Copiii cu nevoi speciale din Turda nu mai pot merge la școală. De două luni nu mai au șofer care să îi aducă la Cluj-Napoca

Copiii cu dizabilități din municipiul Turda nu beneficiază de o școală cu nevoi speciale, astfel că ei sunt nevoiți să facă naveta la Cluj-Napoca. Până acum două luni acest transport era asigurat de școală, dar acum au rămas fără șofer. Copiii nu mai fregventează cursurile din cauza acestui inconvenient.

Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean, recunoaște că această situație durează de două luni pentru că nu s-a prezentat nimeni la concursul pentru postul de șofer. În același timp, Cuibus atrage atenția asupra faptului că cea mai bună soluție ar fi înființarea unei școli speciale la Turda.

”Noi am aprobat o poziție de șofer, din păcate postul a fost scos la concurs de mai multe ori și nu s-a prezentat nimeni. Singura soluție pe care o au, dar costul este mult mai mare este să închireze o mașină de la un operator privat. A fost organizat concurs de trei ori și nu s-a prezentat nimeni. Soluția este de a înființa o școală specială la Turda, fiind singurul UAT mare care nu are. Avem pe Dej, avem pe Huedin, în Cluj avem 9. În zona Turda-Cîmpia Turzii nu avem niciuna. O să vorbesc să coată din nou la concurs postul”, potrivit lui Cuibus.

Despre o școală pentru copiii cu nevoi speciale se discută încă din 2010, dar administrația județeană nu a desfășurat niciun demers în acest sens.

În perioada 2010-2011 părinții copiilor cu nevoi speciale au întreprins un demers în vederea construirii unei grădinițe și a unei școli cu nevoi speciale la Turda. Din păcate, demersul lor nu a avut succes.

Înființarea unei școli cu nevoi speciale este responsabilitatea Consiliului Județean în subordinea căruia se află învățământul special. Până acum toate demersurile au rămas la stadiul de discuții.

În 2017, Valentin Cuibus declara că și-ar dori ca pentru anul școlar 2018-2019 o astfel de școală să devină funcțională la Turda, dar în ciuda faptului că acesta este în consiliul Județean nu a reușit să impună pe ordinea de zi un astfel de proiect.

Nu putem decât să sperăm că poate acum, când primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a trecut în barca PNL va avea mai mult influență la Consiliul Județean condus de liberalul Alin Tișe și împreună vor rezolva problema acestor copii cu nevoi speciale. Luptele politice, indiferența afectează mai mareu categoriile de cetățeni defavorizați, precum acești copii care de două luni nu mai au posibilitatea să meargă la școală, iar situația este departe de a se rezolva.

Adauga comentariu