Diete

Coriandrul

Planta erbacee anuala, coriandru (Coriandrum sativum) sau coleandru (popular) isi are originea in sudul Europei. Are o inaltime de 0,3 – 1 m, frunze divizate, puternic dintate, flori albe sau roz in umbrele compuse, cu miros specific, neplacut. Se utilizeaza fructele mature si uscate ( numite seminte de coriandru) si frunzele.

 

 

Coriandrul uscat este frecvent folosit drept condiment in gastronomia orientala si cea araba avand un gust metalic, amar, dulce si iute. Fructul este usor, uleios, deshidratand, rece, efectul sau in corp fiind racoritor. Aroma la fructele verzi este neplacuta, cu miros de plosnita, dar la maturitate este foarte placuta, puternica, deci trebuie folosite cu moderatie.

 

 

Coriandrul este foarte apreciat in gastronomie si este folosit in preparatele de panificatie si la cozonaci, la prepararea vanatului si a pestelui, la rasol de pasare si la legume gatite greceste. Se poate combina cu foi de dafin, cuisoare, ceapa si enibahar. Frunzele de coriandru se utilizeaza in amestecul de “curry”.

 

 

Daca se pun cateva picaturi de ulei de coriandru in solutie alcoolica (10 %) adaugate in vin alb, acesta va capata aroma de muscat. Se mai poate folosi in industria parfumurilor, lichiorurilor sau drept condiment si conservant la preparate din carne, murarturi, varza acra. Poate inlocui sarea in preparate de carne, sosuri, patiserie.

 

 

Fructele contin amidon, pectine, lipide, ulei volatil (cu d-litanol, geraniol, cineol, pinen, terpinen), substante minerale, vitamina C, tannin etc. Frunzele contin ulei, tannin, vitamina C.

 

 

Este bactericid si fungicid, stimulent al secretiilor gastrointestinale si revigorant, carminativ, acelereaza activitatea unui intestin lenes. Exercita efecte digestive si stomaice, fiind recomandat in digestii greoaie, tulburari dispeptice, aerofagie, balonari, spasme gastrice (colici, mai ales la copii), greata si voma. Da pofta de mancare. Are actiune tonica asupra sistemului nervos (are efect in astenie nervoasa), este sedativ pentru dureri reumatismale si diuretic. Ajuta in boli psihice date de exces de caldura in corp, ca epilepsia sau paranoia, si vindeca polutia interna. Scade febra si inflamatiile oculare. Indeparteaza excesul de secretii pulmonare.

 

 

Pentru digestie se prepara o infuzie din 3 g de coriandru la 100 ml de apa clocotita; se lasa deoparte pentru 10 minute, se filtreaza, storcand apoi si reziduul din filtru. Din aceasta infuzie se bea cate o cescuta dupa mesele principale.

 

 

Nu se consuma in exces de catre bolnavii de astm. De asemenea frunzele de coriandru, consumate in cantitate mare, scad potenta la barbati si creeaza probleme menstruale la femei.

 

 

Unii terapeuti recomanda sa se bea apa in care a fost inmuiata peste noapte coriandrul, pentru a vindeca hemoroizii. Se poate face si decoct din 1 lingura fructe / 1 cana de apa. Se bea caldut, inainte de mese. In caz de dermatite, eczema, se aplica cataplasme cu suc sau terci din planta de coriandru.

 

 

Un gram de pulbere de coriandru luat cu putin alcool de buna calitate elimina viermii intestinali. Se mai poate bea dimineata, pe stomacul gol, o infuzie concentrate (20 g / 100 ml apa).

 

 

Se poate folosi sub forma de infuzie (1/2 lingurita fructe / 1 cana de apa clocotita). Se bea caldut, fractionat pe parcursul zilei. Infuzia face urina alcalina, ajutand la eliminarea calculilor urinari, dar nefiind indicata in infectii urinare.

 

 

Folosit extern, produce un efect de incalzire, totusi domoleste senzatia de arsura. Astfel, ajuta si in dureri reumatismale. Se pot face lotionari cu infuzie concentrata. Umflaturile se reduc daca se combina zeasma din fructe de coriandru cu otet si se aplica local.

 

 

Coriandru intra in compozitia ceaiului gastric, contra colicilor pentru copii si a tonicului aperitiv.

 

 

Uleiul de coriandru este carminativ si stomahic. Este un stimulent al memoriei. In acest scop, se iau 3-5 picaturi de 3 ori / zi, dupa mese.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *