Politica

Copiii din Gherla nu pot beneficia de un bazin din cauza războaielor politice din primărie

Compania Națională de Investiții a fost de acord să facă un bazin didactic în Gherla. Valoarea proiectului este de 3,5 milioane de lei, iar cheltuielile sunt suportate de către cei de la CNI. Singura problemă care împiedică realizarea bazinului de înot o reprezintă un Proiect de Hotărâre pe care politicienii din Consiliul Local Gherla nu vor să îl voteză încă din toamna anului trecut. 

Terenul de ”aur”

Terenul eligibil pentru realizare bazinului de înot este ituat pe strada Parcului, din Gherla. În prezent, în locația respectivă este amenajat un teren de fotbal, lăsat în paragină. Motivul pentru care administrația locală a ales acel teren era că parcela era liberă de sarcini și îndeplinea cerințele impuse de CNI pentru realizarea investiției. În momentul în care primarul Ioan Neselean a propus aprobarea proiectului, consilierii au invocat diverse motive pentru care să se abțină de la vot, în special că echipele de fotbal nu ar mai avea unde să își facă antrenamentele, deși terenul respectiv, potrivit primarului, este aproape abandonat. 

Edlilul a venit cu propunerea ca imediat după începerea lucrărilor la bazinul de înot să se facă un alt teren de fotbal în apropierea zonei, unde se construiesc locuințele ANL. 

Potrivit statisticilor administrației locale, în Gherla există aproximativ 250 de copii care joacă fotbal și un total de 4119 elevi și preșcolari, adică 3629 de copii care nu practică acest sport. Ideea de a construi bazinul de înot venea pentru ca școlile din Gherla să își țină orele de sport și la bazin, iar doritorii să își înscrie copiii la cursuri de înot. 

Discuții în comunitatea din Gherla, pe marginea acestui subiect, există tot timpul: 

 

Proiectul a fost repus pe ordinea de zi din ședința CL din luna ianuarie a acestui an. S-a cerut supunerea la vot SECRET a proiectului, pentru că politicienii nu vor să își asume votul public și să dea explicații cetățenilor de ce boicotează proiectul. Rezultatul votului a fost negativ. Discuția se va relua și luna aceasta.  

„Ideea este că noi am venit cu soluții. E doar o chestie politică. Să nu se facă ceva pentru comunitate. Daca se face e un plus și e problemă! Am tot cautăt soluții să facem alt teren. Noi avem un teren pe care se joacă fotbal, iar terenul II, care nu este folosit de aproape nimeni, nu funcționează în parametrii normali. Bazinul de înot este strict necesar. Am gasit teren disponibil să mutam terenul de fotbal. Ei ar trebui să se implice și să aleagă din variantele propuse de noi. Daca vin cinci persoane și cer stadion și vin 30 și cer bazin de înot, ce facem? E importat să facem acest bazin didactic pentru asta lipsește în oraș. Chiar îi invit pe cetățeni să participe la ședința de la sfârșitul lunii, pe 27 februarie, și să spună daca sunt împotriva acestui proiect necesar comuntății. De asemenea îi rog pe cei din Consiliul Local să ia în considerare necesitatea acestui bazin didactic și să înțeleagă că acel teren era singura variantă pentru a se construi bazinul. Ar fi mai bine să lăsăm conflictul politic și să muncim în folosul comunității. Asta am spus și în ședințe. Să lăsăm divergențele politice și să muncim în folosul comunității”, a explicat primarul din Gherla, Ioan Neselean.

”Frica” de nimic 

Consilierii care s-au poziționat împotriva adoptării Proiectului de Hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin CNI, a amplasamentului în vederea executării obiectivului „Bazin de înot didactic” în Municipiul Gherla susțin că dacă se construiște bazinul acolo, celelate echipe de fotbal nu vor mai avea unde să se antreneze sau să se joace. O altă absurditate invocată de cei din opoziție era ca în proiectul de hotarâre să fie inclusă o clauză cu privire la faptul că se va amenaja un alt teren de fotbal, odată cu predarea amplasamentului către CNI. Edlilul susține că este imposibil să se întocmească Proiectul CL în acel format, dat fiind că „este vorba despre un proiect de hotărâre tip și trebuie făcut așa cum ne cei cei de la Guvern”. 

Contactat telefonic, consilierul local de la PNL, Ioan Oprea susține că nu votează proiectul. La fel și celălalt consileri PNL, Marius Mureșan.

„Este acolo o bază sportivă, cum adică, stricăm ceva ce există? Se putea găsi altă soluție pentru amplasarea acelui bazin de înot, există spațiul respectiv. S-a găsit în ultima ședință de consiliu local prin care se poate amenaja în altă parte” a declarat consilierul local Ioan Oprea.

Cei din primărie susțin că în cazul în care acest proiect de hotărâre nu este votat, cei de la CNI îl vor tăia de pe lista de investiții. Astfel se pierde o finanțare de 3,5 milioane de lei din pură prostie.

În luna martie 2019, cei de la CNI se lăudau 9 bazine de înot aflate în diferite stadii de execuție, în valoare totală de 289 milioane lei. În luna decembrie a anului trecut, administrația locală din Moldova Nouă a primit vestea cea mare: că a fost semnat și atribuit contractul pentru proiectarea și execuția proiectului „Bazin de înot didactic”.  Același proiect a fost implementat cu succes în alte orașe unde s-au lasat războaiele politice deoparte: Turda și Dej. Inculsiv comuna bistrițeană Beclean a obținut finanațarea și executarea proiectului de Bazin Didactic, mai puțin Municipiul Gherla, unde consilierii nu vor să voteze realizarea obiectivului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *