Cora e la un pas sa cumpere terenul de 5,7 hectare de pe varianta Grigorescu-Manastur, concesionat de la Primarie inca din 1999

Grupul care controleaza lantul de hipermarket-uri Cora din Romania este la un pas de a cumpara de la Primaria Cluj-Napoca terenul de 5,7 hectare, situat pe varianta Grigorescu-Manastur, pe care s-a construit magazinul. O afacere paguboasa pentru administratia locala, care a concesionat acest teren inca din 1999 pentru un pret de 1 dolar metrul patrat. Dupa 17 ani, Cora este pe cale de a cumpara terenul. Pretul tranzactiei? Primaria Cluj-Napoca nu l-a dezvaluit.

Povestea acestui teren concesionat a inceput in toamna anului 1999, cand Consiliul Local Cluj a oferit grupului francez Delhaize 5,7 hectare de teren in zona "variantei Grigorescu-Manastur" pentru a ridica un hipermarket Cora. 

Pe 31 august 1999, la initiativa primarului Gheorghe Funar, forul local a adoptat o Hotarare de Consiliul Local (HCL) prin care se legalizeaza asocierea dintre Primarie si societatea "B.T.C Tehnical Construction" din Timisoara. Atunci, consilierii au stabilit ca firma din Timisoara va plati 1 dolar pe metru patrat pe durata asocierii si inca 60.000 de dolari timp de doi ani, cat se preconiza ca va dura ridicarea "unui centru comercial" - fara nume la acea data.

La un calcul sumar, rezulta ca societatea B.T.C. din Timisoara urma sa platesca 57.000 de dolari pe an (pe durata asocierii de 49 de ani), adica 750 de dolari lunar!

La scurt timp, Consiliul Local a adoptat o noua HCL, asemanatoare cu cea din august 1999, in care apare numele hipermarketului CORA. Alaturi de firma B.T.C Timisoara, in acte, apare o alta societate, tot din Timisoara, SC Cluj Napoca Estate SRL, drept partener al acesteia. Tot aici era mentionat prima data faptul ca hipermarketul Cora este reprezentat de cele doua firme.


Cealalta societate, "Cluj Napoca Estate", este tot o firma imobiliara, inregistrata in mod ciudat (nu intimplator) pe aceeasi adresa cu firma B.T.C - Str. Lipscani 102, Bucuresti, scria presa vremii despre aceasta afacere – sursa Hotnews.ro.

Povestea acestui teren reapare in peisaj in 2013, cand aceeasi Primarie Cluj-Napoca le da posibilitatea celor care au construit in ultimii ani pe terenuri concesionate de la Primarie sa le si cumpere.

In aceasta situatie este si Cora, care a depus la Primarie o cerere de cumparare a terenului, prin societatea Cluj Napoca Estate SRL.

Cluj Napoca Estate este controlata de grupul olandez Delparro BV, cel care detine lantul de magazine Cora din Romania. Administrator este francezul Gregori Biertrand Herve Marcel. Firma este inrudita cu alte societati cu aceeasi denumire si acelasi actionariat: Brasov Estate, Vaslui Estate, Prahova Estate, Galati Estate, Slobozia Estate.

Aceasta firma a depus la Primaria Cluj-Napoca solicitarea de a cumpara terenul de 5,7 hectare, pe care este construit hipermarket-ul Cora.

“La acest moment, in evidenta Serviciul Administrare spatii, terenuri se regzseste solicitarea S.C. Cluj-Napoca Estate S.R.L., care deţtne în asociere terenul in suprafata de 57.000 mp., situat in municipiul Cluj-Napoca, varianta Grigorescu-Maanastur, inscris in C.F. nr. 250241 sub nr. cadastral 250241. Procedura de vanzare se afla in etapa preliminara vanzării”, arata un raspuns al Primariei Cluj-Napoca, remis redactiei Ziar de Cluj.

Cu toate ca redactia noastra a solicitat si pretul la care este propusa tranzactia terenului, Primaria nu a raspuns acestei intrebari.

 

 

 

Comentarii

Remus Campean

24.01.2016 09:00

Toti primarii pe care i-a avut Cluj Napoca au fost penali, uni condamnati, altii care vor fi condamnati. Piscotul nu poate rata sansa sa mai ciuguleasca ceva, desigur in defavoarea romanilor, asa cum a mai facut de cand, anonimul avocatel de doi lei, a ajuns la butoane, la Cluj sau Bucuresti. Lipseste doar poza de grup in care , in spatele lui Boc sa fie Cocos, Udrea, Base. Sa traiti bine, ca ei traiesc si mai bineeeeeeeeeee. 

Adauga comentariu