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata precum si studii pentru dezvoltarea infratructurii de transport intermodal pentru pasageri si marfa la Aeroportul Cluj.

Consilierul PDL Alexandru Coroian, care le-a reprosat colegilor din USL lipsa fondurilor guvernamentale si faptul ca se imprumuta prea mult este de parere ca fostul presedinte al CJ, Alin Tise s-ar fi descurcat fara imprumuturi pentru proiectele aflate deja in derulare.

“Aceste imprumuturi confirma esecul lui Uioreanu de a aduce fonduri in Cluj de la guvernul USL, asa cum s-a laudat in campanie. Imprumutul in sine nu este o problema, ci modul in care va fi gestionat. Practic toate investitiile mari in infrastructura se bazeaza pe imprumut, nu se pune niciun leu din buget. In plus suma mi se pare destul de mare dintr-o data fara sa fie niciun proiect nou. Dupa cum bine stiti, in cei patru ani cat a fost Alin Tise presedinte nu am recurs la niciun imprumut. Am obtinut finantari guvernamentale substantiale, un bun exemplu fiind 14-15 milioane pentru stadion. Nu cred ca Alin Tise s-ar fi imprumutat pentru proiectele aflate in derulare, poate pentru proiecte noi, dar pentru cele in derulare aveau planuri de investitii multianuale foarte bine puse la punct. E putin probabil sa fi luat imprumut pentru partea de cofinantare, aveau un montaj financiar destul de bun. Pentru investitii noi s-ar fi putut lua in calcul si varianta asta”, a subliniat Coroian.

Cu toate acestea administratia locala PDL recurge deseori la credite pentru finantarea investitiilor, cel mai elocvent exemplu fiind cel contractat in 2011 de la CEC Bank, in valoare de 300 de milioane de lei, scadent in acest an.

“Imprumutul in sine nu este o problema, daca este foarte bine gestionat. Pot sa fiu de acord cu o parte din imprumut, sunt anumite proiecte care trebuie cofinantate, dar acum practic toate investitiile majore din judet se bazeaza pe imprumut si cofinantare si cheltuielile neeligibile, plus ca nu avem niciun proiect mare nou”, a spus Coroian.

Consilierii judeteni USL au justificat imprumutul prin scaderea bugetului destinat investitiilor. Banii urmeaza sa fie impartiti intre cele sase proiecte pentru a suporta cheltuielile neeligibile si cofinantarea din partea CJ.

“Imprumutul este absolut necesar. Alin Tise bineinteles ca nu avea niciun imprumut pentru ca nu aveau niciun proiect major, nici nu avea pentru ce sa se imprumute. Nu a investit un leu in drumuri, am mostenit o retea de drumuri facute praf pe care trebuie sa le fac, clujenii se asteapta sa le fac. Am adus mai multe fonduri decat au adus ei pe tot mandatul”, a replicat Uioreanu.

Foto: citynews.ro

 

Adauga comentariu