In vizor

Copilasii de pe strada Edgar Quinet, lasati de primarul Emil Boc sa se joace intre betoane. Parintii amenajeaza un parc de joaca pe banii lor

Strazile noi ale Clujului nu sunt o prioritate pentru autoritati, iar daca sunt si private e ca si cum nici nu ar exista. Strada Eggar Quinet nu are lumina, drum ingrijit sau trotuare, dar nici vreun loc amenajat pentru copii. Alternativa la joaca printre blocuri este iarba din jur, insa acolo micutii au fost muscati de capuse, asa ca parintii au decis sa puna mana de la mana sa isi amenajeze un loc de joaca pe cativa metri patrati. 

Demersurile locatarilor din zona de a solicita construirea unui parc de copii au inceput cu aproximativ sase ani in urma. 

„S-au facut cereri pentru parculet, dar au fost refuzate pe motiv ca sunt cabluri de inalta tensiune deasupra. Chiar sub ele este un teren mare liber si acolo am fi vrut sa se faca. Primaria ne spune ca nu e terenul lor si cand e vorba de drumuri. E un dezastru aici, nici taxiurile nu mai vin pentru ca drumul e intr-o stare dezastruoasa. Ne jucam unde putem, pe marginea drumului, in iarba, mai prindem cate o capusa…”, s-a plans initiatoarea proiectului prin care parintii vor injgheba un parculet pe banii lor, o femeie care nu doreste sa i se publice identitatea.

Mamicile cu copilasi pe drum, prin parcari si in praf sunt deja un lucru obisnuit pe aceasta strada. 

„Ne plimbam de pe o parte pe cealalta, printre masini, cum putem. Asa am decis sa strangem ani ca sa ne facem noi parculet. Am cumparat alaltaieri un balansoar la 180 de lei, o ladita de nisip, un tobogan e in jur de 180-200 de lei. Cumparam asa, pe bucati si cat de mari, ca sa se poata juca mai multi. Am gasit si o casuta, la 400 de lei. Am numarat in jur de 38 de copii din familii care ne cunoastem. Nu sunt toti, sunt cam 13 blocuri in zona„, a explicat femeia. 

Parintii au identificat un nou loc care ar putea gazdui un mini-parc. 

„Anul trecut era aici la un bloc o terasa, la un magazin. Cum cei care mergeau acolo beau si faceau galagie, anul acesta nu au mai primit aprobare sa o deschida. a ramas un loc gol, pavat pe jos, cam 5/10 metri si acolo, pe bucata aceea, vrem sa punem tobogan, balansoar si ce mai putem lua. Nu va fi mare lucru, dar macar va avea un gardulet ca sa nu fuga copiii pe strada si nu va fi pe parcarile oamenilor. Nu de mult, una din mamicile care isi lasau copiii in iarba s-a pomenit ca baietelul are o capusa in cap. O vecina care alapteaza s-a pomenit cu capusa pe picior, nici nu poate lua antibiotic… Nu avem bani sa punem pavaj special, eu sper sa strangem destui ca sa luam ce ne-am propus, cat de cat. Ne tot intalnim si tot discutam cum putem face. Eu ma duc si caut aparate de joaca pe Internet, ii cer sotului masina si o sa merg si la Metro, ca am auzit ca se gasesc unele mai ieftine. Eu strang banii, le aduc, careva din mamici vorbeste cu sotul sa le monteze. La atatia copii, un balansoar si un tobogan si o casuta e putin, dar, incet-incet poate ne mobilizam si facem ceva. Am gasit paleti la 10 lei, vom face din ei bancute. Fiecare copil  isi fac aduce o jucarie din casa si o lasa acolo, sa se joace si altii„, a marturisit clujeanca, mama unei fetite de doi ani si jumatate si a unui baietel de patru luni. 

Potrivit oficialilor Primariei Municipiului Cluj-Napoca, spatiile de joaca pot fi amenajate din bani publici doar pe terenul institutiei. 

„Putem construi parcuri de joaca doar daca Primaria are teren acolo. Daca nu, doar daca se doneaza un spatiu primariei. Noi nu putem face amenajari pe teren privat. Asta ar fi o problema, plus ca in zona liniilor de inalta tensiune exista niste reguli stabilite de catre cei de la Electrica. In general, sub aceasta zona de protectie nu se poate construi. Daca exista interes din partea cetatenilor si isi doresc ca primaria sa amenajeze un spatiu de joaca, singura solutie legala este donarea sau intrarea printr-un alt mijloc a terenului sub administrarea Primariei„, a precizat un reprezentant al Biroului Mass-Media al municipalitatii clujene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *