Jos palaria

Copiii dintr-o școală gimnazială reciclează selectiv deșeurile de pe raza localității, cu educarea adulților din comună e mai greu

Autoritățile județene se laudă că lucrările pentru Centrul de Management al Deșeurilor ”sunt în linie dreaptă”.  Clujenii ”colectează selectiv”, dar tomberoanele dedicate sunt pline în continuare de deșeuri nesortate. Între timp, câțiva copii de școală gimnazială dintr-o comună clujeană dau lecții de bune practici tuturor.

Echipa Verde” a Școlii Generale Gimnaziale din Căpușu Mare a fost înființată în 2011, cu scopul de a încuraja colectarea selectivă în rândul elevilor, dar și de educare a locuitorilor satelor din comună cu colectarea selectivă a deșeurilor.

Primele trei containere, special pentru colectare, au fost personalizate de către copii și instalate în curtea școlii din comună și în alte două sate și erau destinate colectării de pet-uri, sticlă și doze de aluminiu. De la demararea proiectului până în prezent, în cele opt containere ale Echipei Verzi coordonate de profesorul Fejer Akos, s-au colectat și valorificat peste 6,5 tone de PET-uri, 13 tone de hârtie și carton, peste o tonă de aluminiu și aproape 620 de kg ambalaje din sticlă.

Tot copiii sunt cei care propun locuitorilor din comună un program de colectare a deșeurilor electrice și electrocasnice.  În acest fel, periodic, sătenii au scăpat de aproape trei tone de televizoare vechi, frigidere și alte echipamente, baterii și becuri. Containerele sunt golite la fiecare trei săptămâni iar după sortare sunt valorificate la centre de reciclare din Cluj-Napoca și Gilău.

Potrivit declarațiilor profesorului coordonator, în echipa ”verde” sunt în prezent 56 de elevi din clasele V-VIII, din toate cele șase sate ale comunei, iar recompensele pentru munca lor le reprezintă excursiile sau drumețiile periodice pe care copiii le fac, în diverse locuri din țară. Dacă banii obținuți în urma valorificării deșeurilor reciclabile nu sunt de ajuns, Echipa primește sponsorizări din partea autorităților locale sau agenților economici.

Să nu vă imaginați că toate demersurile lor de a face curățenie în comună și de a promova în rândul tuturor locuitorilor colectarea selectivă sunt încununate de succes. Containerele special amplasate de Echipa Verde sunt uneori pline de saci cu deșeuri menajere, aruncate de sătenii cărora nu le pasă nici unde trăiesc și în ce fel, nici de eforturile copiilor. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *