Din oras

Copiii cu deficienta de auz din Cluj incep scoala cu internatul neterminat de vechiul constructor

Saptamana viitoare, in 15 septembrie, peste 200 de elevi ai Liceului pentru Deficienti de Auz, veniti din 22 de judete ale tarii, ar fi trebuit sa se mute in casa noua. Internatul si cantina pentru care scoala a inceput constructia inca din 2009 ar fi trebuit sa fie deja finalizate. Cu cateva zile inainte de inceperea scolii, insa, cladirea se afla tot la stadiul de fundatie, astfel ca cei mici vor fi nevoiti sa se inghesuie in camere de cazare neincapatoare, adevarate “serparii”. Din cauza neonorarii contractului de catre Grup 4 Instalatii SA, care a expirat in primavara acestui an, internatul este tot la stadiul de fundatie. Acum, conducerea scolii este nevoita sa reia licitatia, dupa ce va fi gata proiectul si vor fi recalculate costurile lucrarilor.

Elevii Liceului pentru Deficienti de Auz din Cluj ar fi trebuit sa beneficieze de un internat nou, construit la standarde moderne, proiect finantat de autoritatile judetene. In schimb, acesti copii isi impart camera cu inca 30 de colegi, traind ca in ghetou, cu paturi supraetajate si toalete insuficiente. In tot acest timp, cladirea viitorului internat a fost ridicata numai pana la fundatie si sta in paragina din 2009 incoace. vechiul constructor, o firma controlata de omul de afaceri Gicu Gansca, a renuntat la lucrare pentru ca nu le-a mai convenit pretul stabilit initial. Contractul a expirat in luna martie, astfel ca scoala este nevoita sa organizeze o alta licitatie.

Cladirea in care functioneaza liceul este veche de 125 de ani, astfel ca aceste spatii de cazare nu au putut fi adaptate la standarde decente. Liceul pentru Deficienti de Auz din Cluj este singura scoala care are clase pana la liceu din Transilvania.

Din cauza neonorarii contractului de catre Grup 4 Instalatii SA, care a expirat in primavara acestui an, internatul este tot la stadiul de fundatie. Acum, conducerea scolii este nevoita sa reia licitatia, dupa ce va fi gata proiectul si vor fi recalculate costurile lucrarilor.
Directoarea liceului, Zoe Piontchievici, explica care este situatia viitorului internat.

“Firma care a lucrat trebuie sa conserve lucrarea realizata pana acum. Intre timp, noi am angajat o societate, pentru a realizat o expertiza, pentru a vedea daca putem incheia contractul cu constructorul initial. Contractul a expirat in luna martie a acestui an. Nu am progresat, din pacate. In aceasta perioada, proiectantul evalueaza costul lucrarilor care mai trebuiesc realizate”.

Aceasta mai spune ca a primit promisiuni din partea noii conduceri a Consiliului Judetean Cluj, pentru a prinde in bugetul de anul viitor investitia.

“Ni s-a promis de la Consiliul Judetean ca suma sa fie prinsa in bugetul pe anul viitor. Anul acesta, a fost alocata suma de 130.000 de lei. Noua conducere a Consiliului Judetean ne-a promis ca ne va ajuta. Am vorbit cu domnul Vakar, cu domnul Oleleu si cu domnul Catarig. Toti au spus ca ne sprijina”, adauga directoarea.

In aceste conditii, elevii cu deficiente de auz veniti la Cluj sa studieze se vor multumi cu vechile camere inghesuite.

“Incercam sa ne adaptam la conditiile actuale, care nu sunt, insa, la standardele care ar trebui sa fie”, conchide Zoe Piontchievici. In noul an scolar, sunt asteptati peste peste 200 de elevi, din 22 de judete ale tarii.  

Vechiul constructor, firma Grup 4 Instalatii SA controlata de omul de afaceri Gicu Gansca, a renuntat la lucrare deoarece nu i-a mai convenit pretul de executie contractat in 2009. Printre clauzele contractuale din vechiul contract, se arata ca “pretul convenit pentru indeplinirea contractului, platibil executantului de catre achizitor, conform graficului de plati, este de  3.016.139,86 lei, la care se adauga TVA 573.066,57  lei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *