Copiii pot fi dusi la gradinitele de stat si in vacanta

Sute de parinti isi fac probleme ca nu au unde sa isi duca micutii care frecventeaza gradinitele de stat, in perioada vacantei. Fiecare gradinita este inchisa o luna, iulie sau august, pentru igienizare si pentru ca personalul sa isi poata lua concediul de odihna legal.

Desi in lege nu este stipulata obligativitatea de a mentine unitatile de invatatmant prescolar deschise sau de a asigura continuitatea cursurilor, la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj s-a hotarat ajutarea parintilor care nu au unde sa duca copilasii sau care nu isi pot lua concediu prin "cuplarea" gradinitelor, doua cate doua. Astfel, o gradinita este inchisa in luna iulie, cealalta in august, iar copiii ai caror parinti solicita frecventarea pe intreaga perioada a verii merg timp de o luna la cealalta unitate.

"Noi avem gradinita inchisa in luna iulie, insa avem o intelegere cu o gradinita apropiata de noi, Dumbrava Minunata. In luna iulie copiii de la noi merg la ei, iar in luna august vin la noi si copilasii de la ei", a precizat Florica Maria Pop, directorul Gradinitei Albinuta din Manastur.

Singurul dezavantaj al frecventarii gradinitei pe timp de vara il reprezinta comasarea grupelor. Toti copiii, indiferent de varsta, stau in aceeasi sala de clasa si sunt supravegheati de o educatoare, prin rotatie.

"E putin mai greu pentru noi, educatoarele, sa avem copii de varste diferite deoarece trebuie sa desfasuram mai multe activitati, in paralel. Mai mult, pe unii nu-i cunoastem, nici ei nu ne cunosc, insa incercam sa-i integram", a punctat Ioana M., educatoare.

Copiii care merg la grupele comasate au intre 3 ani si jumatate, "absolventii" de grupa mica, si 6 ani si jumatate, cei care in toamna vor merge in clasa 0.

Parintii care vor sa isi duca la o alta gradinita copiii, cat timp cea frecventata este inchisa, trebuie sa ia legatura cu administratorul unitatii pentru a se inscrie pe lista. Gradinitele "partenere" fac schimb de liste, pentru a sti cu aproximatie cate portii de mancare trebuie pregatite si cate paturi.

Adauga comentariu