In vizor

Copiii de sub tevile din Marasti au ajuns intr-un sat din Harghita. Cum au reusit sa scape de sub ochii autoritatilor?

Trei copilasi au trait cateva luni bune cu bunica lor sub niste conducte din Marasti, dupa care, alertate de un articol din Ziar de Cluj, autoritatile s-au prezentat la fata locului si au reusit sa lase acesti copii sa dispara alaturi de persoane despre care nu se stia exact ce legatura au cu ei. Totul s-a petrecut ieri, au fost multe ore in care nu s-a stiut nimic de soarta lor. Povestea are multe semne de intrebare, iar autoritatile dau vina pe legislatie si pe volumul prea mare de cazuri de acest fel pe care Clujul le atrage ca un magnet. DGASPC a stabilit ca presupusa nepoata a batranei e de fapt mama copiilor, pentru ca asa le-ar fi declarat. Un specialist al organizatiei „Salvati copiii” a atras atentia, insa, ca DGASPC nu a respectat legea, pentru ca in conditiile in care traiau copiii ar fi trebuit sa fie preluati de urgenta din strada. 

Dupa ce au petrecut mai bine de jumatate de an in cuibul de carpe de sub tevile de pe strada Viorelelor alaturi de alti oameni ai strazii, Sorina (5 ani), Ionut (4 ani) si Irina (un an si doua luni) au ajuns astazi intr-o casa din Eliseni, comuna Secuieni, judetul Harghita despre care autoritatile nu stiu inca nimic. Este localitatea unde bunica a incercat sa o convinga pe o tanara clujeanca ce dorea sa dea o mana de ajutor sa stranga bani ca sa cumpere o casa. S-a dovedit ca la adresa cu pricina locuiau oameni ai strazii. Micutii au ajuns acolo alaturi de Florentina Vitan, o tanara pe care bunica le-a prezentat-o tuturor ca fiind o nepoata de-a sa si de o prietena a acesteia, de asemenea persoana cu domiciliu incert.

Cele doua, sustinute tacit si de bunica, i-au convins ieri pe reprezentantii Serviciul Ordine si Circulatie Publica din cadrul municipalitatii clujene si pe cei ai Directiei Generale de Asistenta Socialia si Protectie a Copilului (DGASPC), rapid, ca se vor duce cu trenul la „un nepot, la Sighisoara”. Pana atunci, femeia a sustinut ca nu vrea sa se desparta de copii, ba chiar a amenintat ca se va arunca in fata trenului decat sa ii lase. Multe informatii date de Irenke Vitan au fost contradictorii si putin credibile, de la relatia cu sotul ei, la tatal copiilor sau soarta fiicei sale. 

Politistii locali au supravegheat degeaba gara: pana aseara nu luasera niciun tren in aceasta directie. Nu se stia nimic de soarta celor trei copii. 

Astazi, situatia s-a schimbat. 

„Am vorbit cu cei de la Politia Secuieni si am aflat ca au ajuns in satul Elisei, la numarul 73. In mod normal, ar trebui sa aiba loc o ancheta sociala acolo. Misiunea noastra s-a terminat”, a precizat Ovidiu Banga, seful politistilor locali din Cluj.

Oamenii legii au fost aseara in zona tevilor din Marasti unde i-au gasit doar pe Irenke Vitan, bunica micutulor, alaturi de Alexandru Vitan, sotul ei, de care ieri sustinea sus si tare ca s-a despartit. 

„Astazi vom face acolo o curatenie generala, o vom lasa pe doamna sa isi vanda sticlele si materialele pe care le-a strans si restul va fi dus de acolo”, a mai spus Banga. 

Dupa cum acesta a precizat ieri, in asemenea cazuri legea nu le permita sa ii ridice pe copii si sa ii duca la vreun centru specializat, chiar daca este evident ca nu traiesc in cele mai bune conditii. Din dialogul pe care batrana l-a avut cu oamenii legii a reiesit ca acestia au mai avut „descinderi” in zona, insa oamenii care traiau pe sub conducte promiteau de fiecare data ca vor pleca in localitatile unde aveau adresele din buletin, cei mai multi la aceeasi casa, situata in localitatea Ogra, judetul Mures. Satul le este cunoscut, dealtfel, politistilor, pentru ca de acolo vin la Cluj-Napoca multe persoane fara adapost. 

Plecarea a fost invocata si de catre asistentii sociali prezenti ieri la fata locului. 

„Deci ati inteles, da? Sper ca maine nu va vom gasi aici”, le-a spus una dintre asistentele sociale, dupa ore de munca de convingere pentru ca micutii sa ajunga intr-un centru de specialitate. 

Potrivit lui George Roman, directorul de programe al Organizatiei “Salvati Copii”, DGASPC a savarsit o greseala in momentul in care a decis sa ii lase in strada pe acesti copii. Acesta invoca chiar Legea 272/2004 invocata ieri de autoritatile clujene ca sa isi  justifice atitudinea. 

Numai daca citim o data legea ne dam seama ca era necesara o interventie de urgenta. Copiii pot fi preluati imediat ce se constata ca le este periclitata viata si securitatea intr-o locuinte, ca sa nu vorbim de situatia in care se afla copiii acestia. Nu trebuia sa fie lasati nici un minut in strada”, sustine Roman. 

Potrivit acestuia, oficialii DGASPC ar fi trebuit sa se adreseze instantei imediat dupa ce au aflat de caz. 

O hotarare judecatoresca asa cum cere legea pentru situatii de acest fel se poate elibera si in cateva ore. Mai ales daca s-au deplasat la fata locului si cu politisti ar fi trebuit sa ii preia de urgenta pe copii si sa ii duca intr-un loc in care sa aiba conditii minime de trai. In plus, Codul Civil se mai refera si la principiul continuitatii cresterii si educarii copilului, iar nerespectarea acestuia duce la decaderea din drepturile parintesti”, a mai spus acesta. 

Specialistul a facut referire mai ales la copilul cel mic, Irina, care are abia un an si doua luni. 

“La varsta asta nu se poate deplasa, poate fi atacat de animale salbatice si poate face pneumonire. In mod normal, daca parintii decedati sunt morti se cauta rude care ar putea gazdui temporar copiii sau un centru specializat, dupa care se iau masuri pentru introducerea lui in sistemul maternal. Specialistii trebuie sa aiba in vedere in primul rand interesul copilului si apoi pe cel al adultului. Acesta poate fi atasat emotional de micut si va suferi sincer la despartire, insa nu e un motiv sa periclitezi viata, securitatea si educatia unui copil”, a aratat acesta. 

Organizatia “Salvati copiii” a intalnit adesea cazuri de acest fel si a facut demersuri la nivelul autoritatilor pentru preluarea copiilor si integrarea lor in sistem. 

“Exista si un principiu al pastrarii familiei. Daca parintele dovedeste ca si-a gasit un loc de munca, o chirie si ca isi poate intretine normal copilul, legea ii da dreptul sa il ia inapoi”, a mai spus specialistul. 

Potrivit oficialilor DGASPC, acest caz nu se afla  in evidenta lor, nefiind cunoscut  pana la aparitia lui in Ziar de Cluj. 

“DGASPC s-a sesizat din oficiu,  urmare a aparitiei articolului. O echipa formata din asistenti sociali st psiholog din cadrul DGASPC si ai  directiei  de specialitate din subordinea Primariei Cluj-Napoca s-a deplasat in teren pentru evaluai ea situatiei copiilor.  In teren  au  avut  loc discutii  cu bunica  copiilor Vitan  Iren si cu numita  Vitan  Florentina,  care a declarat ca este mama copiilor. Aceasta din urma a sustinut ca este venita  in Cluj-Napoca impreuna cu cei trei copii din data de 16.01.2015.

Atat bunica cat si mama copiilor au fost informate privind posibilitatea de a beneficia de serviciile Centrului Social de Urgenta din cadrul Primariei Cluj- Napoca, unde ar fi lost gazduite ternporar alaturi de copii, dar au refuzat cu fermitate, luand decizia de a se intoarce la fratele mamei, in judetul Harghita. Unchiul matern a confirmat telefonic cele declarate de mama”, au aratat reprezentantii institutiei. 

“S-a constatat  prezenta unui atasament securizant al copiilor  fata de mama si bunica,  acestea fiind singurele persoane pe care copiii le acceptau in preajma lor si  erau capabile sa-i linisteasca. 

Din informatiile pe care le detinem in prezent, mama cu cei trei copii nu se mai afla pe raza municipiului Cluj-Napoca, fiind plecati la rude in judetul Harghita. S-au realizat demersuri in scris catre autoritatile competente tprimaria de domiciliu, primaria de la  resedinta  sa  actuala,  DGASPC  Harghita, respectiv Mures) in vederea luarii in evidenta a cazului, a verificarii situatiei copiilor si oferirii de servicii care sa se plieze  pe nevoile  identificate”, a precizat acesta. 

Oficialii DGASPC au invocat in acest caz Legea 272/2004 republicata, privind protectia si  promovarea drepturilor copilului,  unde “sunt prevazute clar obligatiile persoanelor care au cunostinta de situatii de neglijare asupra copiilor, de a le  semnala”. De asemenea, sunt prevazute atributiile directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului aflate in subordinea consiliilor judetene, ale serviciilor publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor si oraselor si ale persoanelor cu atributii de asistenta sociala de la nivelul comunelor.

“Astfel, raspunderea  pentu  cresterea  si  asigurarea  dezvoltarii  copilului  revine  in  primul  rand parintilor,  ace tia avand  obligatia de a-si exercita drepturile  si de a-si indeplini  obligatiile  fata de copil, tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia. In subsidiar, responsabilitatea revine colectivitatii locale din care lac parte copilul si familia sa”, au aratat acestia. 

Potrivit acestora, copilul are dreptul sa creaste alaturi de parintii sai, sei, in acelasi timp, acestia au  “ob1igatia sa asigure copilului, de o maniera corespunzatoare capacitatii1or in continua dezvoltare ale copilului, orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor prevazute in prezenta lege”.

In acelasi context, DGASPC Cluj mai spune ca un copil “nu poate fi separat de parintii sai sau de unul dintre ei, impotriva vointei acestora”

La  sfarsitul  trimestrului  IV al anului 2014,  in  evidenta  serviciului  de specialitate se aflau un numar de 38 de cazuri de copii ai strazii. 

Chiar si daca presupusa nepoata a bunicii copiilor s-ar dovedi ca este mama lor, micutii tot ar fi trebuit sa fie luati din strada, a atras atentia directorul de la “Salvati copii”. 

“Daca e mama lor si si nu isi da nici un interes sa le asigure conditii minime de trai si siguranta, poate fi decazuta din drepturi. Cu atat mai mult daca a dat autoritatilor relatii false, e cu atat mai puti probabil ca o instanta sa ii dea copiii”, a avertizat George Roman. 

Aurel Mocan, directorul Directia de Asistenta Sociala si Medicala (DASM) din cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca invoca inca o posibila cauza a acestei situatii. 

„Orasul e mare, iar resursele noastre sunt limitate. Nu suntem intr-o comuna in care fiecare se cunoaste cu fiecare. Clujul este un oras care atrage persoane din toate categoriile. Noi incercam sa facem fata, asa cum putem. In cazul copiilor de ieri, eu cred ca e un miracol ca i-am gasit acolo. Puteau fi oriunde”, a apreciat acesta. 

Oficialii DGASPC Cluj sustin ca deja au luat masuri in acest caz. 

„Am luat legatura cu DGASPC Harghita si se va face o ancheta sociala in locul in care se afla copiii, pentru monitorizare si clarificare a situatiei”, a precizat Alina Chiorean, purtator de cuvant al institutiei clujene. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *