In vizor

Copiii sunt afectați pentru că nu se pot juca la grădiniță cu prietenii lor: ”Fiica mea e tristă și plânge mult”. Ce recomandări are medicul psihiatru pediatric

Copiii care s-au întors la creșe și grădinițe sunt total bulversați de schimbările și restricțiile care le sunt impuse. Creșa și grădinița nu mai e la fel, nu mai e așa cum știau ei. Copiii sunt obligați să păstreze distanța față de colegii și prietenii lor, nu se pot juca împreună și nu pot să își împartă jucăriile. Ziar de Cluj a stat de vorbă cu medicul Cristian Pușcaș, psihiatru pediatric, pentru a afla cum vor fi afectați acești copii pe termen lung, mai ales dacă aceste restricții se vor menține și din toamnă. 

Copilașii stau fiecare la masuta lui , cu jucăriile lor ( de la gradi, nu au voie cu jucarii de acasa) , nu sunt paravane dar se respecta limita de 2m între masute. Copiii nu au voie să își părăsească măsuța.Copiii nu interactioneaza intre ei, nu se joaca impreuna, nu impart jucarii. 

Nu stau toata ziua lipiti de scaune si la masuta, se pot juca si in fata masutei pe jos daca distanta se respecta, mai exista si program de iesit afara. Pot circula in sala de grupa cu conditia sa pastreze distanta si sa nu atinga alte obiecte decat cele care ii apartin copilului. 

Cei mai mulți părinți recunosc că micuții sunt afectați de aceste condiții și cei mai mulți nu mai merg cu drag la ”grădi”. 

Din pacate sunt fortati sa respecte distanta. Fiica mea imi tot zice „mami, nu ma lasa doamna sa ma joc cu fetele” si e trista si astazi de exemplu nu a mai vrut sa mearga la cresa, a plans foarte mult. Inainte abia astepta sa mearga la cresa, acum simte ca e fortata, nu mai merge cu drag 

Nu au parte deloc de interactiune nici cu ceilalti copii, nici cu doamnele. Practic sunt inchisi cu alti copii intr-o cladire si fortati sa respecte niste reguli impuse de incompetentii care ne conduc. Fiica mea, un copil vesel si activ, e foarte afectata de situatie, trista si plange mult. Prin prostia si indiferenta lor o sa strice generatii. Le taie aripile dinainte sa invete sa zboarte si aparent nu facem nimic. Ne e frica de un virus, dar nu ne gandim la sanatatea emotionala a celor mici. Trist. 

Cristian Pușcaș, medic specialist psihiatrie pediatrica, a declarat pentru ZIar de Cluj că este foarte greu să le explici copiilor, în special celor mici, că nu pot să socializeze și să se joace cu alți copii. De asemenea, dacă toate aceste restricții vor fi mențiunte, copiii vor avea de suferit în ceea ce privește relaționarea și interacțiunea socială. 

”Dacă este vorba despre grădiniță, aici vorbim despre copii de la 2-3 ani pana la 5-6  ani. Într-un scenariu foarte optimist copilașul de 5 ani poate înțelege ca nu are voie sa se apropie de ceilalți copilași. Cei mai mici foarte, foarte greu ar putea sa înțeleagă și atunci doar cu atenționări, prin repetarea restricțiilor în continuu. Fiind în colectivitate acesta este unul dintre cele mai importante roluri, faptul ca interacționează cu semenii. Această interacțiune este una tipica: ne apropiem, ne jucam împreună, avem contact fizic ceea ce ajuta la dezvoltarea copilașului, dar în acest context este ceva nedorit și chiar interzis. Ceea ce ar putea sa funcționeze cu un efort și o prezenta activa a personalului didactic, sa integreze aceste restricții în joculețe. Asta poate funcționa pana la un moment dat. Copilașul merge la grădiniță pentru ca sa se întâlnească în sfârșit cu ceilalți copii cu care s-a mai jucat.  Exact ce reacții ar apărea nu știm. La începutul perioadei am avut unele așteptări legate de patologii și totuși nu s-a întâmplat așa. În realitate au apărut altele. Pur teoretic ne-am aștepta ca skillul de relaționare socială, de interacțiune sociale să fie afectat dacă restricțiile persistă pe perioadă mai lungă”, potrivit medicului Cristian Pușcaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *