Din oras

Copiii de gradinita si cresa se pregatesc intens pentru Ziua Mamei. Serbarile grandioase au fost inlocuite cu workshopuri si fotografii

8 martie este o zi pe care aproape toate mamele o asteapta cu nerabdare. In functie de unitatile de invatamant pe care le frecventeaza, copiii au fost mai mult sau mai putin implicati in sarbatorirea mamelor.

Inainte de Revolutie si in primii ani de dupa, la multe gradinite pregatirile pentru serbarea de Ziua Mamei incepeau chiar din luna ianuarie. Fiecare copil avea de invatat macar o poezie, se pregateau cantece, chiar si scenete. Apoi, micutii ofereau mamelor flori sau felicitari lucrate de ei. 

Acum, majoritatea gradinitelor prefera sa organizeze evenimente mult mai simple, in care sa implice mamele. Sau nu le organizeaza deloc.

La Academia Piticilor, de exemplu, mamele vor merge in aceasta dupa-amiaza sa isi ajute copilasii sa le faca felicitari.

“Fiecare grupa si-a ales o tema, vom organiza workshop-uri, se vor confectiona felicitari impreuna cu mamicile, cei mai mari au pregatit si cateva cantecele si poezii”, precizeaza directorul de la Academia Piticilor, Emilia Bodea.

La Gradinita cu Program Prelungit a Universitatii Babes-Bolyai mamele sunt pretuite in fiecare zi, nu au nevoie de serbari pentru a le demonstra dragostea. “Noi doar punctam aceasta zi, inmanandu-le cadouri pregatite de copii, la sfarsitul programului, si ii incurajam pe cei mici sa le spuna poeziile invatate pe aceasta tema”, precizeaza directorul gradinitei, Angela Stefan.

“Inainte de ’90 si in anii de dupa Revolutie se faceau serbari grandioase, pregatite cu mult timp inainte, insa s-a renuntat treptat la acest obicei. Am avut cativa ani in care copiii au lucrat cu tatii felicitari sau cadouri, pentru a le surprinde cu adevarat pe mame”, a completat Angela Stefan.

La gradinita Buburuza, mamele sau bunicile au fost „convocate” la o lectie deschisa chiar de 8 martie, dimineata. „In caz ca una din mamici nu poate fi prezenta, din motive personale, ii rugam pe tatici sau oricare alt membru al familiei sa vina la acest eveniment; foarte important este ca nici un copil sa nu fie singur”, precizeaza una dintre educatoare.

„Anul acesta am organizat activitati cu taticii, pentru a pregrati cadouri pentru mame. Am facut programarile in asa fel incat tatii care au copii la mai multe grupe sa ajunga la activitati. Impreuna au confectionat medalii pentru cea mai iubita mama, rame pentru tablouri, felicitari, toate obiectele fiind facute din materiale naturale sau reciclabile. In anii precedenti am avut activitati in gradinita, anul acesta taticii vor fi implicati in oferirea darurilor, acestia fiind rugati sa „supervizeze” recitarea poeziilor si cantecelor special pregatite pentru mame, acasa.”, Otilia Rebrean – gradinita Universul Copiilor.

La gradinita privata Millennium se sarbatoreste Ziua Femeii. „Noi sarbatorim Ziua Femeii, caci ziua Mamei este in luna mai. Cu aceasta ocazie vom avea activitati libere. Invitam mamicile sa se alatura la ora de educatie fizica, la cea de educatie civica, sau la alte cursuri – fiecare parinte opteaza la ce vrea sa participe”, puncteaza Simona Pop, presedintele fundatiei Millennium.

Tot impreuna cu parintii se lureaza si mici atentii pentru mame sau bunici, in functie de manualitatea specifica fiecarei grupe de varsta; unii fac tablouri, altii felicitari sau alte obiecte.

Mai nou, sedintele foto si felicitarile personalizate cu imaginea copilului, magnetii de frigider si calendarele triptice au inlocuit cadoul muncit de copii, la unele gradinite. In baza unui tabel nominal semnat de parinti, copiii sunt pozati, parintii platesc intre 20 si 50 de lei si primesc in 8 martie plicul sau CD-ul cu imaginile.

Pana si copiii care merg la cresa isi surprind mamele. Cu ajutorul ingrijitoarelor si asistentelor, pana si cei mai mici reusesc sa lipeasca inimioare, bilute din hartie creponata sau sa picteze cu degetele, pentru a le oferi mici daruri celor care le-au dat viata.

“Copiii de la noi din cresa au pregatit deja surprize pentru mamele lor. Va pot spune doar ca anul acesta e un cadou cu amprentare”, ne spune Mihaela Duma, coordonatorul de la Cresa Veronica.

Gradinita liceului Waldorf nu puncteaza in niciun fel aceasta sarbatoare.

Ziua Internationala a Femeii (denumita generic Ziua Femeii) este sarbatorita anual la data de 8 martie pentru a comemora atat realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si discriminarea si violenta care isi fac inca simtita prezenta in multe parti ale lumii. Ziua Internationala a Femeii a fost adoptata in 1977, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a ONU. ONU a sarbatorit pentru prima data Ziua internationala a femeii pe 8 martie, in 1975 — Anul international al femeii, conform Wikipdia.

Ziua Mamei si Ziua Tatalui au fost legiferate ca sarbatori in Romania incepand cu anul 2010. Conform acestei legi, Ziua Mamei se va sarbatori in prima duminica a lunii mai. Tot cu aceeasi ocazie s-a legiferat sarbatorirea Zilei Tatalui in a doua duminica a lunii mai. Ziua mamei este sarbatorita pe mapamond in a doua duminica a lunii mai, insa in sud-estul Europei si in alte cateva tari din Asia, aceasta coincide cu Ziua Femeii.

 

Sursa foto: albacazapada.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *